Πρεμιέρα απόψε για το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρεμιέρα απόψε για το 28ο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με τίτλο “Ωδή στην Ομορφιά” το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κάνει πρεμιέρα σήμερα με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor των Peeping Tom, μια παράσταση που είναι το αποτέλεσμα νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.

Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα παραστεί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Νωρίτερα, η κα Μενδώνη θα επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ενώ πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, στο Μέγαρο Χορού θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Το θεσμό συνδράμει ενεργά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 1,9 εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια -ήδη από την περυσινή διοργάνωση- επιδίωξε την εξακτίνωση των παραστάσεων και των δρώμενων του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε άλλες πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό πέρυσι δόθηκε δωρεάν παράσταση στη Σπάρτη, ενώ φέτος θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις σε Κόρινθο, Τρίπολη και Ναύπλιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο “Θ” η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, σχολίασε, μεταξύ άλλων, για τον τίτλο του φετινού Φεστιβάλ: “Η «Ωδή στην Ομορφιά» στοχεύει στην ανάδειξη του μεγάλου και ανεξάντλητου από φιλοσοφική, ηθική, κοινωνική και καλλιτεχνική σκοπιά ζητήματος της Ομορφιάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump. Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους προέρχονται από 10 χώρες, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο”.