Κυπαρισσία: «Ζούγκλα» στην παιδική χαρά που κατήργησαν δίπλα στην πλατεία

Κυπαρισσία: «Ζούγκλα» στην παιδική χαρά  που κατήργησαν δίπλα στην πλατεία

Απαράδεκτη εικόνα, επικίνδυνες συνθήκες στο κέντρο της πόλης

Απαράδεκτη εικόνα και άκρως επικίνδυνες συνθήκες για πρόκληση πυρκαγιάς επικρατούν στην παιδική χαρά που κατήργησε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στο κέντρο της Κυπαρισσίας. Ο χώρος είναι γεμάτος χορτάρια, θάμνους και ξερά κλαδιά, συνιστώντας εξ αυτών «ζούγκλα», στην οποία εμφανίζονται ερπετά, όπως φίδια, και διαφόρων ειδών ζωύφια, σύμφωνα με κατοίκους.

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2020, γράψαμε σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Απορία και δυσαρέσκεια για το “ξήλωμα” της παιδικής χαράς στον ΟΣΕ»: «Απορία και δυσαρέσκεια προκλήθηκε στην Κυπαρισσία από το “ξήλωμα” της παιδικής χαράς στον ΟΣΕ. Κάτοικοι κι επαγγελματίες, βλέποντας από προηγούμενες μέρες να ανοίγει ξανά η είσοδος της παιδικής χαράς και να κόβονται τα χορτάρια, υπέθεσαν ότι επιτέλους ο Δήμος Τριφυλίας αποφάσισε να την καθαρίσει, να επισκευάσει τα παιχνίδια, να καλλωπίσει το χώρο και να τον παραδώσει για χρήση στους δημότες! Κι όμως, έκπληκτοι είδαν να “κόβονται” όλα τα παιχνίδια και να φεύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις τα μεταλλικά κομμάτια…

Πρόκειται στη θέση των παιχνιδιών και οργάνων που υπήρχαν να τοποθετηθούν άλλα ή “ξηλώθηκε” και τέλος; Υπάρχουν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για το “ξήλωμα” και τι θα γίνει στο χώρο; Ποιες είναι οι αποφάσεις, από ποιους ελήφθησαν, πότε και τι ακριβώς αναφέρουν; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απορίες κατοίκων και επαγγελματιών της Κυπαρισσίας διαπιστώνοντας το “ξήλωμα” της παιδικής χαράς στον ΟΣΕ».

Έκτοτε από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε συζητήσεις στελεχών της, έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί ότι η παιδική χαρά ήταν ακατάλληλη και παράνομη, και για τα παιχνίδια που είχε αλλά και επειδή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, έξω από την είσοδό της περνάει δρόμος, όπως και ότι είναι χώρος του ΟΣΕ και όχι του Δήμου.

Αλήθεια, ποια από τις παιδικές χαρές του Δήμου Τριφυλίας είναι καθ’ όλα νόμιμη και αδειοδοτημένη; Υπάρχει τέτοια κάπου; Γιατί έπρεπε ντε και καλά να καταργήσουν τη συγκεκριμένη, αντί να τη φτιάξουν καλύτερα, ομορφότερα, σύννομα και με ασφάλεια, ώστε να υπάρχει στο κέντρο της Κυπαρισσίας;

Όσο δε για τον ισχυρισμό «χώρος του ΟΣΕ», όπως έχει πει δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο κ. Λεβεντάκης παραχωρήθηκε όλος ο χώρος του ΟΣΕ, από το Νοέμβριο του 2019, στο Δήμο Τριφυλίας! Παραχωρήθηκε, ναι ή όχι; Ποιο είναι το υπογεγραμμένο παραχωρητήριο και τι αναγράφεται σε αυτό; Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα μηχανήματα του Δήμου «μπάζωσαν» και «έστρωσαν» με αδρανή υλικά όλο σχεδόν το χώρο από τη δυτική είσοδο του μεγάλου οικοπέδου του ΟΣΕ, όπου χρόνια χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, καλύπτοντας ακόμη και τις σιδηροδρομικές γραμμές, μέχρι και μπροστά στο κτήριο του Σταθμού. Αυθαίρετα και παράνομα έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις ή είχαν συγκεκριμένη άδεια από τον ΟΣΕ; Δε φανταζόμαστε αυθαίρετα και παράνομα. Να φτιάξει την παιδική χαρά, στο χώρο που ο ΟΣΕ έχει παραχωρήσει εσαεί (εκτός κι αν ποτέ ο ΟΣΕ χρειαζόταν το χώρο για επέκταση των εγκαταστάσεών του) στο Δήμο Κυπαρισσίας επί δημαρχοντίας του αειμνήστου δημάρχου Κωνσταντίνου (Τάκη) Αδαμόπουλου, δεν μπορούσε η σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας; Γιατί; Περίεργα πράγματα, χωρίς συνεκτικότητα…

Και όχι μόνο δεν έφτιαξαν την παιδική χαρά, αλλά ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, με συνέπεια να υπάρχει «ζούγκλα» με καύσιμη ύλη ερπετά και ζωύφια στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία, σε κατοικίες και ξενοδοχείο.

Καλό θα είναι τάχιστα ο Δήμος Τριφυλίας να κόψει τα χορτάρια και να καθαρίσει το χώρο, τηρώντας και εφαρμόζοντας τους Κανονισμούς Καθαριότητας και Πρασίνου που διαθέτει από το 2015 ψηφισμένους από το Δ.Σ. Τριφυλίας και εγκεκριμένους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Και βεβαίως, να αναθεωρήσει την κατάργηση της παιδικής χαράς και την εγκατάλειψη του χώρου, δημιουργώντας εκεί σύγχρονη, νόμιμη και ασφαλή παιδική χαρά που θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν τα παιδιά, οι γονείς και οι επισκέπτες!

Του Ηλία Γιαννόπουλου