Νοσοκομείο Καλαμάτας & Κυπαρισσίας: Βάλλονται από παντού με αποκορύφωμα την υποστελέχωσή τους

Νοσοκομείο Καλαμάτας & Κυπαρισσίας: Βάλλονται από παντού με αποκορύφωμα την υποστελέχωσή τους

Κραυγή αγωνίας από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας

Το γεγονός ότι η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της Μεσσηνίας έχει φτάσει πλέον στο «μη περαιτέρω» επανέλαβαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί οι γιατροί του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας.

Από τη μία πλευρά, οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος και, από την άλλη, η εμφάνιση του κορωνοϊού, που ήρθε να κάνει πιο εμφανείς τις ελλείψεις που υπήρχαν, καθιστούν «αποπνικτικό το κλίμα» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις δύο δημόσιες δομές υγείας του νομού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Χρυσάνθη Μάλλιου, με την ιδιότητα της προέδρου του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας, η κατάσταση των τοπικών νοσοκομείων, έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας, έχει επιδεινωθεί, αφού το ήδη εξοντωμένο ιατρικό προσωπικό είναι επιφορτισμένο με πολλαπλάσιες εφημερίες, ενώ πλέον έχει να διαχειριστεί και την αυξημένη εισροή ασθενών λόγω των νέων συνθηκών στην υγεία. Εάν σε αυτή την εικόνα προστεθεί ότι οι εν λόγω εφημερίες πραγματοποιούνται υπό το καθεστώς της ελλιπούς και καθυστερημένης χρονικά αποπληρωμής τους, τότε εύλογα δε δημιουργείται ελκυστικό περιβάλλον για τους νέους ιατρούς, προκειμένου να επιλέξουν ένα από τα δύο νοσοκομεία της Μεσσηνίας για να εργαστούν.

Μιλώντας για τις επιμέρους αυξημένες ανάγκες που έχουν οι περισσότερες κλινικές των δύο νοσοκομείων, σημείωσε πως κύρια προτεραιότητα είναι το Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς πρόκειται για νευραλγικό τμήμα. Αυτό οφείλεται στο ότι η χρήση του είναι καθημερινή τόσο για τον ημερήσιο ακτινολογικό έλεγχο των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό όσο και για την εξέταση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω των αυξημένων τροχαίων που καταγράφονται στην περιοχή τελευταία.

«Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι το τμήμα δέχεται ασθενείς και από την Κυπαρισσία, μιας και εκεί δε λειτουργεί Ακτινολογικό Εργαστήριο, είναι επιτακτική η ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης του τμήματος και από άλλες δομές του νομού», υπογράμμισε η ίδια λίγο αργότερα.

Εξίσου σε οριακή κατάσταση είναι το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Σύμφωνα με όσα σημείωσε η κα Μάλλιου, σε μια πόλη όπως είναι η Καλαμάτα είναι αδιανόητο να υπάρχει μόνο μία ιατρός της ειδικότητας αυτής και, συνεπώς, να παρακολουθεί περί τους 300 ασθενείς κάθε μήνα. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η ανάγκη για στελέχωση και αυτού του τμήματος είναι επιτακτική, αφού αυτή τη στιγμή κάθε επόμενο ραντεβού κλείνεται έπειτα από έναν μήνα, χρόνος που μετρά εις βάρος ενός καρκινοπαθούς ασθενή.

Ο φόρτος του προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όμως, δε σταματά εκεί. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι πολλές από τις υπηρεσίες υγείας δεν καλύπτονται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, είναι επόμενο οι ασθενείς να επιλέγουν το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπως συμβαίνει και με τα επείγοντα περιστατικά που μεταφέρονται απευθείας σε αυτό.

Σύμφωνα με την κα Χρυσάνθη Μάλλιου,  παρότι η Κλινική Covid στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει δυναμική 36 κλινών, δε δύναται αυτή τη στιγμή η ασφαλής νοσηλεία περισσότερων των 20, μιας και έχει αλλάξει το προφίλ των ασθενών το τελευταίο διάστημα.

Όπως ανέφερε η ίδια, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα νέο κύμα και αυξηθούν οι νοσηλείες, τα επιπλέον περιστατικά θα πρέπει να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία εκτός νομού.

Τέλος, σε όλο αυτό το κλίμα πρόσθεσε ότι η ελλιπής γραμματειακή υποστήριξη της Κλινικής Covid επιδρά αρνητικά στα καθήκοντα των ιατρών. Εκτός όλων των υπόλοιπων καθηκόντων τους, πρέπει οι ίδιοι να ενημερώνουν τους συγγενείς των νοσηλευόμενων ασθενών, κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Το μετακινούμενο προσωπικό ως προσωρινή λύση

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση των δύο νοσοκομείων θα μπορούσε να διευκολυνθεί με τη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε πολλά νησιά εγχώρια.

Αναφερόμενος στην αυξημένη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, πρότεινε ως βοηθητική λύση την καθημερινή λειτουργία του τμήματος (μιας και τώρα λειτουργεί μόνο κάποιες μέρες της εβδομάδας) ή διαφορετικά να λειτουργεί συμπληρωματικά με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, σε μια εκ περιτροπής διαδικασία παρακολούθησης ασθενών.

Επιδεινωμένο το πρόβλημα της υποστελέχωσης λόγω των αναστολών εργασίας

Πηγαίνοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης λίγο πιο κάτω, ο αντιπρόεδρος των Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας, Παναγιώτης Νάνος, τόνισε ότι τα έξι άτομα που βρίσκονται σε (δυνητική) αναστολή από το προσωπικό των δύο νοσοκομείων του νομού εντείνουν το πρόβλημα. Έτσι, έχει καταστεί απαραίτητη η αέναη μετακίνηση ιατρών σε διάφορα νοσοκομεία της Περιφέρειας, για να «μπαλώσουν» τα κενά που υπάρχουν, ενώ η επαναφορά συνταξιοδοτημένων ιατρών έχει εφαρμοστεί ήδη, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, και οι τρεις απηύθυναν κάλεσμα στο υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις ελλείψεις που επικρατούν στην επαρχία, καθώς και το ζήτημα των αναστολών εργασίας που αμβλύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης προσωπικού στη δημόσια υγεία.

Της Χριστίνας Μανδρώνη