Εξαγωγές ελαιολάδου προς Ιαπωνία: από Τουρκία 2.625 τόνους, από Ελλάδα …580 τόνους

Εξαγωγές ελαιολάδου προς Ιαπωνία: από Τουρκία 2.625 τόνους, από Ελλάδα …580 τόνους

Ακόμη μια αποτυχία – μετά τα προβλήματα με το ελληνικό γιαούρτι – εμφανίζει η αγορά της Ιαπωνίας για τις εξαγωγές αυτή την φορά του ελληνικού ελαιόλαδου.

Ακόμη μια αποτυχία – μετά τα προβλήματα με το ελληνικό γιαούρτι – εμφανίζει η αγορά της Ιαπωνίας για τις εξαγωγές αυτή την φορά του ελληνικού ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τριάδα των βασικών προμηθευτών ελαιολάδου της Ιαπωνίας, αποτελείται από την Ισπανία, την Ιταλία και την … Τουρκία.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά της Ιαπωνίας αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των παγκόσμιων εισαγωγών ελαιολάδου, γεγονός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ (35%), την ΕΕ (15%) και τη Βραζιλία (8%). Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 64% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι ιαπωνικές εισαγωγές ελαιολάδου για την εμπορική περίοδο 2020/2021 μειώθηκαν, κατά 15,2%, φτάνοντας τους 61.065 τόνους.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο βασικοί προμηθευτές της Ιαπωνίας. Η Ισπανία έρχεται πρώτη με μια ποσότητα 38.620 τόνων καιν ακολουθεί η Ιταλία με 18.400 τόνους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με μια ποσότητα 2.625 τόνων. Η συγκεκριμένη χώρα είναι η μόνη που είδε την συγκεκριμένη περίοδο μια μεγάλη αύξηση των εξωγωγών της κατά 12,8%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μια ποσότητα μόλις 580 τόνων (παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που είχε ανέλθει στους 867 τόνους). Από κοντά στην χώρα μας (με μεγάλη πιθανότητα να την ξεπεράσει) βρίσκεται η Πορτογαλία που κατάφερε να εξάγει 457 τόνους.

agrotypos.gr