Λίντα Καπετανέα, η ισχυρή γυναίκα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο «Θ»

Λίντα Καπετανέα, η ισχυρή γυναίκα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο «Θ»

«Ομορφιά είναι το μοίρασμα μεταξύ των ανθρώπων και οι ιστορίες τους»

Μπορεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να συμπληρώνει φέτος 28 χρόνια ζωής, όμως από τη στιγμή που τα ηνία του ανέλαβε η Λίντα Καπετανέα, 5 χρόνια πριν, πέρασε σε νέα εποχή: την εποχή της εξωστρέφειας και της ζωντάνιας.

Να σημειωθεί ότι ήταν από τα ελάχιστα παγκοσμίως φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν, έστω και με περιορισμούς, την περίοδο της πανδημίας και σίγουρα σε αυτό συνέβαλε η ισχυρή γυναίκα του, η Λίντα Καπετανέα.

Ο χορός για αυτήν είναι σίγουρα πάθος. Δεν το βάζει εύκολα κάτω ή, ακόμα καλύτερα, ποτέ. Οργανώνει το Φεστιβάλ από την αρχή μέχρι το τέλος, τρέχει σε όλες τις παραστάσεις και αν τη δούμε πάνω στη σκηνή να χορεύει και για το 28ο Φεστιβάλ, δε θα μας κάνει καμία εντύπωση.
Το «Θάρρος» μίλησε λίγο πριν από την έναρξη του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τη Λίντα Καπετανέα, συνέντευξη που έχουμε καθιερώσει τέτοιες μέρες και αισθανόμαστε την ανάγκη να την ευχαριστήσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι το μυαλό αλλά και το σώμα της «είναι πνιγμένα» για τις τελευταίες λεπτομέρειες της διοργάνωσης.

-27o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας… ένα φεστιβάλ που παρά τις δυσκολίες πραγματοποιήθηκε… Μιλήστε μας για την περσινή διοργάνωση…  
H περσινή διοργάνωση διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και με πολύ σημαντικά ονόματα του σύγχρονου χορού. Ενδεικτικά, αναφέρω τον Botis Seva, τον Qudus Onikeku και την Company XY.
Ήταν η δεύτερη χρονιά που προσαρμοστήκαμε στα δεδομένα της πανδημίας και είναι κάτι που πλέον έχουμε μάθει να κάνουμε. Κινηθήκαμε σε εξωτερικούς χώρους, με πλήρες πρόγραμμα και πολλές παραγωγές.
Τα καταφέραμε, όμως, και νομίζω πως η προσπάθειά μας δικαιώθηκε για άλλη μια φορά. Κάναμε, φυσικά, πολλαπλάσια δουλειά για να ανταποκριθούμε στις συνθήκες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Εφόσον υπήρχαν οι εξωτερικοί χώροι στην Καλαμάτα και η χρηματοδότηση, δεν μπορούσαμε όλο αυτό να το παραβλέψουμε.
Κρατήσαμε καλλιτέχνες, εργαζομένους, κοινό και Φεστιβάλ εν δράσει. Και τη σχέση μας με το χορό ζωντανή.

-Σε λίγες μέρες ξεκινά το 28ο. Να υποθέσουμε ότι ο φετινός σχεδιασμός ήταν ευκολότερος για εσάς;
Δεν ήταν ευκολότερος, γιατί, όπως θα έχετε παρατηρήσει, κάθε χρόνο βάζουμε και από μία ή περισσότερες νέες δράσεις στο Φεστιβάλ. Ήδη από πέρυσι που έγινε για πρώτη φορά το Art Within One και η παρουσίαση στη Σπάρτη, έχουν φέτος προστεθεί τρεις πόλεις εκτός Καλαμάτας.
Κάθε χρόνο κάνουμε κάτι παραπάνω και αυτό προσθέτει πολυπλοκότητα και απαιτεί περισσότερη δουλειά από όλους.

-Πλέον χωρίς περιορισμούς… είναι όπως το είχατε φανταστεί;
Προς το παρόν. Γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ναι δεν έχουμε περιορισμούς, ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε συνθήκη. 

-Μιλήστε μας για το φετινό πρόγραμμα…
Το φετινό Φεστιβάλ έχει τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά», καθώς στοχεύει στην ανάδειξη του μεγάλου και ανεξάντλητου από φιλοσοφική, ηθική, κοινωνική και καλλιτεχνική σκοπιά ζητήματος της Ομορφιάς. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump.
Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους προέρχονται από 10 χώρες, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο.

-«Ωδή στην Ομορφιά», λοιπόν, το φετινό μήνυμα… 
Δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος φέτος. Θέλαμε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα. Η φετινή θεματική μάς καλεί να
συνειδητοποιήσουμε ότι η Ομορφιά αποτελεί το μοναδικό τρόπο που έχουμε για να αντισταθούμε σε οτιδήποτε συναντάμε καθημερινά ως το ακραίο αντίθετό της, δηλαδή σε κάθε μορφή βίας, πράξης ή λόγου των ανθρώπων που οδηγεί, όχι μόνο στον πόνο και τη ματαίωση, αλλά και στη διάλυση κάθε δεσμού μας.

«Η Ομορφιά αποτελεί το μοναδικό τρόπο που έχουμε για να αντισταθούμε σε οτιδήποτε συναντάμε καθημερινά ως το ακραίο αντίθετό της»

-Για εσάς τι είναι η ομορφιά;
Ομορφιά είναι η καλοσύνη και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, σε κάθε είδους μειονότητα που δεν είναι ορατή ή που καταπιέζεται. Ομορφιά είναι η προσπάθεια με όλο σου το «είναι» για επιβίωση, για να βρεις λύσεις. Ομορφιά είναι η δημιουργία. Ομορφιά είναι πάντα η φύση και όσα μας προσφέρει. Ομορφιά είναι το μοίρασμα μεταξύ των ανθρώπων και οι ιστορίες τους. Αυτά είναι για μένα ομορφιά και πολλά άλλα. Τα χέρια της γιαγιάς μου που έζησε μέχρι τα 107. Ένα σχήμα ζωής γεμάτο προσπάθεια, αγώνες, σχέσεις, αξιοπρέπεια, προσφορά. 

«Κάθε χρόνο κάνουμε κάτι παραπάνω και αυτό προσθέτει πολυπλοκότητα και απαιτεί περισσότερη δουλειά από όλους»

-Φέτος υπάρχει συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό του σύγχρονου χορού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι θεωρείτε ότι θα προσφέρει;
Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς για πρώτη φορά συμπράττει με έναν από τους σπουδαιότερους διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς του σύγχρονου χορού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου, για την παραγωγή του διεθνούς έργου “Neighbours”, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και θα συνεχίσει κατόπιν τη διεθνή περιοδεία του. 

Το “Neighbours” αποτελεί μια πολυεπίπεδη συνεργασία τριών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών, του Rauf “RubberLegz” Yasit [Ραούφ “ΡάμπερΛεγκς” Γιασίτ], του Brigel Gjoka [Μπριγκέλ Γκιόκα] και του Ruşan Filiztek [Ρουσάν Φιλιζτέκ], καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον William Forsythe [Γουίλιαμ Φόρσαϊθ], ενώ παρουσιάζεται με ζωντανή μουσική από το συνθέτη Rusan Filiztek. 

Δυστυχώς, στο Φεστιβάλ δεν έχουμε τη δυνατότητα για δικές μας παραγωγές. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να καταφέρουμε κάποια στιγμή ορισμένες να τις φτιάχνουμε μόνοι μας. Όμως, αυτό χρειάζεται πολλά χρήματα. Εμείς διαθέτουμε μερικές χιλιάδες. Αυτή η συνεργασία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς με πολύ λίγα χρήματα καταφέραμε να συμβάλλουμε στην παραγωγή ενός ντουέτου με πολύ μεγάλα ονόματα, συνεργαζόμενοι με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς σύγχρονου χορού στον κόσμο. Και δεν την αφήσαμε να πάει χαμένη.

-5η χρονιά στο τιμόνι του Φεστιβάλ… το οποίο έχετε καταφέρει να βγάλετε από το Μέγαρο, αλλά και από την Καλαμάτα. Ήταν ένας από τους στόχους σας;
Ναι, αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο του Φεστιβάλ η τόνωση της εξωστρέφειας του θεσμού. 

-Κάτι τελευταίο από εσάς;
Σας περιμένουμε όλους στην κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού της χώρας για να παρακολουθήσουμε τις πιο όμορφες ιστορίες επί σκηνής. 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση