Αφιέρωμα στον Ζήσιμο Λορεντζάτο από τον Τομέα Λόγου και Γραμμάτων της «Φάρις»

Αφιέρωμα στον Ζήσιμο Λορεντζάτο  από τον Τομέα Λόγου και Γραμμάτων της «Φάρις»

Αφιέρωμα στον Ζήσιμο Λορεντζάτο, υπό τον τίτλο «Το καθεστώς των πατέρων: η κληρονομιά του Ζήσιμου Λορεντζάτου», διοργανώνει ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της «Φάρις» αύριο Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Ομιλητές θα είναι οι συγγραφείς Δημήτρης Μαυρόπουλος και Σωτήρης Γουνελάς, ενώ θα συμμετάσχει τριμελές σχήμα μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.

Ο κορυφαίος στοχαστής και συγγραφέας, αξεπέραστος δοκιμιογράφος και μεταφραστής (κατά το φίλο του Γιώργο Σεφέρη), Ζήσιμος Λορεντζάτος, έγραψε ξεκινώντας και ποιήματα, γρήγορα όμως, όπως γράφει ο ίδιος, κατάλαβε ότι η ποίηση τον θέλει υμνητή και μελετητή της και όχι δημιουργό της.

Η θέση του στη νεοελληνική λογοτεχνία και στο στοχασμό είναι αναμφίλεκτα λαμπρή και περίοπτη. Τα δοκίμια και τα μελετήματά του για τον Σολωμό, τον Μακρυγιάννη, τον Παπαδιαμάντη και άλλους, οι μεταφράσεις του στον Πάουντ, στον Χαίντερλιν, τα μελετήματά του για τον Πόε, τον Αϊνστάιν, τον Βιντγκενστάιν και άλλους πρωτοκορυφαίους του Ευρωπαϊκού Πνεύματος τον κατέστησαν δάσκαλο πολλών γενεών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου του 1915. Γιος του Κεφαλλονίτη καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής, του αρχαιοελληνιστή  Παναγή Λορεντζάτου, έζησε έξω από τον θόρυβο κάθε δημοσιότητος στην Κηφισιά, όπου δημιούργησε, μελετώντας τους τρόπους επαναφοράς του ελληνισμού στο «Χαμένο Κέντρο», κατά τον τίτλο του περίφημου δοκιμίου του.

Το δοκιμιακό του έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δόμος».

Έφυγε από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου του 2004.