Μέλι Ζαζάνης: Ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών του Δημοσθένη Ζαζάνη

Μέλι Ζαζάνης: Ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών  του Δημοσθένη Ζαζάνη

«Ποτέ να μην μετράς τις κυψέλες και ποτέ να μην έχεις άδεια κουτιά. Να φτιάχνεις μελίσσια όσο απλώνουν τα χέρια σου»

Η ενασχόληση σου με τη μελισσοκομία πως προέκυψε;

Μεγάλωσα μέσα στην φύση. Οι παιδικές μου μνήμες έχουν άρωμα μελιού και αυτό γιατί η μελισσοκομία υπήρξε αγαπημένη συνήθεια – χόμπι – της οικογένειάς μου. Η επαγγελματική σύνδεση με τον κόσμο των μελισσών ήταν αναπόφευκτη. Αγάπησα το επάγγελμα αυτό για τις ομοιότητες που ανακάλυψα ότι υπάρχουν μεταξύ της κοινωνίας των μελισσών και της ανθρώπινης.

Εξελίχθηκες στη δουλειά της μελισσοκομίας εμπειρικά ή είχες κάποιον μέντορα;

Επαγγελματικά αποφάσισα να ασχοληθώ με την μελισσοκομία το 2017. Η μέλισσα δεν μαθαίνεται ούτε δαμάζεται και αυτό γιατί κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Η εξέλιξη είναι στο χέρι του καθενός.

Πόσες κυψέλες έχεις και πως επιλέγεις τον τόπο που θα τις εγκαταστήσεις;

Οι παλιοί λέγανε «ποτέ να μην μετράς τις κυψέλες και ποτέ να μην έχεις άδεια κουτιά. Να φτιάχνεις μελίσσια όσο απλώνουν τα χέρια σου».

Κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του δυσκολίες.

Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική με κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες ο κάθε μελισσοκόμος κρατάει μυστικές!

Πως ξεχωρίζουμε το καλό μέλι; Υπάρχουν μυστικά;

Μυστικά δεν υπάρχουν παρ’ όλο που η μελισσοκομία έχει μια δόση μυστικοπάθειας. Υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας στα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών. Αυτό που προτείνω λοιπόν στο καταναλωτικό κοινό είναι να στηρίζει αυτές τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες.

Συνολικά, πόσα είδη μελιού παράγεις; Έχεις εξειδίκευση σε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία;

Η παραγωγή μας είναι εντός της Πελοποννήσου. Επομένως όσα φυτά δίνουν μέλι και μελίτωμα  αποτελούν και είδος μελιού της παραγωγής μας.

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία ανάλογα με την προτίμησή τους.

Ισχύει ότι κάθε χρόνια είναι διαφορετική;

Οι προκλήσεις για τις μέλισσες προέρχονται από τη δράση του ανθρώπου. Ο κυρίαρχος αντίπαλος της μέλισσας είναι η κλιματική αλλαγή. Πέρα από αυτό, οι μέθοδοι καλλιέργειας, η έλλειψη τροφής και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως. Ισχύει λοιπόν ότι κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Υπάρχουν χρονιές που είναι πολύ καλές και δίνουν εξαιρετικό μέλι, υπάρχουν και χρονιές που είναι μέτριες έως κακές.

Τελικά η δουλειά της μελισσοκομίας είναι δύσκολη ή εύκολη υπόθεση;

Η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα δύσκολο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Οι εργατοώρες που αφιερώνει ο μελισσοκόμος είναι πολλές. Η αγάπη, το πάθος, η επιμονή και η προσπάθεια σε ανταμείβουν με το αποτέλεσμα στο προϊόν.

Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος;

Τα φτερά των μελισσών, το πέταγμα τους είναι για εμένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Επόμενος στόχος, το προϊόν μου να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και εγώ μαζί του!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Γιατράκου