Μεγάλη συμμετοχή στο αντάμωμα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Κυπαρισσία

Μεγάλη συμμετοχή στο αντάμωμα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Κυπαρισσία

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου «1821-2021 Πρόδρομοι και πρωταγωνιστές του Εικοσιένα στην Τριφυλία»

Όμορφη και γλυκιά βραδιά πέρασαν Τριφύλιοι και Μεσσήνιοι της Ελλάδας και του εξωτερικού στο 3ο καλοκαιρινό αντάμωμα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας την Πέμπτη στο “Apollo Resort Art Hotel” στη Φαρμάκα Κυπαρισσίας.

Στον υπέροχο χώρο του ξενοδοχείου δίπλα στην πισίνα παρουσιάστηκε το βιβλίο του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Στάθη Παρασκευόπουλου, «1821-2021 Πρόδρομοι και πρωταγωνιστές του Εικοσιένα στην Τριφυλία», που είναι έκδοση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και ακολούθησε γευστικό δείπνο, ενώ ξεχωριστή ήταν η εμπειρία σιγοτραγουδώντας με τη μουσική κιθάρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος επαίνεσε την έκδοση του βιβλίου.

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλειος Καπέλιος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήριος Μπακούρος και ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος.

Στη συνέχεια το μέλος της Μ.Α. και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, αναφέρθηκε στο 3ο καλοκαιρινό αντάμωμα και το βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου.

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τριφυλίας, Φωτεινή Στυλιανού, ανέγνωσε την ομιλία του λογοτέχνη και εκδότη του περιοδικού «Νουμάς», Γιάννη Νικολόπουλου, για το βιβλίο, καθώς δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.

Στη γραπτή ομιλία του κ. Νικολόπουλου τονίζεται μεταξύ άλλων: «Εθνικός ρεμβασμός, μια ευφρόσυνη μύηση σε υψηλούς προσανατολισμούς και σε μια κατήχηση του πνεύματος της θυσίας, είναι το νέο βιβλίο ιστορίας του διαλεχτού συγγραφέα – λογοτέχνη – ιστορικού Στάθη Παρασκευόπουλου, που παρουσιάζουμε απόψε. Είναι ένα ιερό δίπτυχο ηρώων της Τριφυλίας που ανυψώνει και πλημμυρίζει τις ψυχές μας από περισσή συγκίνηση, ευλάβεια και θαυμασμό. Οι ήρωες του ’21… Οι αμόλυντοι και αψεγάδιαστοι.. Αυτοί είχαν πλαστεί στον ουρανό από πεντάσταγμα του αιθέρα… Σαν να μην ήταν δικοί μας, σαν να μην άγγιζαν τη γη, παρά σε υψηλές κορφές όπου ενοικεί η ιδέα, το πνεύμα και η πνοή της Ελευθερίας…

Ο αντίλαλος της Ιστορίας ξαναλέει τα ονόματά τους. Ο απόηχος του Μύθου ξαναθυμίζει τις ανδραγαθίες τους, ο προβολέας του θρύλου ξαναφωτίζει τις μορφές τους. Όλες οι σελίδες του βιβλίου συνιστούν ανάθημα οφειλομένου χρέους και σέμνωμα μνήμης και τιμής στους προδρόμους και πρωταγωνιστές του ένδοξου ’21, της Τριφυλίας, που θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Ο συγγράφων την ιστορία της εαυτού πατρίδος ιερόν εκπληροί προς αυτήν καθήκον. Με ιστορική εμβρίθεια ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις μορφές των Τριφύλιων μαρτύρων της Ελευθερίας που η αχλύ της λήθης απειλεί να ξεθωριάσει και αποξεχάσει. Το πατριωτικό αίσθημα, εκφραζόμενο σαν ένστικτη αγάπη της γης των πατέρων τους, σαν απεριόριστος έρωτας ελευθερίας, σαν φωτεινή συνείδηση ιερού χρέους για την προάσπιση μέχρι θανάτου των πατρίων, ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των προδρόμων και πρωταγωνιστών της Τριφυλίας…

Ο πατριωτισμός, συνείδηση αξερίζωτη της αιωνιότητας των εθνικών πεπρωμένων, πίστη ακλόνητη στην αθάνατη αξία των αρετών της φυλής μας που ενσάρκωσε την ιδέα του ελεύθερου ανθρώπου… O συγγραφέας από τα νεανικά του χρόνια είχε ασχοληθεί με την ιστορία των Τριφύλιων (Αρκαδινών τότε) αγωνιστών που πρωταγωνιστούσαν στη θεμελίωση του Αγώνα.

Το 1971 εξέδωσε το δεύτερο ιστορικό βιβλίο με τίτλο: Οι Τριφύλιοι (Αρκαδινοί) στον Αγώνα του ‘21. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε είναι το τρίτο κατά σειρά, το οποίο επισφραγίζει το έργο και την προσφορά του συγγραφέα στην ιστορία και παράδοση της Τριφυλίας. Ο πατριδολατρικός συναισθηματισμός, η υψηλή πνευματικότητα και η ζηλευτή εγκράτεια λόγου, κάνουν την εξιστόρηση και τη σκιαγραφία ζωντανή και πολυδιάστατη…

[…] Για όλους μας η ιστορία έχει πρόσωπο. Στο βάθος η ιστορία είναι ο ιστορημένος λαός. Γι’ αυτό διαβάζουμε ιστορία, για να γυρίσουμε στον εαυτό μας αλλά και για να δούμε καθαρά μέσα από τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας, την εθνική μας ταυτότητα, την αρετή και τα ιδανικά της φυλής μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία του ιστορικού έργου του Στάθη Παρασκευόπουλου και για τούτο είναι εθνικός συγγραφέας, διδαχός του ελληνικού ιδεώδους και εκφραστής της εθνικής συνείδησης.

Ο εθνικός συγγραφέας πρέπει πάνω απ’ όλα να αισθάνεται θαυμασμό και αγάπη για την πατρίδα του. Μα κι ο λαός να μην αφήνει “απλήρωτο” ποτέ το συγγραφέα του. Η πληρωμή έχει την έννοια της δίκαιης ανταμοιβής, δηλαδή αναγνώρισης της προσφοράς. Αυτό συμβαίνει σήμερα στον τόπο αυτό από τους ανθρώπους που τιμούν το συγγραφέα με την αγαθή προαίρεση και την πνευματικότητα που τους διακρίνει. Συγχαίρουμε τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία για την έκδοση του βιβλίου και τον εκλεκτό πνευματικό συνοδοιπόρο και αιώνιο φίλο Στάθη Παρασκευόπουλο για την προσφορά του αυτή – συμβολή στην ιστορία της Τριφυλίας και του έθνους μας».

Ο συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος “έκλεισε” με παράπονο λέγοντας ότι πέρασε το 2021 χωρίς ούτε μία εκδήλωση στην Κυπαρισσία για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, καίτοι έχει πολλούς ήρωες αγωνιστές, όπως ο Μήτρος Αναστασόπουλος, ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης και ο Νικόλαος Πονηρόπουλος, συμπληρώνοντας πως η πλατεία της Κυπαρισσίας είναι η μόνη στην Ελλάδα, σε πόλεις και σε χωριά, που δεν έχει μια προτομή ενός ήρωα, ως θα όφειλε, ή ένα ηρώο, παρακαλώντας τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν πρόταση να στηθεί στην πλατεία Κυπαρισσίας μια προτομή σε έναν από τους ήρωες, «κι εάν αυτό είναι παράταιρο, έχουμε να γιορτάσουμε φέτος με πόνο ψυχής τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Kαταστροφής. Μπορείτε να τιμήσετε έναν από τους δύο μεγάλους έλκοντες την καταγωγή τους από την Κυπαρισσία: Το μεγάλο ιστορικό Δημήτρη Φωτιάδη και τον ιδαλγό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, τον Φώτη Κόντογλου…», τόνισε.

Στο 3ο καλοκαιρινό αντάμωμα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η συνεργάτις του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλή Μαντά, Δέσποινα Ρούσση, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης, η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» Χάιδω Παναγιωτοπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων και ομογενείς.

Του Ηλία Γιαννόπουλου