Θανάσης Βασιλόπουλος: Η αγωνία για τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και η συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή

Θανάσης Βασιλόπουλος: Η αγωνία για τη σημερινή συνεδρίαση του  Περιφερειακού και η συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή

Από τις  εφημερίδες ενημερώνεται για την ανασκαφή στην Υπαπαντή
Η ανάπλαση της Αναγνωσταρά και η τύχη του έργου

Μετά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στο Πάρκο του ΟΣΕ, ο δήμαρχος Καλαμάτας δέχθηκε ερωτήσεις που επικεντρώθηκαν στο αντιπλημμυρικό, αφού τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ενώ σήμερα το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πέρα όμως από το εν λόγω θέμα απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Επισκέψεις σε Υπουργεία
Απαντώντας, λοιπόν,  στην πρώτη ερώτηση που είχε να κάνει με τις επισκέψεις του σε υπουργεία, δήλωσε ότι την προηγούμενη βδομάδα είχε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών όπου μίλησε για τον αγωγό Φ800.

Ο κ. Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι για το έργο αυτό είχε ενημερώσει και τον πρωθυπουργό,  ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να βρεθεί τρόπος ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότησή του.

Το πρόβλημα έχει προκύψει όπως είπε, αφού ο ελαστικός χυτοσίδηρος του αγωγού δεν προβλέπεται στις απολογιστικές αναθεωρήσεις.
Το νομοθετικό πλαίσιο είπε ο κ. Βασιλόπουλος εμποδίζει την καταβολή των χρημάτων και έτσι στο υπουργείο Εσωτερικών έγινε συζήτηση για το πώς μπορεί να λυθεί  , ενώ το επόμενο θέμα που ακολούθησε ήταν από το από θα αντληθούν χρήματα, καθώς υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα με τη μόνη ορατή λύση, να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο δήμαρχος Καλαμάτας επισκέφθηκε τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή που τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα του αγωγού Φ800, με τον υπουργό να τον διαβεβαιώνει ότι μέσα στο μήνα  θα προγραμματίσει σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη ώστε να βρεθεί λύση και να προκύψει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη
Ένα ακόμα θέμα που συζήτησε ο κ. Βασιλόπουλος με τον κ. Καραμανλή ήταν οι εξελίξεις  για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη, με το δήμαρχο Καλαμάτας να αναφέρει ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου τον ενημέρωσαν ότι μέσα στο 2022 θεωρούν ότι θα έχουν στηθεί τα εργοτάξια και θα ξεκινούν τα έργα, κάτι που ο κ. Βασιλόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό.

Αντιπλημμυρικό
Φυσικά,  από τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή δε θα μπορούσε να λείψει το αντιπλημμυρικό που ο δήμαρχος Καλαμάτας το χαρακτήρισε σπουδαίο έργο , το οποίο ο ίδιος έφερε στην επικαιρότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα.

Οι συσκέψεις που έχει ο ίδιος κάνει, όπως είπε,  στο υπουργείο Υποδομών είναι αλλεπάλληλες, ενώ κατά την τελευταία συνάντηση ενημέρωσε για τις παρατηρήσεις,  που ως Δήμος Καλαμάτας έχει καταθέσει και τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας πρόσθεσε ότι το έργο είναι αναγκαίο για την πόλη, κάτι που η Κυβέρνηση έχει κατανοήσει και συμφωνήσει.  Μάλιστα, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό και η υπόθεση για αρνητική γνωμοδότηση
Σε επόμενη ερώτηση, για το αν η Κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει το έργο, ακόμα και αν το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει αρνητικά  για τη ΜΠΕ του έργου, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι δεν μπήκε σε αυτή τη συζήτηση.

Όσο για το Περιφερειακό Συμβούλιο,  ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε  ότι και αυτό το όργανο είναι γνωμοδοτικό, αλλά η απόφασή του είναι σαφώς σημαντικότερη από αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ενώ εκτίμησε ότι το Περιφερειακό  Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει θετικά.

Η ανάπλαση της Αναγνωσταρά και η τύχη του έργου
Σε άλλη ερώτηση για το πώς και πότε θα παραδοθεί το τμήμα της Αναγνωσταρά αλλά και το συνολικό μέλλον του έργου ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι στόχος είναι τις επόμενες 2-3 μέρες να παραδοθεί το συγκεκριμένο τμήμα.

Σχετικά με τη συνέχιση του έργου, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι θα γίνει συζήτηση με τον εργολάβο ενώ , όπως  υποστήριξε είναι η συνέχιση του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά και γρήγορα, αλλά όχι με τον εργολάβο που το ξεκίνησε , αφού αυτός δε θα το συνεχίσει σωστά και γρήγορα.

Η φύλαξη του Πάρκου των Σιδηροδρόμων
Σε ερώτηση για το Πάρκο του ΟΣΕ και τη φύλαξη που ξεκίνησε πριν κάποιο καιρό και διακόπηκε, ο δήμαρχος Καλαμάτας διευκρίνισε ότι στο Πάρκο γίνεται συντήρηση και είναι στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ, κάτι που οι πάντες αναγνωρίζουν.

Σχετικά με εταιρία φύλαξης, δήλωσε ότι αν μπει μόνο για το συγκεκριμένο χώρο, δε θα είναι εφικτό να γίνει συνολικός διαγωνισμός, κάτι που το Δήμο ενδιαφέρει, αφού στόχο έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα όπως στο Πολυκλαδικό αλλά και σε άλλους χώρους.

Έτσι , λοιπόν,  γίνεται προετοιμασία ώστε να υπάρξει συνολικός διαγωνισμός.

Η ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής
Σχετικά με την ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής, ο κ. Βασιλόπουλος έκανε γνωστό ότι το έμαθε από τις εφημερίδες παρότι είναι πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Πρόσθεσε , δε, ότι κάποια στιγμή θα έρθουν τα εντάλματα για να τα εγκρίνει η συγκεκριμένη Επιτροπή για να γίνουν οι πληρωμές, ενώ θύμισε ότι τα χρήματα τα δίνει ο Δήμος Καλαμάτας και η ανασκαφή γίνεται σε δημόσιο χώρο.

Ο ίδιος έχει ζητήσει να λάβει ενημέρωση και να συνεδριάσει η Επιτροπή, κάτι που,  όπως είπε,  δυστυχώς δεν έχει γίνει, με τον ίδιο να αναφέρει ότι ευτυχώς που ενημερώνεται από τις εφημερίδες.

Η κατεδάφιση του κτηρίου «Κοιλάκου»  στην παραλία
Τέλος,  σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για τη μη κατεδάφιση του κτηρίου «Κοιλάκου»,  ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι ο Δήμος τα παρακολουθεί όλα στενά και τα εξετάζει ενδελεχώς.

Πρόσθεσε, δε,  ότι την Πέμπτη θα έχει σύσκεψη για το θέμα, όπου θα γίνει έλεγχος στο φάκελο και στο πρωτόκολλο κατεδάφισης και μετά από τη σύσκεψη θα υπάρξουν νεότερα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση