Παιδικά Χωριά SOS: Επίσκεψη σε Βιωματικό Εργαστήριο στην Αλαγονία

Παιδικά Χωριά SOS:  Επίσκεψη σε Βιωματικό Εργαστήριο στην Αλαγονία

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βιωματικό Εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας στην Αλαγονία πραγματοποίησε ομάδα παιδιών των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το οικοσύστημα των ορεινών ποταμιών και να ξεναγηθούν στα «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου», απολαμβάνοντας το ηχητικό περιβάλλον και τη μαγεία των «χρωματιστών θορύβων». Γεύτηκαν δε τοπικά προϊόντα και έζησαν κυριολεκτικά μια εμπειρία πέντε αισθήσεων.

Τέλος, έφτιαξαν σποροσβόλους μαζί με πολλούς συμμετέχοντες από Ελλάδα και Κύπρο στο εργαστήριο με το φυσικό καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη. Μετά το μεσημεριανό αποχαιρέτησαν τον Ταΰγετο, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με το βουνό για το συντομότερο δυνατό.

Διήμερο Αυτάρκειας και Φυσικής Καλλιέργειας

Η επίσκεψη των Παιδικών Χωριών εντάσσεται στις δράσεις του Διήμερου Αυτάρκειας και Φυσικής Καλλιέργειας που πραγματοποιήθηκε ανοιχτό για το κοινό στις 2 και 3 Ιουλίου σε χώρους της Αλαγονίας, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας και του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας.

Στις 2 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο, οι συμμετέχοντες έφτιαξαν «αληθινό ψωμί», από αλεύρι βιολογικής καλλιέργειας, που έψησαν σε φούρνους του χωριού, σύμφωνα με τον εμψυχωτή του βιωματικού διημέρου Παναγιώτη Μανίκη, από το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας.

Το ψωμί αυτό μαζί με χειροποίητες  μαρμελάδες από φρούτα του βουνού που πρόσφερε ευγενικά το «Taygetos Food and Farm», πρότζεκτ των Μέλανι Αλεξέα και Έβαν Γουόλς, ήταν που γεύτηκαν οι μαθητές από τα Παιδικά Χωριά SOS την επόμενη μέρα.

Η Κυριακή 3 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία σποροσβόλων και τη δεύτερη ενότητα βιωματικών εργαστηρίων με τον Π. Μανίκη, που εστίαζε στο φυσικό τρόπο καλλιέργειας, περιβολιών, μπαξέδων, αλλά και χωραφιών. Η προσέλευση γενικότερα ήταν μεγάλη, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από την Κύπρο.

Ο Παναγιώτης Μανίκης εστίασε στα αίτια και τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι αντιξοότητες και οι κρίσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Έδωσε έμφαση στην οικοαυτάρκεια (homesteading), τη δυνατότητα των οικιών να οργανώνονται με μεγαλύτερη αυτάρκεια στην παραγωγή των προϊόντων τους και το ξεκίνημα της δημιουργίας μικρών κοινωνιών με αυτάρκεια σε οικονομικό, ενεργειακό και διατροφικό επίπεδο.  

Η ψυχοπαιδαγωγική Ομάδα των Παιδικών Χωριών SOS με τις συνοδούς στελέχη των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώτα Μηλίτση και Χρύσα Μπόσινα και οι μαθητές, παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, συνδύασαν την επίσκεψή τους με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» που πραγματοποιεί η Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια από όλη τη χώρα.

Το καλοκαιρινό ορεινό ηχητικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τα τζιτζίκια και τα νερά που ρέουν προς τη θάλασσα, αλλά και από άλλους ήχους του δάσους. Ψυχοπαιδαγωγική και μαθητική ομάδα βίωσαν το δάσος, με όλες τις αισθήσεις αλλά και την ακοή τους, με την εμψύχωση των εκπαιδευτικών Ελένης Λούρα, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας και Δημητρίου Σαρρή, επιστημονικού υπεύθυνου της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου.

Έτσι, γνώρισαν το «λευκό» θόρυβο καθώς και όλο το εύρος των «χρωματιστών» θορύβων, από τον «κόκκινο» και τον «ροζ» μέχρι στον «μπλε» και τον «βιολετί», όπως ονομάζονται, ανάλογα το χαρακτήρα τους. Οι «χρωματιστοί θόρυβοι» έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην καθημερινότητα και την υγεία μας, οπότε οι «μικροί ηχολόγοι» είχαν την ευκαιρία να τους μελετήσουν και να τους κατανοήσουν.

Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες της Αλαγονίας είχαν ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τους δημιουργικούς εθελοντές της κοινότητας, που προέρχονται από όλο τον κόσμο, στη βάση του διεθνούς προγράμματος «Alagonia Solidarity Corps».

Συνομίλησαν με τον πρόεδρο της Κοινότητας Γιώργο Καζάκο για τα θετικά αλλά και τις δυσκολίες της ορεινής διαβίωσης και τον ακολούθησαν στο Δημοτικό Κατάστημα Ανταλλαγής – SwapShop για να πάρουν αναμνηστικά αντικείμενα και ρουχισμό, ενθύμια της Αλαγονίας και της αγάπης των κατοίκων και των εθελοντών για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Το μεσημέρι αναχώρησαν με το λεωφορείο που τα μετέφερε, ευγενική προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, αφού γευμάτισαν στο πανέμορφο «λαγκάδι», δίπλα στην πλατεία της κοινότητας, με τη φροντίδα και τη φιλοξενία των κατοίκων της Αλαγονίας. Πήραν δε μαζί τους δώρα, γεύσεις και ευχάριστες αναμνήσεις, με την ευχή να ξαναβρεθούν σύντομα στην αγκαλιά του φιλόξενου και πανέμορφου Ταϋγέτου.