Διαρκές το υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου

Διαρκές το υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου

Συνεχίζεται το υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου της Δ.Ε. Κυπαρισσίας με τη φωτιά διαρκώς να σιγοκαίει, αλλά και με περιόδους αναφλέξεων και σοβαρό κίνδυνο να επεκταθεί στην παρακείμενη δασώδη και δυσπρόσιτη για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις περιοχή, που εάν αυτό συμβεί θα υπάρξουν τεράστιες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και τις περιουσίες ακόμα και τις ζωές των κατοίκων της εγγύτερης περιοχής.

Οι κάτοικοι της περιοχής αγανακτισμένοι από το διαρκές περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα, αφού χρόνια τώρα εισπνέουν τις καρκινογόνες διοξίνες από την καύση των σκουπιδιών αλλά και την αδιαφορία όλων των Δημοτικών Αρχών και της σημερινής, να δώσουν λύση στο πρόβλημα, πέραν από ανέξοδες υποσχέσεις, προχώρησαν από την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουλίου σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου  να αποτρέψουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου να αδειάζουν τα σκουπίδια μέχρι την Κυριακή το βράδυ στη συγκεκριμένη παράνομη και φλεγόμενη περιοχή.

Βέβαια, για άλλη μια φορά το Κράτος με τους Θεσμούς του (Αστυνομία, Δήμο) αποδείχτηκε ισχυρότερο και έτσι παρόλο που είχαν ασκηθεί μηνύσεις των κατοίκων κατά παντός υπευθύνου για το έγκλημα που διαπράττουν, συνοδεία περιπολικών και με απειλές εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, άδειασαν τα απορριμματοφόρα και συνεχίζουν να τα αδειάζουν στον παράνομο σκουπιδότοπο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, θα περίμενε κανείς κατά την προχθεσινή (1/8/2022) Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι παρόντες – συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης και ο κ. Δήμαρχος φυσικά, για να συζητηθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών και να παρθούν αποφάσεις για την αντιμετώπισή του, ακόμη και ως ένδειξη σεβασμού στην αγωνία των κατοίκων της περιοχής που πλήττονται περισσότερο από την παράνομη λειτουργία της χωματερής, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη συνεχιζόμενη καύση των σκουπιδιών.

Το θέαμα όμως της παρουσίας των Δημοτικών Συμβούλων στην ανωτέρω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν άκρως θλιβερό και αποκαρδιωτικό! Τρεις και ο κούκος στην κυριολεξία! Αυρηλιώνης, Βλάχος, Μπακούρος από τη συμπολίτευση και Κουκούμης από την αντιπολίτευση. Παραλυτικά φαινόμενα λειτουργίας του Δήμου Τριφυλίας, που όμοιά τους δεν είχαμε ζήσει στο παρελθόν.

Ας αναρωτηθούν λοιπόν οι ψηφοφόροι του Δήμου Τριφυλίας και ας ρωτήσουν με τη σειρά τους τους Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν, πώς μπορούν να συμβάλουν στη λύση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους Δημότες, χωρίς την παρουσία τους και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλές – ίσως – οι προτάσεις για συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με σκοπό την προσωρινή επίλυση του προβλήματος, αλλά πρέπει να γίνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από «τη βολή» του σπιτιού μας.

Αυτή, βέβαια, η εκφυλιστική και παραλυτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται ότι βολεύει πολλούς, τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση, για τους μικροκομματικούς – πολιτικάντικους σχεδιασμούς τους και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές.

Γιατί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να πουν οι της αντιπολίτευσης, Επικεφαλής παρατάξεων και Σύμβουλοι που συμμετείχαν και σε προηγούμενες θητείες από το 2010 έως και σήμερα, τί έκαναν για τη λύση ή μάλλον για τη μη λύση και το σημερινό αδιέξοδο στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Τί έκαναν για την υλοποίηση σειράς αποφάσεων για ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών σε επίπεδο Δήμου. Τίποτα απολύτως, εκτός από το κλείσιμο των δύο ΧΑΔΑ (Γαργαλιάνων – Φιλιατρών) και τη διατήρηση του ενός και πιο επιβαρυμένου, στο Αλιμάκι.

Τι έκανε η παρούσα Δημοτική Αρχή του κ. Λεβεντάκη για τη λύση του προβλήματος. Τήρησε τις υποσχέσεις που έδινε στους κατοίκους το 2020 και τον Ιούνιο 2021, ότι δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβρη θα έκλεινε την παράνομη χωματερή στο Αλιμάκι. Γιατί δεν έχει χρήματα να τα μεταφέρει σε άλλο νομό, όπως του προτάθηκε, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο Αλιμάκι και να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς στο δάσος με απρόβλεπτες συνέπειες; Γιατί απογείωσαν τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, από 3.652.361 ευρώ το 2020 και 4.135.726 ευρώ το 2021, σε 5.112.451 φέτος και τα έξοδα από 2.923.904 ευρώ το 2020 και 3.236.852 ευρώ το 2021, σε 5.112.451 το 2022;

Δεν ήταν γιατί είχαν υπολογίσει το αυξημένο κόστος μεταφοράς στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη που θα τα παραλάμβανε από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως υποσχόταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, και θα στοίχιζε 80,5 ευρώ συν ΦΠΑ ο τόνος στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ;

Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την κοινή συνισταμένη όλων των άλλων παρατάξεων, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των διαχρονικά Κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), για τη διαχείριση του χρυσοφόρου τομέα των απορριμμάτων από τους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμβολή των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών που στηρίζουν.

Έχει τεράστιες ευθύνες και η προηγούμενη αρχή Τατούλη, που στις 23/12/2010 προκήρυττε διεθνή διαγωνισμό επιλογής μεθόδου και ανάδειξης αναδόχου, την παράδοση δηλαδή της διαχείρισης των σκουπιδιών στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και η σημερινή του κ. Νίκα, που ενώ ως Δήμαρχος Καλαμάτας κατήγγειλε τα προηγούμενα χρόνια την ασύμφορη αυτή διαχείριση, ως Περιφερειάρχης την προχωρά κανονικά.

Να πως δικαιολογείται και η επί τόσα χρόνια «απραξία» των Δημοτικών Αρχών της Τριφυλίας για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Και επειδή τη λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση τη φοβούνται όπως «ο διάολος το λιβάνι», ίσως δικαιολογείται και η προχθεσινή απουσία τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ένα πράγμα είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο. Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού της Τριφυλίας δεν παζαρεύονται για τα κέρδη των λίγων.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο εξ αναβολής Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 8 Αυγούστου.

Είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας όλων των κατοίκων για να κλείσει το αίσχος της χωματερής του Αλιμακίου και να απαιτήσουν:

Καμία ανάμειξη των ιδιωτών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση αυτή  απαιτείται να έχει στο επίκεντρό της το σεβασμό στην υγεία, το εισόδημα του λαού και το περιβάλλον, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

Αυτό μπορεί να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης, με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, χωρίς καμία επιβάρυνση των Δημοτών.

Του Σαράντου Κουκούμη
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Τριφυλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»