Αισιοδοξία ότι τα ετοιμόρροπα διατηρητέα της Καλαμάτας θα αποκτήσουν ξανά ζωή

Αισιοδοξία ότι τα ετοιμόρροπα  διατηρητέα της Καλαμάτας θα αποκτήσουν ξανά ζωή

Πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να τα ανακατασκευάζουν, να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους

Από ευλογία… έχουν καταντήσει βραχνάς. Ο λόγος για διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας τα οποία μετά τους σεισμούς δε διατηρήθηκαν και πλέον είναι ετοιμόρροπα.

Σε παλιότερο ρεπορτάζ είχαμε γράψει ότι υπήρχε τρόπος η Πολιτεία να πιέσει τους ιδιοκτήτες να προβούν σε εργασίες ανακατασκευής, ενώ αν αυτό δεν ήταν εφικτό, να αναλάμβανε η ίδια να τα ανακατασκευάσει, να τα χρησιμοποιήσει για χρόνο ίσο με το κόστος ανακατασκευής και στη συνέχεια να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Καλαμάτας για το όλο ζήτημα, ο κ. Βασιλόπουλος μας δήλωσε ότι, όσον αφορά στα επικίνδυνα κτήρια, ο Δήμος Καλαμάτας έχει από το τέλος του 2020 ολοκληρώσει τις εκθέσεις ελέγχου σε όλη την έκτασή του. Τις έχει αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένει «να βγει» το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει και αφορά στα παραδοσιακά κτήρια.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος, θα δοθούν χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουν οι Δήμοι να πάρουν, για παράδειγμα, ένα κτήριο επικίνδυνο, να το ανακατασκευάσουν, να το χρησιμοποιήσουν για όσα χρόνια είναι το κόστος ανακατασκευής και ύστερα να το επιστρέψουν στον ιδιοκτήτη.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, υπήρξε και πέρυσι εργολαβία, στο πλαίσιο της οποίας «έγιναν όλες οι αυτοψίες των επικίνδυνων κτηρίων, ενώ όπου χρειάστηκε, έγινε παρέμβαση, γκρεμίσαμε σπίτια. Αλλά και πάλι υπάρχει εργολαβία και όπου υπάρχει επικινδυνότητα, μπορούμε να παρέμβουμε και να κάνουμε κατεδαφίσεις».

Το πρόγραμμα των 100 έξυπνων πόλεων και τα διατηρητέα κτήρια
Παράλληλα, ο κ. Βασιλόπουλος έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα (ήταν ομιλητής στην εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, έθεσε ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας ξεκαθάρισε ότι ενεργειακή αναβάθμιση σε διατηρητέα κτήρια είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, αφού έχουν κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, ανέφερε, σε ένα διατηρητέο δεν μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

Όμως, θα υπάρξει χρηματοδότηση, προκειμένου και τα συγκεκριμένα κτήρια να ενσωματωθούν στη λειτουργία της πόλης, να μην κατασκευάζονται καινούργια, αλλά να ανακατασκευάζονται τα υπάρχοντα, με όποια τεχνική υπάρχει, προκειμένου να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα, ακόμα κι αν σημαίνει αυτό Net Metering, δηλαδή απομακρυσμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, αν ο Δήμος Καλαμάτας φτιάχνει ένα φωτοβολταϊκό, μπορεί να συνδέσει το μετρητή του με εκείνον του νεοκλασικού.

Εν κατακλείδι, ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε ότι το πρόγραμμα των 100 πόλεων μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και τις παραπάνω παρεμβάσεις σε νεοκλασικά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι ενεργειακές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση