Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τις τιμές της σταφίδας

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τις τιμές της σταφίδας

Σε διαμαρτυρία για την παρατεταμένη πεσμένη τιμή της σταφίδας που παρατηρείται, προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, άλλωστε:

“Για άλλη μια χρονιά,  με διαφορά τεχνάσματα, μεγαλέμποροι εξαγωγείς,  με τις πλάτες  της κυβέρνησης,  προσπαθούν  να αρπάξουν σε εξευτελιστικές  τιμές τη σταφίδα. Ξεκίνησαν πάλι  οι συσκέψεις μεταξύ  εμπόρων τυποποιητών και συνεταιρισμών ΑΕ., βουλευτών,  περιφερειαρχών, για να  κανονίσουν την τιμή της σταφίδας, αγνοώντας τους αγρότες. Την περυσινή  χρονιά, αυτές οι συσκέψεις διαμόρφωσαν την τιμή 60- 85 λεπτά για τον παραγωγό και 15 λεπτά για τη  στήριξη της καλλιέργειας.

Αυτή η τιμή ήταν βέβαια πολύ πιο χαμηλή από το κόστος παραγωγής. Να σημειωθεί, ότι η τιμή της σταφίδας  τα προηγούμενα χρόνια ήταν 1,60. 

Εμείς, συνεχίζουμε με συσκέψεις και οργάνωση κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσει η εις βάρος μας κοροϊδία.

Απαιτούμε δε, κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Επίσης, απαιτούμε άμεση  μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες.  Επίσης, αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων”.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ