Παρέμβαση για τα ωράρια των εργαζομένων τη «Λευκή Νύχτα»

Παρέμβαση για τα ωράρια  των εργαζομένων τη «Λευκή Νύχτα»

Η «Λευκή Νύχτα» επιστρέφει στην Καλαμάτα μετά απουσία 2 ετών λόγω της πανδημίας και μαζί της η καθιερωμένη εμπορική φιέστα με ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τα ξημερώματα, παρατηρεί σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας.

«Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι», σχολιάζεται, «μπορεί να προσμένουν ότι θα πουλήσουν τα εμπορεύματά τους εκείνη την ημέρα και ότι θα πάρουν μιαν ανάσα, όμως πέρα από το ότι δεν πρόκειται να λυθούν τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματά τους, ανοίγουν την όρεξη στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που διαχρονικά έχουν το διακαή πόθο της πλήρους διάλυσης κάθε σταθερού ωραρίου λειτουργίας.

Μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσα event τέτοιου τύπου με επέκταση του ωραρίου και αν γίνουν, που με ευθύνη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δε σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.

Άλλωστε, το πρόβλημα των εμπόρων και των εργαζομένων δεν είναι ότι οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα δεν είναι αρκετές, αλλά η ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, το πετσοκομμένο εισόδημα, η φορολογία και τα δημοτικά τέλη.

Οι εργαζόμενοι αυτή την ημέρα θα αναγκαστούν να δουλέψουν για άλλη μια φορά πέραν του κανονικού τους ωραρίου. Η υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση για αυτή την μέρα έρχεται να προστεθεί στη δουλειά τις Κυριακές, τις black friday, τις ημέρες προσφορών και κάθε άλλη φιέστα που σκαρφίζονται για την επέκταση του ωραρίου.

Οι πρόσφατες καταγγελίες για καθημερινά 11ωρα – 12ωρα, 10 μέρες και πλέον χωρίς ρεπό με δικαιολογία τις “καλοκαιρινές άδειες” στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της Αριστομένους, συμπληρώνουν το παζλ της εντατικοποίησης στον κλάδο του εμπορίου.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 8% και τις τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς πείνας, που με εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου Βρούτση Αχτσιόγλου κυμαίνονται στον κατώτατο μισθό, σε επίπεδα χαμηλότερα από πριν 10 χρόνια.

Επιπλέον, η διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη και τη μετατροπή της επιθεώρησης εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο την εργοδοτική ασυδοσία.

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι θα είναι το θύμα της Λευκής Νύχτας, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θα δουλέψουν τζάμπα εκείνη τη μέρα και δε θα πληρωθούν ούτε αυτές τις πενιχρές υπερωρίες που προβλέπονται.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζομένους είναι η συλλογική δράση και διεκδίκηση μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου.

Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του εμπορίου, με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Παίρνουμε θέση στον αγώνα δίπλα στους εργαζομένους που, σε μια σειρά κλάδους αυτές τις μέρες με απεργίες και κινητοποιήσεις, παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά με δικαιώματα, να μπουν σε πρώτο πλάνο οι δικές μας ανάγκες.

Δυναμώνουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Για να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, για διασκέδαση, για να βλέπουμε τις οικογένειες και τους φίλους μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Η Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει σε ελέγχους, παρουσία εκπροσώπου του σωματείου μας, με σκοπό να διαπιστώσει αν τηρούνται τα ωράρια και οι συμβάσεις εργασίας.

-Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους

-Όχι τζάμπα δουλεία τη “Λευκή Νύχτα”!

Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!».