Αγία Τριάδα Καλαμάτας: Αποφυλακίσθηκαν και ξεκίνησαν εκ νέου το σκληρό εμπόριο ηρωίνης

Αγία Τριάδα Καλαμάτας: Αποφυλακίσθηκαν και ξεκίνησαν εκ νέου το σκληρό εμπόριο ηρωίνης

Αμετανόητης οι δύο οικογένειες Ρομά και νέες συλλήψεις

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» για δύο οικογένειες Ρομά με ορμητήριο τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, απ’ όπου διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, όπως έκαναν και το 2014, όταν πρωτοσυνελήφθησαν.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την αποφυλάκισή τους, τα βασικά μέλη ανασυγκροτήθηκαν και ξεκίνησαν εκ νέου το εμπόριο «λευκού θανάτου», πουλώντας ηρωίνη σε Μεσσηνία, Λακωνία και Δυτική Αττική.

Για άλλη μια φορά ο «κοριός» της ΓΑΔΑ κατέγραψε χιλιάδες συνομιλίες με δοσοληψίες, ενώ οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας έζησαν ένα deja vu του 2014 και του 2015, με τους δράστες να ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία και στην τωρινή τους δράση. Μόνο για το ένα βασικό μέλος που συνελήφθη έχουν καταγραφεί συνομιλίες με πάνω από 530 συναλλαγές για ναρκωτικά.

Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι οι έξι από τους οκτώ συλληφθέντες έδιναν το «παρών» στις αστυνομικές Αρχές έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, ενώ οι τέσσερις είχαν καταδικασθεί με μεγάλες ποινές κάθειρξης για τις δύο μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ηρωίνης από την Αγία Τριάδα. Μάλιστα, είχαν καταδικαστεί τελεσίδικα το 2018, δηλώνοντας μετανιωμένοι και το 2020 αποφυλακίσθηκαν, ξεκινώντας και πάλι τη δράση τους, αφού, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, η τωρινή τους δράση έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2020.

Και αυτή τη φορά κατηγορούνται από την Αστυνομία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όπως και την προηγούμενη φορά, αν και το δικαστήριο τότε μετέτρεψε την κατηγορία σε σύσταση συμμορίας.

Συνολικά συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 30 άτομα που προμηθεύονταν ναρκωτικά από την οικογένεια.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έχουν υπολογίσει ότι κατά τη δράση τους έχουν πουλήσει πάνω από 10 κιλά ηρωίνης και έχουν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Τέλη Αυγούστου η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας συλλαμβάνει άλλους Ρομά με τρία κιλά ηρωίνης. Οι ίδιοι είχαν συλληφθεί κι ένα χρόνο πριν να μεταφέρουν ηρωίνη από την Αθήνα στην Καλαμάτα. Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το εμπόριο σκληρών ναρκωτικών στη Μεσσηνία, κυρίως ηρωίνης, είναι θέμα πλέον οικογενειών Ρομά, που φαίνεται να έχουν πάρει «όλο το παιχνίδι στα χέρια τους». 

Η ιστορία των οικογενειών
Η ιστορία των δύο οικογενειών έχει ξεκινήσει από το 2014. Το Μάρτιο του 2014 οι αστυνομικοί της Δίωξης συλλαμβάνουν δύο τοξικομανείς κατά τη διάρκεια συναλλαγής και ακολούθως δύο Ρομά με 110 γραμμάρια ηρωίνης.

Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι από την Αγία Τριάδα γίνεται «χοντρή» διακίνηση ηρωίνης. Σχεδόν καθημερινά έφταναν στον καταυλισμό τοξικομανείς, αλλά και «βαποράκια», από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και των γύρω νομών.

Τον Ιούνιο του 2014 η Δίωξη βρίσκει 850 γραμμάρια ηρωίνης, σε πλαγιά έξω από τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα και συλλαμβάνονται πέντε Ρομά.  Παρά όμως τις συλλήψεις, οι αστυνομικοί συνέχιζαν να συλλαμβάνουν στην περιοχή τοξικομανείς με «φρεσκοπουλημένη» ηρωίνη. 

Το Μάρτιο του 2015 στον αυτοκινητόδρομο συλλαμβάνουν μια 42χρονη, η οποία μετέφερε 1 κιλό ηρωίνης. Τον Απρίλιο γίνεται μεγάλη επιχείρηση και συλλαμβάνονται οι δύο οικογένειες, έπειτα από παρακολούθηση των τηλεφώνων τους.

Ακολούθησαν δικαστήρια και καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά, καθώς φαίνεται, η μετάνοια που δήλωναν τότε δεν κράτησε και πολύ.

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες οδήγησαν και πάλι τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας στα ίχνη τους, με αποτέλεσμα χθες να ανακοινώσουν την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, σε περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και της Δυτικής Αττικής.

Γνώριμοι
Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση οκτώ μελών (έξι άνδρες και δύο γυναίκες), τα οποία συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας ύστερα από Εντάλματα Σύλληψης του Ανακριτή Καλαμάτας, σε βάρος των οποίων έχει σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα ναρκωτικά. Μάλιστα, σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Αναλυτικά, συνελήφθη ένας 32χρονος Ρομά από την Αγία Τριάδα, ο οποίος είχε συλληφθεί και το 2015 και θεωρείται ηγετικό μέλος της ομάδας και η 29χρονη σύζυγός του, η οποία επίσης είχε συλληφθεί το 2015. Συνελήφθη και ο 41χρονος αδελφός του, κάτοικος Αγίας Τριάδας, ο οποίος επίσης είχε συλληφθεί το 2015, αλλά και ο 66χρονος πατέρας τους, που κι αυτός είχε συλληφθεί τότε.

Στην Αθήνα συνελήφθη η 37χρονη αδελφή του 32χρονου που κατηγορείται ως αρχηγός και ο 34χρονος σύζυγός της.

Τέλος, συνελήφθησαν ο 22χρονος γαμπρός του 34χρονου, κάτοικος Αχαρνών κι ένας 19χρονος Ρομά από την Αγία Τριάδα.

Και ηρωίνη… ντελίβερι!
Τα τρία αδέλφια κατά κύριο λόγο προμηθεύονταν την ηρωίνη από τη Δυτική Αττική, την οποία μετέφεραν στη Μεσσηνία και απέκρυβαν κυρίως σε σημεία της υπαίθρου μακριά από τα σπίτια τους.

Η δε 37χρονη αδελφή τους διαπιστώθηκε ότι «έσπρωχνε» ηρωίνη και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κυρίως σε Ζεφύρι και Μενίδι. Μάλιστα, η διακίνηση γινόταν πάντα από το λόφο «Μπούκα» στο Μενίδι, προκειμένου να υπάρχει ορατότητα στη γύρω περιοχή και στους δρόμους. Διακίνηση στην υπόλοιπη περιοχή της Δυτικής Αττικής είχε αναλάβει για λογαριασμό της ομάδας ο 22χρονος.

Τη διακίνηση από την Αγία Τριάδα είχε αναλάβει το αρχηγικό ζευγάρι, ενώ γίνονταν και κατ’ οίκον παραδόσεις ηρωίνης από τον 66χρονο πατέρα και τον 19χρονο Ρομά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα δεν πωλούσε ποσότητα ηρωίνης λιγότερη από 4-5 γραμμάρια, ενώ η τιμή πώλησης ήταν 10-15 ευρώ το γραμμάριο.

Τα μέτρα που λάμβαναν πάντα ήταν ιδιαίτερα, με τηλέφωνα που δεν ήταν δηλωμένα σε αυτούς, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ ακόμα κι αυτά τα άλλαζαν πολύ συχνά.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία, ενώ λάμβαναν μέτρα και κατά τις κατ’ οίκον παραδόσεις. Η δε μεταφορά των ναρκωτικών από την Αθήνα γινόταν πολύ πρωινές ώρες, οπότε οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι περιορισμένοι.

Το «πελατολόγιο» που είχαν δε διέφερε και πολύ από αυτό του 2015, ενώ χρησιμοποιούσαν τα ίδια ψευδώνυμα με τότε, «Μαρία ή Μαράκι», «Μπούλης». «Μάκης», «Μπούκας» κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στη Δυτική Αττική είχαν δημιουργήσει κάποια στιγμή και «κατάστημα λιανικής πώλησης» ηρωίνης με εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί – απόγευμα) για να εξυπηρετούν τη ζήτηση. 

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών αξιοποίησε κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, όπως συνομιλίες, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης αυτοκινητοδρόμων κ.ά.

Έτσι, διαπίστωσε ότι η δράση τους εκτείνεται από το Δεκέμβριο του 2020 έως και το Δεκέμβριο του 2021, με έδρα την πόλη της Καλαμάτας. Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος ήταν ο 32χρονος, ο οποίος εκτός από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ενέταξε σταδιακά και τα λοιπά μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Της Βίκυς Βετουλάκη