Δέσμευση Λυκουρέντζου ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τα σύκα

Δέσμευση Λυκουρέντζου ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τα σύκα

Κοντά στη χρυσή τομή η αναδιάρθρωση των συκεώνων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Οργανισμού, με σκοπό να ενημερωθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, καθώς και την εξέλιξη των αποζημιώσεων.

Ένας από τους σταθμούς του ήταν και η Μεσσηνία, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις και επίσκεψη στη ΣΥΚΙΚΗ.

Πρώτη σύσκεψη ήταν στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, όπου παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και των αντιπεριφερειαρχών Στάθη Αναστασόπουλου και Βασίλη Καπέλιου, ενημερώθηκε για τις ζημιές που υπέστησαν τα σύκα και οι σταφίδες.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση γενικότερα για τον πρωτογενή τομέα και πώς μπορεί να τονωθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Λυκουρέντζος επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μεσσήνης, όπου είχε συζήτηση με το δήμαρχο και άλλα στελέχη, μιας και στο συγκεκριμένο Δήμο παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα σύκου στη Μεσσηνία. Επίσης, μίλησαν για τις καταστροφές στη σταφίδα, ενώ τελευταίος του σταθμός πριν αναχωρήσει για τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, ήταν η ΣΥΚΙΚΗ.

Στο δημαρχείο Μεσσήνης
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Μεσσήνης ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι φέτος η χρονιά είναι δύσκολη για τους παραγωγούς, διότι η ζημιά έγινε στην αρχή της συγκομιδής. Ακόμα ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι οι οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και οι υψηλές υγρασίες, υποβάθμισαν την παραγωγή.

Όσο για τις αιατήσεις που υποβλήθηκαν ο κ. Αθανασόπουλος έκανε γνωστό ότι αυτές ανήλθαν περίπου σε 1.100 δηλώσεις για ζημιές στα σύκα και περίπου 100 για ζημιές στις σταφίδες.

Ο κ. Λυκουρέντζος από την πλευρά του δήλωσε ότι η εκτιμητική διαδικασία εξελίσσεται ήδη με γρήγορους ρυθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη συγγραφή των πορισμάτων εκτίμησης, ώστε τάχιστα να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Κλείνοντας επισημάνθηκε η καλή συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με τον ΕΛΓΑ καθώς και θέματα που αφορούν στη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού προς όφελος των παραγωγών.

Στη ΣΥΚΙΚΗ
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΣΥΚΙΚΗΣ όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία αυτής καθώς και τα προβλήματα των παραγωγών, ακολούθησε επίσκεψη στη μονάδα παραγωγής και πριν φύγει για την Τρίπολη έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Ανδρέας Λυκουρέντζος
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε για μια συνεργασία μεταξύ του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗΣ, των στελεχών του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το τελευταίο κρίσιμο πρόβλημα όπως το χαρακτήρισε, που έχει προκύψει, και ειδικότερα την καταστροφή της καλλιέργειας σύκων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές του καλοκαιριού.

Κατέληξαν όπως είπε, στο συντονισμό ενεργειών με τη βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δημάρχου Μεσσηνίας, του προέδρου και στελεχών της ΣΥΚΙΚΗΣ, ώστε μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να επιτευχθεί πριν ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ο ΕΛΓΑ να είναι σε θέση να καταβάλλει τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς σε μια δόση, στο σύνολο της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε ότι το παραπάνω είναι μια σημαντική πρόκληση, αφού κατά τον ίδιον σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο, θα έχει ακολουθήσει όλη η διαδικασία που απαιτείται και αμέσως η διοίκηση του ΕΛΓΑ θα δώσει εντολή για την καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα στη διαχείριση των αποζημιώσεων του 2022.    

Κλείνοντας ανέφερε ότι είναι δίπλα στους παραγωγούς και καταλαβαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο σε επίπεδο καιρικών συνθηκών, όσο και σε επίπεδο ακρίβειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν, με τον ΕΛΓΑ να δικαιώνει τις προσδοκίες τους.

Η αναδιάρθρωση των συκεώνων
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολεί τους συκοπαραγωγούς είναι αυτό της αναδιάρθρωσης των συκεώνων, αφού είναι κάτι που μεν θέλουν να το κάνουν, αλλά οι περισσότεροι δηλώνουν ότι αδυνατούν, αφού θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα στο οποίο δεν θα παράγουν σύκα τα νέα δέντρα.

Έτσι έχουν ζητήσει να τους δοθεί κάποια αποζημίωση για αυτό το διάστημα, το παραπάνω ζήτημα θέσαμε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι το ζήτημα τέθηκε στη συζήτηση που έγινε στη ΣΥΚΙΚΗ και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης είναι σε εξέλιξη, με τη ΣΥΚΙΚΗ να έχει παρέμβει με συγκεκριμένες προτάσεις να γίνονται διαπραγματεύσεις και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα να είναι ενήμερο.

Έτσι σε μια συνεργασία του κ. Στάθη Αναστασόπουλου, της ΣΥΚΙΚΗΣ και του γενικού γραμματέα και τη συμπαράσταση του ΕΛΓΑ να υπάρξει ένα σχέδιο που πραγματικά θα καλύπτει τις υφιστάμενες ανάγκες ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα δε, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ οι ευκαιρίες που τώρα προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους, για ένα καλύτερο μέλλον των νέων αγροτών.

Παναγιώτης Παπαγεωργίου
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ ξεκίνησε ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η ταχύτητα που έχει δείξει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΛΓΑ αλλά και η συνεργασία με τη ΣΥΚΙΚΗ, τον κάνουν να πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα καλό και σύντομα αποτέλεσμα.

Στάθης Αναστασόπουλος
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο έκανε γνωστό ότι εκεί ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ από τα στελέχη του, που είχαν κάνει ήδη την αυτοψία στη ζημιά που υπέστησαν τα σύκα αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα.

Το συμπέρασμα που βγάζει ο ίδιος από την όλη επίσκεψη του κ. Λυκουρέντζου είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι δίπλα στο πρόβλημα και αμέσως έστειλε του υπηρεσιακούς παράγοντες και έγιναν οι αυτοψίες στα προβλήματα της συκοπαραγωγής και διαπιστώθηκε τότε η πολύ έως και καθολική ζημιά κυρίως στα ορεινά.

Το θετικό όπως είπε, είναι ότι ο στόχος που έχει βάλει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και τον καλύπτει απόλυτα, αν δηλαδή γίνουν οι πληρωμές πριν τα Χριστούγεννα που μάλιστα τον χαρακτήρισε άθλο, αφού αυτό δε σχετίζεται με προηγούμενες πρακτικές του Οργανισμού.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση