Πλημμύρα ανικανότητας στο Περιφερειακό και αναβολή για το αντιπλημμυρικό έργο

Πλημμύρα ανικανότητας στο Περιφερειακό και αναβολή για το αντιπλημμυρικό έργο

Αναβλήθηκε για Σεπτέμβρη η τελική απόφαση, καθώς θα μεσολαβήσει σύσταση Επιτροπής Τεχνικών για αναζήτηση βέλτιστων αντιπλημμυρικών λύσεων

Στη 16η τακτική συνεδρίαση του Σώματος, και τελευταία λόγω καλοκαιριού, συνήλθε χθες το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Ωστόσο, το κύριο μέρος της συνεδρίασης άργησε να ξεκινήσει περί τη μια ώρα, μιας και για ακόμα μια φορά δεν παραλείφθηκαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη του Σώματος, με αφορμή αυτή τη φορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται από πλευράς του προέδρου κ. Γιάννη Μαλτέζου, σχετικά με τη ροή της συζήτησης και τη σειρά των ομιλητών.

Μεταξύ μιας σειράς θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν από το Σώμα προκειμένου να περάσουν από την ανάλογη ψηφοφορία, ήταν και η συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Όπως είναι ήδη γνωστό, το εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Καλαμάτα το τελευταίο διάστημα, λόγω της μεγάλης ανάγκης για θωράκιση της πόλης απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα, με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών, την πλημμύρα που έπληξε την πόλη το 2016.

Μεταξύ των ομιλητών που κλήθηκαν από το προεδρείο προκειμένου να παρουσιάσουν την μελέτη για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας βρέθηκαν ο μελετητής του έργου για λογαριασμό της εταιρίας «Μορέας», Σπύρος Μίχας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Γιαννακέας, ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος της διεύθυνσης δασών νομού Μεσσηνίας, Βασίλης Χατζής. Παράλληλα, προσκεκλημένος να παρουσιάσει τις θέσεις του ήταν και ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου, Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος λόγω κωλύματος δεν κατέστη εφικτό να μιλήσει ενώπιον του ΠεΣυ. Τέλος, τις θέσεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία καταψήφισε την εν λόγω μελέτη, παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης.

Κατόπιν των παραπάνω τοποθετήσεων, να σημειωθεί ότι οι ομιλητές δέχθηκαν ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τις οποίες απάντησαν, ώστε να μην καλύψουν όποιες απορίες υπήρχαν γύρω από το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας, και να έχουν μια εμπεριστατωμένη άποψη οι Σύμβουλοι προτού να προβούν σε ψηφοφορία.

Τοποθετήσεις Περιφερειακών Συμβούλων

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης με πρώτη αυτή του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος μίλησε για παράγοντες εκτός του Δήμου Καλαμάτας που θέλουν να διχάσουν εσκεμμένα την πόλη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο σαν κίνηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να τίθεται υπό αμφισβήτηση ένα μελετητικό γραφείο με τόσο μεγάλη εμπειρία, ενώ στη συνέχεια δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας να προβεί σε συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών σε μια περίοδο που η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει.

Έπειτα, ξεκαθάρισε ότι η Καλαμάτα δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν, ενώ ειδικά για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων ανέφερε ότι πρόκειται για μια ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και όποιος διαδίδει το αντίθετο, λέει ανακρίβειες.

Ο Γιώργος Δέδες δήλωσε αρχικά ικανοποιημένος που στο Περιφερειακό Συμβούλιο γίνεται συζήτηση για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, άσχετα με το εάν αυτή γίνεται κάτω από εντάσεις και διαφωνίες.

Μιλώντας, δε,  για αυτό το είδος έργων, υποστήριξε ότι ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση αφού μέχρι τότε ήταν άγνωστες λέξεις.Τοποθετούμενος ειδικότερα για το έργο ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει με κάποιες προϋποθέσεις και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει διχασμός.

Κλείνοντας,  δήλωσε ουδετερότητα απέναντι στη ΜΠΕ, καθώς τόνισε ότι  οφείλουν εξασφαλιστούν τα πέντε παρακάτω σημεία:

1)            Κατασκευή έργων ανάτι του Νέδοντα

2)            Να μην γίνουν οι εργασίες που προϋποθέτουν το «ξεσκέπασμα» του ποταμού

3)            Να υπάρξει συγκοινωνιακή μελέτη

4)            Να μην κοπούν δέντρα ή να γίνει σε ελάχιστο βαθμό

5)            Να υπάρξει μελέτη αστικής ανάπλασης.

Ο Νίκος Γόντικας χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι αυτοί που έκαναν τις επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης χωρίς να οριοθετούν τα ρέματα και αυτοί που δεν έκαναν ούτε ένα αντιπλημμυρικό από την Αλλαγή μέχρι την Καλαμάτα  να λένε σήμερα ότι νοιάζονται για τη ζωή των πολιτών. Πρόσθεσε δε , ότι είναι λάθος τέτοιες μελέτες να τις κάνουν ιδιώτες και όχι κρατικοί φορείς ενώ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη ΜΠΕ.

Λίγο αργότερα, την εναντίωσή του με τα όσα παρουσίασαν οι ομιλητές της χθεσινής ημέρας, μετέφερε στο Σώμα και ο Θανάσης Πετράκος. Όπως τόνισε, η ομάδα των μελετητών επιμένουν στη λογική της εταιρίας και όχι της ουσιαστικής προστασίας της πόλης, με αποτέλεσμα να μην ληφθούν υπόψη στην πορεία οι διαφοροποιήσεις-επισημάνσεις που ακούστηκαν χθες από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση έγινε υπό τις λάθος βάσεις, καθώς αρμόδιος για να μιλήσει για το εν λόγω έργο θα έπρεπε να ήταν ο διευθυντής των αντιπλημμυρικών έργων από πλευράς του υπουργείου, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Κλείνοντας, ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι ως Σώμα, «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, και να καταψηφίσουμε με σαφήνεια τη συγκεκριμένη μελέτη, καθώς χρήζει αλλαγών».

Από την άλλη πλευρά, η περιφερειακή σύμβουλος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, παρουσιάζοντας την πρωτολογία της, ανέφερε ότι στο θέμα που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και δη τον ποταμό Νέδοντα, είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση από τη λεκάνη απορροής του ποταμού μέχρι και τις εκβολές του.

Ταυτόχρονα, η κ. Λυμπεροπούλου στάθηκε ενάντια στην παρούσα μελέτη του έργου, καθώς όπως υποστήριξε η ίδια, δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, ενώ παράλληλα θα καταστήσει την πόλη ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι την πλήρη υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Τα ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται»

Παίρνοντας το λόγο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που παρότι η Κυβέρνηση διαθέτει ένα τόσο μεγάλο ποσό για τη Μεσσηνία, εντούτοις, για πολλούς λόγους δεν θα λάβει το πολιτικό όφελος το οποίο έπρεπε να λάβει.

Αργότερα, ο κ. Νίκας, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τοπικό το ζήτημα, καθώς ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες τα ακραία φαινόμενα, όπως ήταν και η πλημμύρα του 2016, δεν αντιμετωπίζονται με τεχνικά μέσα.

Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης παρουσιάζοντας την πρόταση από πλευράς της περιφερειακής αρχής, πρότεινε τον καθηγητή υδραυλικών έργων του ΕΜΠ, ώστε να αναλάβει επικεφαλής μιας επιτροπής τεχνικών, οι οποίοι θα έχουν ως έργο το επόμενο διάστημα να ξανά μελετήσουν τις δυνατότητες αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Παράλληλα, ο κ. Νίκας, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας οφείλει να πραγματοποιηθεί θεματική διαβούλευση για το ζήτημα, προκειμένου κατόπιν ενότητας και συγκλίσεων των απόψεων από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, στα τέλη του Σεπτέμβρη να παρθεί από το Σώμα εκ νέου μια απόφαση, όπου θα εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, το Σώμα πέρασε σε ονομαστική ψηφοφορία για τις εξής προτάσεις:
– Αναβολή τελικής απόφασης επί του έργου, καθώς και σύσταση επιτροπής τεχνικών (πρόταση Νίκα) : 21 ψήφοι

-Κοινή πρόταση Δέδε-Τατούλη για αναβολή της τελικής απόφασης με δεδομένα τα 5 σημεία που επισημαίνει ο κ. Δέδες: 20 ψήφοι

Της Χριστίνας Μανδρώνη