Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας: Παρουσιάζονται τα σκίτσα του Γιάννη Μετζικώφ για τις Μνήμες του Ελληνισμού

Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας: Παρουσιάζονται τα σκίτσα του Γιάννη Μετζικώφ για τις Μνήμες του Ελληνισμού

Εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την άφιξη των Μικρασιατών στην Ελλάδα, το επετειακό 2022 μας καλεί σε έναν ιστορικό και πολιτισμικό αναστοχασμό.

Η έκθεση «Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα», που διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και εγκαινιάζεται στις 17 Αυγούστου,  έρχεται να κεντρίσει τις μνήμες και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας.

Μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα – πορτρέτα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πραγματοποιείται ένα εικαστικό αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού.

Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους.

Το βίντεο – ντοκουμέντο του Βλαδίμηρου Νικολούζου, μας ταξιδεύει στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που οι ξεριζωμένοι Έλληνες μετέφεραν μαζί τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης, που επιμελείται η Ρένα Βάλλα, είναι  το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, επιβεβαιώνοντας  το ρόλο του ως θεματοφύλακας της παράδοσης και της μνήμης, δίνοντας έτσι στο κοινό μία εικόνα της έκτασης και της μεγαλοσύνης του ελληνισμού.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συνέδρους του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με θέμα Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», με ευθύνη και επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας

Video εγκατάσταση: Βλαδίμηρος Νικολούζος

Επιμέλεια έκθεσης: Ρένα Βάλλα

Αρχειακό υλικό: Εκδόσεις Καπόν