Τιμάται η Παναγία η «Κυρά η Αγριλιώτισσα»!

Τιμάται η Παναγία η «Κυρά η Αγριλιώτισσα»!

Με λαμπρότητα αλλά και τήρηση μέτρων προστασίας γίνεται έκκληση να τιμηθεί και το φετινό Δεκαπενταύγουστο η Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Πιστοί από τα Φιλιατρά και όλη την Τριφυλία, αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα Κυριακή, παραμονή και τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής της Παναγίας, στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη Της και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα.

Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου.

Τη Δευτέρα το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό.

Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου