Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις με νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Καταργούνται οι ενδιάμεσες  εκπτώσεις με νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Θετική αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Ένα καθολικό αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας ικανοποιείται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο βάζει τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος, αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει, καθώς πλέον τους περισσότερους μήνες του χρόνου υπήρχε εκπτωτική περίοδος.

Αίτημα των εμπόρων

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών. Όπως αναφέρεται: «Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα».

Ιδιαιτέρως θετική χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ο κ. Εγγλέζος, σημειώνοντας: «Είχαμε φτάσει να έχουμε 7 μήνες το χρόνο εκπτωτική περίοδο, μαζί με τις κανονικές και τις ενδιάμεσες. Κι αυτό δημιουργούσε και μια σύγχυση στον κόσμο. Να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση με δύο εκπτωτικές περιόδους που έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο σωστό μέτρο, ενώ το εφαρμόζουν και πάρα πολλά ευρωπαϊκά κράτη».

Τι προβλέπεται

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ως εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

-Χειμερινές εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

-Θερινές εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Αυτό δεν ισχύει για νωπά και ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία, από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησης, ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εμπορικής κίνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, η περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, στερείται οικονομικής λογικής, αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και μειώνει, αδικαιολόγητα, την κοινωνική ευημερία».

Της Βίκυς Βετουλάκη