Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας για το νέο δικαστικό έτος

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας για το νέο δικαστικό έτος

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Με ευθύνη της Πολιτείας έχουμε γίνει «αυτοφωράκηδες»

Το ρόλο της Δικαιοσύνης στις κρίσεις που περνά τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν, σκιαγράφησαν όσοι μίλησαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, κατά την τελετή αγιασμού για το νέο δικαστικό έτος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Εφετών Χαράλαμπου Παυλίδη, ενώ τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενώ παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστικών και στρατιωτικών Αρχών, δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Καλαμάτας, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι.

Μητροπολίτης: «Τα πάντα αμφισβητούνται»
Αμέσως μετά την τελετή αγιασμού, ο μητροπολίτης απηύθυνε ευχές για το νέο δικαστικό έτος, τονίζοντας ότι διερχόμαστε περιόδους κρίσεως της κοινωνίας μας, όπου τα πάντα αμφισβητούνται επισημαίνοντας: «Η δικαιοσύνη ως ένας πυλώνας λειτουργίας της κοινωνίας και, μάλιστα, θεσμικός πυλώνας της κοινωνίας, πρέπει να είναι αυτή η οποία θα κρατήσει ψηλά τις αξίες και τα ιδανικά και των ανθρώπων και της πατρίδος και του έθνους μας. Εύχομαι, λοιπόν, σε όλους σας ο Θεός να σας δίνει δύναμη και υγεία, προσωπική και οικογενειακή, ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υπηρετείτε το θεσμό της δικαιοσύνης και να είστε χρήσιμοι για τη συνοχή και την ενότητα του λαού μας».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος Εφετών, Χαράλαμπος Παυλίδης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε: «Όπως είπε και ο σεβασμιώτατος, η δικαιοσύνη είναι πυλώνας. Είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο. Εύχομαι το νέο δικαστικό έτος να κυλήσει ομαλά, με υγεία για όλους μας και να επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, αλλά και το δυσοίωνο και ασταθές διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, απαιτούν μια σύγχρονη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη.

«Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι αναγκαία, όχι μόνο συστράτευση, ομόνοια και συνεργασία των δικαστών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και καταβολή από όλους, ανεξαιρέτως, μείζονος προσπάθειας, ώστε η Δικαιοσύνη όχι μόνο να ανταποκρίνεται απλά με τυπική επάρκεια, αλλά δυναμικά, με πληρότητα και ταχύτητα στις ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα και, κατ’ επέκταση, στο θεσμικό ρόλο που της έχει ανατεθεί από την Πολιτεία.

Είναι γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, σε γενικές γραμμές και σε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της, πάσχει και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Για το λόγο αυτό τα φυσικά χαρίσματα και τα ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτει ο καθένας από εμάς, άλλος λιγότερα, άλλος περισσότερα, πρέπει να προσφέρονται ολοθύμως στην  απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε, από κοινού και συνδυαστικά, να συντελούν καίρια και καθοριστικά στην αναβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου αυτής», παρατήρησε ο κ Μαργέλης.

«Αυτοφωράκηδες»
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι παραγωγική και καλύτερη από την προηγούμενη. «Είμαι άνθρωπος που πιστεύω ότι βήμα βήμα μπορούμε να βελτιωθούμε και δεν μπορούμε να φτάσουμε ξαφνικά στον παράδεισο. Λυπούμαι για το γεγονός ότι στην πατρίδα μας όλοι οι θεσμοί, και οι θεσμοί τους οποίους υπηρετούμε εμείς, έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Έχουν πολλά προβλήματα και ζητούμε από σας να μας τα λύσετε, χωρίς να σας στηρίζουμε με τον τρόπο που πρέπει.  Πρέπει να λύσετε τα πολιτικά ζητήματα, να λύσετε θέματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση και χωρίς την αναγκαία υποστήριξη, που πρέπει να σας δώσουμε, δεν μπορείτε να το κάνετε. Δεν ευθύνεται το δικαστικό σώμα για τα προβλήματα που υπάρχουν με την καθυστέρηση των επενδύσεων. Είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται το δικαστικό σώμα μόνο για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται τελευταία, παράδειγμα το ζήτημα με τη  Siemens, το οποίο μας απασχολεί. Όλοι εμείς ως κοινωνία έχουμε ευθύνη για όλα αυτά, γιατί και εμείς οποιαδήποτε εξουσία και αν ασκούμε πρέπει να είμαστε οιωνοί δικαστές με την υπογραφή που βάζουμε, δηλαδή να επιδιώκουμε συνεχώς την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη. Βέβαια, εμείς στην αυτοδιοίκηση υπηρετούμε ένα θεσμό, όπου η κεντρική εξουσία μάς δίνει όλα τα προβλήματα, όλες τις υποθέσεις τις οποίες δε θέλει. Αποτέλεσμα είναι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης να έχουν μετατραπεί σε “αυτοφωράκηδες” σε οτιδήποτε συμβαίνει», τόνισε ο κ. Νίκας, λέγοντας ότι κάθε εβδομάδα βρίσκεται στα δικαστήρια για τα θέματα της Περιφέρειας, αλλά και για θέματα του Δήμου, όταν ήταν δήμαρχος.

Kαι πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δε φταίνε τα δικαστήρια. Η ευθύνη είναι της Πολιτείας. Έχουμε νομικές υπηρεσίες. Το τι γίνεται με τους νόμους, με τα “παραθυράκια”, με τις τροποποιήσεις, χρειάζεται ολόκληρη διατριβή για να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα. Ευθυνόμαστε ως κράτος για τα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη είναι το μόνο ανάχωμα που έχουμε για να πάμε ως κοινωνία μπροστά.

Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ευχήθηκε να εξελιχθεί ομαλά το νέο δικαστικό έτος με δίκαιες και καλές αποφάσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Και τόνισε: «Ο θεσμός δικαιοσύνης, όπως και κάθε θεσμός για να πετύχει, πρέπει να χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών και στη χώρα μας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται τη δικαστική εξουσία. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να προστατεύσουμε το δικαίωμα των ανθρώπων που είναι η δικαιοσύνη. Άλλωστε, πιστεύουμε στο Σύνταγμα, τους νόμους, στο διαχωρισμό των εξουσιών και όλοι αναγνωρίζουμε ότι η δικαστική εξουσία αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και της κοινωνίας μας», κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη