ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: «Λα Μοσκέτα» στις 31 Αυγούστου στο Κάστρο

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: «Λα Μοσκέτα» στις 31 Αυγούστου στο Κάστρο

Μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του 16ου αιώνα, τότε που σημειώθηκε η άνοδος του δυτικού πολιτισμού, ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Ο λόγος για την παράσταση «Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, όνομα με το οποίο καθιερώθηκε στο πέρασμα του χρόνου ο Άντζελα Μπεόλκο (1500-1542).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Μαργαρίτης, διασκευάζει και σκηνοθετεί  τη γνωστή λαϊκή αναγεννησιακή κωμωδία «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, μεταφέροντας την πλοκή της στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη.

Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιόρα, το σκηνικό και τα κοστούμια της πολυβραβευμένης σκηνογράφου Carmencita Brojboiou, ενώ την πρωτότυπη μουσική, τους στίχους και τα τραγούδια υπογράφει ο Δημήτρης Οικονομάκης.

Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με τη μεταφορά της εποχής, αποκτούν μια διαφορετική διάσταση.

Στην αρχική της εκδοχή, το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία κινούνταν η ζωή των ηρώων. Τώρα, με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου, ανανεώνεται το ενδιαφέρον για τη σημαντική κωμωδία, βλέποντάς το από μια άλλη σκοπιά.

Υπόλοιπες προγραμματισμένες

στάσεις καλοκαιρινής περιοδείας

-29 Αυγούστου Υπαίθριο θέατρο Συκεών – Νεαπόλεως, Θεσσαλονίκη

-31 Αυγούστου Κάστρο Καλαμάτας

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνικό-Κοστούμια: Carmencita Brojboiou

Πρωτότυπη μουσική, στίχοι και τραγούδια: Δημήτρης Οικονομάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλούτα, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Χριστός Νικολάου

Εισιτήρια: 5 και 10 ευρώ

Διάρκεια: 100΄