«Η Μεσσηνία είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης από Βορειοευρωπαίους τουρίστες»

«Η Μεσσηνία είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης από Βορειοευρωπαίους τουρίστες»

Συγκρατημένη η οικοδομική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, λόγω των αυξήσεων

Την οικονομική κρίση, διαδέχθηκε η πανδημία, συμπληρώνοντας έτσι πάνω από μια δεκαετία, που είχε άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην οικοδομική δραστηριότητα και της περιοχής μας.

Κι όταν ο κατασκευαστικός κλάδος, είδε, πριν λίγο καιρό, να ξεκινάει μια περίοδος ανάκαμψης, η ανοδική πορεία κόπηκε πάλι βίαια από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις.

Όπως μας επισήμαναν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με οικοδομικά υλικά στην Καλαμάτα, η πρόθεση στον κόσμο υπάρχει, ενώ έχουν εκδοθεί και αρκετές άδειες για νέες οικοδομές, όμως η ακρίβεια «πάγωσε» πάλι κάθε ενέργεια.

Ενδιαφέρον από Βορειοευρωπαίους
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,6% φέτος τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 3,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ηλεκτρική ενέργεια (70,4%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (46,5%), Τούβλα (23,5%), Αγωγούς χάλκινους (17,5%), Σίδηρο οπλισμού (16,9%), Παρκέτα (14,2%), Πλαστικούς σωλήνες (13%), Ξυλεία οικοδομών (11,6%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (10,7%), Έτοιμο σκυρόδεμα (10,5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (10,4%), Ντουλάπες ξύλινες (9,4%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (9,3%), Τσιμέντο (9,2%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Πόρτες εσωτερικές (8,9%), Παράθυρα ξύλινα (8,8%), Μαρμαρόπλακες (8,1%), Σωλήνες χαλκού (7,5%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (7%) και Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6,4%).

Όπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Πανταζής από την  επιχείρηση οικοδομικών υλικών Δ. και Κ. Πανταζής στην Καλαμάτα, ο χώρος της οικοδομής, μετά από 10 χρόνια πτώση, το 2020 ξεκίνησε μια ανοδική πορεία και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

«Γενικά η ανοικοδόμηση της πόλης δεν παύει. Όμως οι τελευταίες αυξήσεις έχουν «φρενάρει» την οικοδομή και την ζήτηση. Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι προσωρινό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχισθεί η ανοδική πορεία, με μικρά ίσως πτωτικά διαστήματα, καθώς η Μεσσηνία είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης από Βορειοευρωπαίους τουρίστες. Τα υλικά έχουν πάρει κάποιες αυξήσεις που για μένα είναι αδικαιολόγητες και γενικά το κόστος στα ενεργειακά σε κάποιες περιπτώσεις είναι καθαρά θέμα αισχροκέρδειας κάποιων πολυεθνικών. Τα έξοδα των μικρών επιχειρήσεων και το λειτουργικό κόστος έχουν αυξηθεί κατά πολύ», τόνισε ο κ. Πανταζής.

Η Μεσσηνία, όπως συμπλήρωσε ο κ. Πανταζής είναι ελκυστικός προορισμός λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ανθρώπους του εξωτερικού για να κατασκευάσουν ένα σπίτι ή ένα εξοχικό.

Μάλιστα, είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν και φτιάχνουν καλές κατοικίες, δείχνοντας προτίμηση σε Πυλία λόγω Costa Navarino και Μάνη. Καταλήγοντας σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές στην περιοχή μας (οδικά έργα, υγεία, κ.λπ.) για να κρατήσουμε τον κόσμο αυτό και να προσελκύσουμε κι άλλους.

Μεγάλη καμπή στην οικοδομή
Και από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπάκας, από την ομώνυμη επιχείρηση οικοδομικών υλικών παρατήρησε ότι τα 2 χρόνια της πανδημίας, συνέθλιψαν τα πάντα και πως το σύνολο των επιχειρήσεων στην οικοδομική δραστηριότητα έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι όποιες δουλειές ήταν κερδοσκοπικές. Ήρθαν για να αγοράσουν και εμείς για να βγάλουμε κάποιες υποχρεώσεις δώσαμε υλικά «τσάμπα», γιατί όλοι οι επαγγελματίες ήταν υπερχρεωμένοι. Για ένα διάστημα 4-5 μηνών δεν κέρδισε κανείς ούτε ένα 50αρακι. Ο όγκος της δραστηριότητας δεν μας επιτρέπει να λέμε ότι είμαστε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ή έχεις αποθεματικό και πας παρακάτω ή προσπαθείς να σταθείς όρθιος», σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Συμπλήρωσε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και υπάρχει μεγάλη καμπή.

«Μας έβαλαν 3 αυξήσεις, κοντά στο 15λεπτά το κιλό και μετά έκαναν μια μικρή υπαναχώρηση, η οποία δεν έλεγε τίποτα στην ουσία», κατέληξε ο κ. Μπάκας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί με έργα υποδομής ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας.

Σημαντική μείωση στη δουλειά, λόγω των αυξήσεων της τελευταίας περιόδου, είπε ότι έχει παρατηρηθεί η κα Βασιλική Φιλανδριανού από την επιχείρηση οικοδομικών υλικών «Κωνσταντίνος Φιλανδριανός».

«Από πέρυσι, ούτε η μισή δουλειά δεν υπάρχει. Πέρυσι ήταν καλύτερα. Είχαμε και περισσότερη απασχόληση. Η κίνηση είναι σημαντικά  μειωμένη, με το ζόρι βγάζουμε τα έξοδα», είπε η κα Φιλανδριανού.

Πρόσθεσε ότι από τον κόσμο υπάρχει διάθεση, αλλά η ακρίβεια τον έχει παγώσει.

«Το σίδερο για παράδειγμα έχει ακριβύνει πολύ. Άδειες έχουν εκδοθεί πολλές, αλλά ο κόσμος έχει παγώσει με την ακρίβεια. Κι άμα είναι έτσι τώρα, να δούμε το χειμώνα τι θα κάνουμε», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη