«1η Γιορτή Σταφυλιού – Μούστου» στο Μουζάκι Τριφυλίας

«1η Γιορτή Σταφυλιού – Μούστου» στο Μουζάκι Τριφυλίας

Γαστρονομία, πολιτισμός, παράδοση, ήθη, έθιμα, ζωή, υγεία

Ορόσημο αποτελεί η «1η Γιορτή Σταφυλιού – Μούστου» στο Μουζάκι Τριφυλίας, που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία του χωριού.

Η γιορτή διοργανώθηκε από το δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου, με τις γυναίκες του χωριού να συνδράμουν σε όλα, σε συνεργασία με τη “Chef’s Brigade Greece  – Slow Food Community Πελοποννήσου” και την ταβέρνα “Το Εξοχικόν”, από το 1932, σε υλοποίηση ιδέας της Νίας Χριστοπούλου, η οποία τη λειτουργεί με το σύζυγό της, Θεόδωρο Φωτόπουλο.

Παράδοση, ήθη, έθιμα στο Μουζάκι παραμένουν ζωντανά και περνούν από γενιά σε γενιά διατηρώντας αναλλοίωτο τον πολιτισμό και αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία, η οποία, εκτός από την ποιότητά της, φημίζεται για τη γεύση και τα πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Στην πλατεία του Μουζακίου αναβίωσε η διαδικασία με τον πατροπαράδοτο τρόπο πατήματος σταφυλιών και παραγωγής μούστου σε παραδοσιακό ξύλινο πατητήρι, από δύο μικρά παιδιά, ενώ δίπλα ήταν ένα χειροκίνητο σταφυλοπιεστήριο με ξύλινο βαρέλι.

Οι δε γυναίκες του χωριού παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται το πετιμέζι και η μουσταλευριά. Παράλληλα, ένας μεγάλος μπουφές με καλούδια τοπικής γαστρονομίας τα οποία είχαν ως βάση τα σταφύλια και τη σταφίδα, όπως μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμα, πίτες και φαγητά, είχε ετοιμαστεί από τις γυναίκες για κέρασμα φιλοξενίας σε όλους, ενώ άπαντες γεύθηκαν κρασιά από τα οινοποιεία “Παναγιωτόπουλος” και “Ψαρούλης”, που ήταν μεταξύ των χορηγών.

Μιλώντας σχετικά η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου, Κωνσταντίνα Μαρίνη, ανέφερε: «Για πρώτη χρονιά διοργανώσαμε μαζί με την Μπριγάδα των Σεφ Slow Food Community Πελοποννήσου και την ταβέρνα “Το Εξοχικόν”, που είναι μέλος της, και γίνεται μια προσπάθεια να καθιερώσουμε ως θεσμό, τη “Γιορτή Κρασιού – Μούστου”. Η περιοχή μας έχει μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας, διαθέτει από τα καλύτερα κρασιά, μεγάλες ποικιλίες, έχουμε οινοποιεία γύρω μας και δε γινόταν μια γιορτή κρασιού. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή), λοιπόν, έγινε η ιδέα – πράξη και βρισκόμαστε εδώ μαζεμένοι. Όλες οι γυναίκες του χωριού έχουν προσφερθεί, έχουν καταβάλει τα μέγιστα για να παρουσιάσουμε αυτό τον μπουφέ, που είναι παράγωγα του μούστου.

Πίσω μας, όπως βλέπετε, βρίσκεται ένα παλιό πατητήρι, μας το έδωσε ο Παναγιωτόπουλος, και σε λίγο θα πατήσουμε επιτόπου τα σταφύλια να βγει ο μούστος και δίπλα είναι η τσιπουριά (σταφυλοπιεστήριο), που στρίβει χειροκίνητα. Το χωριό μας κάνει αυτές τις προσπάθειες, ενώ μας υποστηρίζουν και οι χορηγοί που πάντα είναι στο πλάι μας, όχι μόνο στη γιορτή κρασιού – μούστου που ξεκινάμε να καθιερώσουμε. Ζητάμε από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής τη στήριξή τους, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, γιατί είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε και θέλουμε του χρόνου, αν καθιερωθεί, να είμαστε καλύτεροι.

Θα πω πάλι για τους χορηγούς και για τη στήριξη του χωριού μας, γιατί 35 χρόνια έχουμε θεατρικό, το οποίο υποστηρίζουν, δίνουμε πολύ καλές παραστάσεις, πολύ αξιόλογες.

Αυτό, λοιπόν, το μικρό χωριό στους πρόποδες του Αιγάλεω, που λέγεται Μουζάκι, έχει καλλιεργημένους γύρω του και μεγάλους ελαιώνες και μεγάλες εκτάσεις από αμπέλια. Αμπέλια που ανήκουν και στην Costa Navarino πλέον, γιατί έχει αγοράσει εδώ εκτάσεις. Προσπαθούμε όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτή τη γιορτή μούστου – κρασιού, το κρασί που από την αρχαιότητα ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Με τη σειρά της η Ευγενία (Νια) Χριστοπούλου από την ταβέρνα “Το Εξοχικόν” επισήμανε: «Ως ταβέρνα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα και τις παλιές παραδοσιακές συνταγές. Οπότε, επειδή ζούμε σ’ ένα πλούσιο μέρος με πολλά αμπέλια, σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε αυτό το προϊόν. Και τη σταφίδα και τα αμπέλια μας. Εδώ, αυτές τις μέρες, αν πάτε στις γειτονιές, θα δείτε καζάνια που βράζουν μούστο. Οπότε αυτό σκέφτηκα, αμέσως συμφώνησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το κάναμε για πρώτη φορά. Οι κυρίες εδώ έχουν φτιάξει φαγητά και γλυκά που είναι είτε από μούστο, είτε από σταφίδα, είτε από πετιμέζι. Είναι όλα γύρω από τα αμπέλια μας».

Στην όμορφη γιορτή, εκτός από τους κατοίκους, συμμετείχαν επισκέπτες από Κοινότητες της ευρύτερης περιοχής και τους Γαργαλιάνους, καθώς και τουρίστες από Ελβετία και Γαλλία, οι οποίοι κατενθουσιάστηκαν. Επίσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μουζακίου, Δημήτρης Λίτσας, ο πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιώργος Μαρίνης, με μέλη του Συλλόγου, η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων, Ελένη Τσαγκάρη, και ο επιχειρηματίας και υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Άκης Κατρίτσης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου