Β. Κοσμόπουλος: Μια οφειλόμενη απάντηση στο δήμαρχο

Β. Κοσμόπουλος: Μια οφειλόμενη απάντηση στο δήμαρχο

Με αναφορά στο έργο του Ερρίκου Ίψεν “Ένας εχθρός του λαού” απαντά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” και της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος, για τη στάση που κράτησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής όσο και κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στο έργο του Ίψεν, μόλις ο ήρωας γιατρός Τόμας Στόκμαν δημοσιοποίησε ότι το νερό της τουριστικής κωμόπολης ήταν μολυσμένο (υποτίθεται ότι ήταν… ιαματικό) συγκρούστηκε με τους πάντες που είχαν κάθε λόγο να μη γίνει τίποτα, εφόσον όλοι επωφελούνταν από το μολυσμένο νερό – κάτι που στην ουσία τούς σκότωνε.

Ο Στόκμαν πίστευε ότι, λογικά, υπερασπιζόμενος το κοινό συμφέρον θα είχε την πλειοψηφία με το μέρος του.

Και τελικά, βρέθηκε αντιμέτωπος με Αρχές, ομάδες, συγγενείς, φίλους. Με την παραπληροφόρηση. Απειλήθηκε, έγινε αποσυνάγωγος και, επισήμως, “εχθρός του λαού”. 

Με τον τρόπο αυτό “βλέπει” και ο κ. Κοσμόπουλος τις θέσεις και τις απόψεις του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, δίνοντάς του ρόλο του… λαού.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Δυστυχώς ο κ. δήμαρχος επιμένει να μην κατανοεί τα γεγονότα και να δίνει τις δικές του ερμηνείες. Αποδεικνύει ακόμη μια φορά, πόσο διχαστικός είναι ο λόγος του, παρά τις στομφώδεις δηλώσεις του περί συμπόρευσης στα μεγάλα θέματα. Συμπόρευση για αυτόν είναι η επιβράβευση των ενεργειών του και «μικροπολιτική» ή «καπρίτσιο» η τεκμηριωμένη κριτική.

Η εξήγηση είναι προφανής! Αδυνατεί να συνεργαστεί, γιατί δεν έχει θέσεις και επιχειρήματα. Γι αυτό και “κρύβεται” κατά περίπτωση πίσω από “ειδικούς”, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, προασπίζουν τα δικά τους συμφέροντα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή δεν ήσαν σε θέση να αρθρώσουν ούτε ένα επιχείρημα και αναλώθηκαν σε συναισθηματικού τύπου αναφορές, κοπτόμενοι δήθεν για την προστασία των δημοτών. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία για την ταλαιπωρία των πολιτών από τα τελματωμένα έργα;

Άφησαν την εταιρεία να επιχειρηματολογεί και δεν πρόσεξαν ότι δε δόθηκε καμία σοβαρή απάντηση στον καταιγισμό των τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης, αντιθέτως ομολόγησαν κατ’ επανάληψη ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις.

Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο συνέχισε να κατηγορεί παρατάξεις, που εκπροσωπούν το 65% των δημοτών, ότι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια! Περιέργως στην ονομαστική αναφορά παρέλειψε δύο ονόματα, ίσως για να μη φανεί η καθολική αντίδραση.

Αν η Δημοτική Αρχή είχε κάποια συμμετοχή στην όλη υπόθεση του έργου θα ήταν ίσως δικαιολογημένο να θέλουμε, μικρόψυχα κινούμενοι, να του στερήσουμε τη δόξα. Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ό,τι του σερβίρουν οι «ειδικοί», αυτό και δέχεται.

Δε χρειάζεται κόπος και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για να αντιπολιτευθούμε τη δημαρχοντία του. Τα καταφέρνει άριστα ο ίδιος, με τα (μη) έργα του. Αν όντως είχε αγωνία για τη βέλτιστη λύση και για συμπόρευση στο θέμα αυτό, δε θα “έκρυβε” τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι το Μάιο του 2022. Θα είχε καλέσει, ως όφειλε, τους επικεφαλής που είχαν δημόσια εκφράσει ενστάσεις.

Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να χαρακτηρίζει τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κατασκευάζοντας «εχθρούς του λαού». Ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι μια κατάπτυστη πρακτική και το έσχατο μέσον μιας εξουσίας χωρίς επιχειρήματα. Τον πληροφορούμε ότι μας αφήνουν παγερά αδιάφορους οι προσπάθειές του να διχάσει, όπως και οι χαρακτηρισμοί του. Άλλωστε «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»”.

Α.Π.