Παν. Νίκας: «Δεν έγινε και τίποτα να περιμένουμε 40 μέρες…»

Παν. Νίκας: «Δεν έγινε και τίποτα να περιμένουμε 40 μέρες…»

Κάθετος στο να μην ξεσκεπαστεί ο Νέδοντας

 Στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας βρέθηκε χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όπου υπέγραψε συμβάσεις πέντε έργων που αφορούν τη Μεσσηνία, με μεγαλύτερο αυτών, αυτό της αναβάθμισης του διοικητηρίου προϋπολογισμού 10.472.034,00 ευρώ.

Ο κ. Νίκας σχολιάζοντας το συγκεκριμένο έργο, ανέφερε ότι αφορά ένα «άρρωστο κτήριο» που είναι γεμάτο αμίαντο κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ μετά τις εργασίες αναβάθμισης ίσως είναι το καλύτερο διοικητήριο στην Ελλάδα.

Μετά τις υπογραφές των πέντε συμβάσεων, ο κ. Νίκας δέχθηκε ερωτήσεις με το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα να είναι στο επίκεντρο.

Στην πρώτη ερώτηση, που αφορούσε την άποψη του περιφερειάρχη ότι ο Νέδοντας μέχρι σήμερα δεν έχει πλημμυρίσει,  άρα αν αυτό κατά τον ίδιο είναι καθησυχαστικό,  ο κ. Νίκας απάντησε ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα, δηλαδή να σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, να υπάρξουν σεισμοί, να υπάρξουν πυρκαγιές κλπ, καταστάσεις δηλαδή που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τεχνικά μέσα.

Όμως για την περίπτωση του Νέδοντα, υποστήριξε ότι υπάρχει μια πραγματικότητα, ότι από τότε που τσιμεντοστρώθηκε, 70 περίπου χρόνια δηλαδή, δεν έχει πλημμυρίσει, ενώ πρόσθεσε ότι το 2016 που σημειώθηκαν «αφύσικά» καιρικά φαινόμενα, το νερό στο ποτάμι ήταν σχεδόν ένα μέτρο κάτω από το χείλος.

Το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αλλά με υποθετικά σενάρια δε μπορούμε να προχωρήσουμε, ενώ κλείνοντας απάντησε ότι προφανώς πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό. Για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανέφερε ότι για τον ίδιο το συμπέρασμα ήταν ότι για να προχωρήσει το θέμα χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση, επιστημονική αντιπαράθεση με την καλή έννοια.

Ο φόβος του Π. Νίκα να ανοιχτεί το σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα
Αυτό δε, που φοβίζει τον κ. Νίκα και το επισήμανε πολλές φορές χθες, είναι το ενδεχόμενο το τμήμα του Νέδοντα που πρόκειται να ανοίξει, στη συνέχεια να μην ξανασκεπαστεί, κάτι που ,όπως υποστήριξε,  θα σημαδέψει το πρόσωπο της πόλης, ενώ συμπλήρωσε ότι για τον μαθηματικό μια είναι η λύση ενώ για τον μηχανικό υπάρχουν πολλές.

Έτσι,  ζήτησε να ακουστούν επιστημονικές απόψεις, αφού θεωρεί αδιανόητο στην καρδιά της πόλης για κάποια καλοκαίρια να μεταφέρονται χιλιάδες τόνοι χώματος και τσιμέντου, να γίνονται εργασίες,  πάνω από εκατό επιχειρήσεις δεξιά και αριστερά στον Νέδοντα να αντιμετωπίζουν προβλήματα, έργα που έχουν κατασκευαστεί σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου να καταστρέφονται και μετά να ξαναστήνονται ενώ  να πρέπει να κοπούν 169 δέντρα και  να «χαθούν» 9,5 μέτρα από την οδό Μακεδονίας και κάτω για να πλατύνει ο Νέδοντας.

Κλείνοντας την απάντησή του είπε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί ξανά ώστε να μην έρθει η ώρα που «θα αναρωτιόμαστε τι πάθαμε», «τώρα δεν μπορούμε να το σκεπάσουμε ξανά», ενώ ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε συνομολογία  του ΣτΕ που απαγορεύει το σκέπασμα, όπως και οδηγίες από την Ε.Ε.

Έτσι είπε,  ότι είναι καλύτερα να δούμε τα πράγματα από την αρχή, να πάμε στην καλύτερη δυνατή συνεννόηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει, με την Κυβέρνηση να λαμβάνει όποια απόφαση θέλει αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.

Σε επόμενη ερώτηση για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, αν καταψηφιστεί η ΜΠΕ, κάτι που έγινε και στο Δ.Σ. Καλαμάτας και έχουμε στο μέλλον καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα ο κ. Νίκας απάντησε ότι πέρυσι το χειμώνα η μισή Γερμανία πνίγηκε όπως έγινε και σε άλλες εξόχως προηγμένες χώρες,  ενώ επανέλαβε ότι για το Νέδοντα υπάρχει το δεδομένο ότι 70 χρόνια δεν έχει δώσει πλημμυρικό φαινόμενο.

Υποστήριξε ακόμα, ότι στην τελευταία έντονη βροχόπτωση στην Καλαμάτα υπήρξαν περιοχές που πλημμύρισαν, που και να γίνουν τα έργα των 80 εκ. ευρώ εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Πρόσθεσε επίσης,  ότι η Καλαμάτα έχει προβλήματα, δεν έχει δίκτυο διαχείρισης ομβρίων, ενώ από το ταμείο του Νέδοντα έχουν γίνει δεκάδες έργα με φράγματα στο ανάντι.

Ανέφερε ακόμα ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης δεν απορρίφθηκε κάτι,  απλά ο ίδιος διαπίστωσε ότι υπάρχει η γενική διάθεση να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα που βασανίζουν την πόλη και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Νέδοντα αλλά έξω και από αυτόν.

Η πρότασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Όσο για την πρόταση της παράταξής του, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε ότι αυτή ήταν συγκεκριμένη και πήρε την πλειοψηφία, σχολίασε ακόμα ότι και η άλλη πρόταση δεν ήταν υπέρ του έργου, αλλά ήταν υπέρ της συζήτησης με το Υπουργείο. Έτσι ζήτησε να μη βιαζόμαστε και να περιμένουμε 40-45 μέρες.

Τότε το θέμα θα ξανάρθει στο Περιφερειακό  Συμβούλιο και τότε θα κουβεντιάσει ξανά. Σκοπός υποστήριξε είναι αυτά τα 80 εκατομμύρια ευρώ να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Η πολιτική ρήξη Νίκα – Βασιλόπουλου
Σε ερώτηση για το αν υποβόσκει πολιτική ρήξη Παναγιώτη Νίκα και Θανάση Βασιλόπουλου, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι ο κ. Βασιλόπουλος ήταν σε αυτόν 10 χρόνια αντιδήμαρχος, τον ξέρει πολύ καλά, συνεργάστηκε μαζί του, νομίζει ότι συνεργάζεται ακόμα, όπως και με όλους τους δημάρχους.

Ο ίδιος πρόσθεσε τράβηξε ως δήμαρχος τα πάντα από την τότε Περιφερειακή Αρχή, ενώ τώρα στην πόλη της Καλαμάτας δόθηκαν 80.000 ευρώ για το Φεστιβάλ Χορού, 30.000 για το θέατρο κλπ.

Δε χάνεται το έργο
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση το έργο να χαθεί, αν γνωμοδοτήσει αρνητικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε ότι το έργο δε χάνεται αφού η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο και αυτή θα αναλάβει και τις ευθύνες της. Το Περιφερειακό  Συμβούλιο λέει τη γνώμη του, αλλά αυτή δεν μπορεί κάποιος να την εκμαιεύσει εκβιαστικά.
Π.Μπ.