Ολοκληρώθηκε η 35η Γιορτή Πατάτας με πλήρη επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης

Ολοκληρώθηκε η 35η Γιορτή Πατάτας  με πλήρη επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης

Με πλήρη επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης ολοκληρώθηκε η 35η Γιορτή Πατάτας.

Κι όπως σημειώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας: «Η φετινή διοργάνωση ξεπέρασε σε συμμετοχή κατά πολύ κάθε άλλη χρονιά, ενώ η προσέλευση γινόταν στις δραστηριότητες από το πρωί. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μουσική βραδιά με το συγκρότημα “Σπονδές”, με φαγητό και χορό.

Στη βραδιά αυτή παράχθηκαν λιγότερο από μισό κυβικό μέτρο ασυμπίεστα απορρίμματα (περίπου τρία σακιά) μη ανακυκλούμενα και μη βιοδιασπώμενα, τα οποία, φυσικά, εισήλθαν στο χώρο από εξωγενείς πηγές, καθώς οι επισκέπτες τα έφεραν μαζί τους για διάφορες προσωπικές χρήσεις.

Τα αλουμίνια ανακυκλώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα βιοδιασπώμενα υλικά και υπολείμματα τροφίμων αποτέθηκαν σε υπαίθριο λιπασματοποιητή, ώστε να γίνουν εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Τρεις δραστηριότητες μεγάλης σημασίας, επίσης, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η πρώτη ήταν συζήτηση – παρέμβαση με τη μορφή στρογγυλής τράπεζας θεσμικών εκπροσώπων και ανθρώπων της κτηνοτροφικής και αγροτικής παραγωγής. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεις, που καταγράφτηκαν για περαιτέρω αξιοποίηση. Η στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Αλαγονίας, για το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα σχετική διαβούλευση, καθώς θα αποτελέσει έδρα του προς ίδρυση «Ερευνητικού και Επιμορφωτικού Κέντρου Ταϋγέτου».

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος είτε με εκπρόσωπο είτε με το χαιρετισμό των εκπροσώπων τους θεσμικοί και πολιτειακοί φορείς. Ακούστηκαν πολύ σημαντικές απόψεις, προβλήματα και προτάσεις. Υπήρξε μεγάλη θέρμη και θετική ανταπόκριση τόσο από τους φορείς όσο και από το κοινό.

Η δεύτερη δραστηριότητα ήταν το άνοιγμα του επί δεκαετίες κλειστού κτηρίου του Κέντρου Πατατόσπορου Αλαγονίας για μια πιλοτική μουσειολογική και εκπαιδευτική αξιοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας του διεθνούς προγράμματος δημιουργικού εθελοντισμού της Αλαγονίας η οποία με την επιστημονική επιμέλεια της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου έκανε επισταμένη συντήρηση, διάσωση και μουσειοπαιδαγωγική αναπλαισίωση του χώρου, προκειμένου να είναι επισκέψιμος για ειδικές προγραμματισμένες ξεναγήσεις.

Η τρίτη δραστηριότητα ήταν το παζάρι με προϊόντα παραγωγών, καθώς και η δωρεάν διάθεση ρουχισμού από το Δημοτικό Κατάστημα Ανταλλαγής Αλαγονίας, που λειτουργεί στο κοινοτικό κατάστημα.

Διατροφικά, η γιορτή εστίασε στην ντόπια πατάτα, η οποία προσφέρθηκε δωρεάν σε αφθονία και προς όλους τους επισκέπτες, τηγανισμένη σε λάδι Αλαγονίας με νέα συνταγή.

Η διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας, σε συνεργασία με την Κοινότητα Αλαγονίας, τιμήθηκε με την παρουσία εκπροσώπων από τους θεσμούς του τόπου, ενώ έτυχε της πολυεπίπεδης υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας.

Για τη λαχειοφόρο αγορά προσέφεραν δώρα δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με τα τυχερά νούμερα θα βρίσκονται αναρτημένες στην σελίδα του Συλλόγου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης @alagonia.org, ενώ σταθερό σημείο πληροφόρησης είναι η ιστοσελίδα http://alagonia.org και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το alagonia.org@gmail.com».