Δυναμικό ξεκίνημα για το τμήμα ιστιοπλοΐας του ΝΟΚ για άτομα με αναπηρίες

Δυναμικό ξεκίνημα για το τμήμα ιστιοπλοΐας του ΝΟΚ για άτομα με αναπηρίες

Αχλάτης, Κουρούβανη, Χαλούλος Στεφανούρης, Παναγόπουλος και Τύρος περιγράφουν την εμπειρία τους και δίνουν παράδειγμα ζωής…

Με τα παρακάτω λόγια περιγράφει το μέλος της εθνικής μας ομάδας Ιστιοπλοΐας για άτομα με Αναπηρία, Στράτος Αχλάτης, την εμπειρία της συμμετοχής στο 11ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο και έδωσε την ευκαιρία των «εγκαινίων» του τμήματος ιστιοπλοΐας για ΑμΕΑ που ίδρυσε πρόσφατα ο ΝΟΚ: «Γυρίσαμε έπειτα από ένα τέλειο τριήμερο στον Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας “Ο Ποσειδών” στον οποίο υποδέχτηκαν θερμά τον όμιλο μας, Sailability Hellas,  ώστε να δείξουμε στους καινούργιους ιστιοπλόους με αναπηρία του ομίλου τα σκάφη Hansa 303 του προγράμματος Blu Mediterraneo που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και με δωρεά του Fondazione Terzo Pilastro Internationale! Επίσης μιλήσαμε στους αρχάριους ιστιοπλόους των όπτιμιστ για τα οφέλη της ιστιοπλοΐα, για την αναπηρία και ότι όλοι μέσα στο νερό είμαστε ίσοι! Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του ομίλου Γιάννη Αδαμόπουλο που μας έκανε να νοιώσουμε σαν να βρισκόμαστε στο σπίτι μας καθώς και όλους τους ανθρώπους του ομίλου που ήταν εκεί για να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες μας!

Δεν λέμε αντίο απλά ειςτο επανιδείν. Θα είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε!».

Ο ίδιος ο Στράτος Αχλάτης, ο οποίος έχει να επιδείξει διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, μιλώντας στο «Θ» για το εγχείρημα του ΝΟΚ, ανέφερε:

«Είναι κάτι πολύ καλό αυτό που κάνει ο Ποσειδών, καθώς διευρύνουμε στην περιφέρεια την ιστιοπλοΐα για τα άτομα με αναπηρία ώστε να γνωρίσουν το άθλημα και να δουν ότι μπορούν να είναι αυτόνομοι, ότι μπορούν να κυβερνήσουν ένα σκάφος μέσα στη θάλασσα, χωρίς να διαφέρουν από κάποιους άλλους που κάνουν ιστιοπλοΐα, ότι είναι όλοι ίσοι και η  θάλασσα δίνει τη δυνατότητα της ισότητας, μέσα είμαστε όλοι ιστιοπλόοι, δεν αλλάζει αυτό. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα μπορέσει να προχωρήσει, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, υπομονή θέλει μόνο γιατί είναι κάτι καινούργιο στην πόλη της Καλαμάτας και σίγουρα χρειάζεται η στήριξη του κόσμου.

Σε όσους διστάζουν να δοκιμάσουν έχω να πω ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, είναι απολύτως ασφαλή τα σκάφη. Για παράδειγμα η συναθλήτριά μου η Ειρήνη, δεν ξέρει μπάνιο και κάνει ιστιοπλοΐα από το 2008. Τα σκάφη είναι τόσο ασφαλή ώστε όλοι μπορούν να κάνουν χωρίς κίνδυνο. Κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα συν ότι συνοδεύει πάντα και υπάρχει κοντά φουσκωτό ασφαλείας, με ανθρώπους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί.

Η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά τα άτομα με αναπηρίες κι ακόμη περισσότερο αν αποφασίσουν να κάνουν αγωνιστικά σαν άθλημα. Μόνο να κερδίσουν έχουν και τίποτα να χάσουν. Άλλωστε ό,τι εμπειρίες μαζεύεις στη ζωή καλό είναι…».

Η Ειρήνη Κουρούβανη -επίσης αθλήτρια με διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα (9η, 10η και 11η θέση), ασχολείται με το άθλημα εδώ και 14 χρόνια, ενώ έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο στίβο και την άρση βαρών- μεταφέρει τη δική της εμπειρία: «Η ιστιοπλοΐα είναι μια μοναδική εμπειρία, έχει άλλη ομορφιά γιατί έχει αυτό το απρόβλεπτο, είσαι μέρος της φύσης, είσαι μέσα στη φύση, στη θάλασσα, στον αέρα, ο ουρανός από πάνω σου… Σίγουρα δεν είναι εύκολο άθλημα γενικά, αλλά αυτό ισχύει είτε έχεις είτε δεν έχεις αναπηρία, π.χ. μπορεί να σου έρθει ένας δυνατός αέρας και τότε χρειάζεται να κουμαντάρεις το σκάφος, πρέπει να σκεφτείς πώς θα το κάνεις. Έχει και πολλή σκέψη η ιστιοπλοΐα από πίσω, δεν είναι μόνο θέμα δύναμης, ενώ χρειάζεται και πολλή υπομονή.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αναπτύσσεται αυτό το άθλημα και στην επαρχία, γενικότερα είναι καίριας σημασίας να αναπτύσσεται ο αθλητισμός και ο ειδικός αθλητισμός σε όλη την Ελλάδα και είμαστε πολύ συγκινημένοι που είμαστε εδώ».

Ο Μεσσήνιος πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ και το τένις με αμαξίδιο, Μανώλης Χαλούλος επανέρχεται στην ιστιοπλοΐα από την οποία είχε την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση πριν από δέκα χρόνια. «Κάθε άθλημα έχει τη δική του ομορφιά και η ιστιοπλοΐα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και πιο απαιτητική, καθώς θέλει και πολύ διάβασμα. Είναι σίγουρα διαφορετική και δεν την έχουμε συνηθίσει. Παρακολουθούμε αγώνες στην τηλεόραση απλώς πώς πάνε τα σκάφη, αλλά πίσω από όλο αυτό υπάρχει ολόκληρη διαδικασία. Είναι πιο περίπλοκο, θέλει πολύ χρόνο για να μάθεις τα βασικά και μετά μπορείς να εξελιχθείς.

Αξίζει να δοκιμάσει κανείς, αλλά το πιο βασικό είναι να αθλούμαστε και ο καθένας μπορεί να διαλέξει το άθλημα που του ταιριάζει, είτε είναι πινγκ πονγκ, τένις, ιστιοπλοΐα ή οτιδήποτε άλλο» είναι το μήνυμα του Μανώλη.

Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος από τη γειτονική Αρκαδία διαμένει μόνιμα στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια και ασχολείται ήδη με τον αθλητισμό, ενώ στην ιστιοπλοΐα παίρνει τώρα τις πρώτες του εμπειρίες. «Πολύ ωραία μου φάνηκε… Το να είσαι μέσα στο καραβάκι πολύ μου άρεσε, σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει είτε στο ΝΟΚ για ιστιοπλοΐα, είτε στον ειδικό σύλλογο ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, όπου έχουμε πολλά αθλήματα και συνεργαζόμαστε και με άλλους συλλόγους, όπως τους Τοξοβόλους. Να έρθουν να δοκιμάσουν όποιο άθλημα θέλουν και μέσα από αυτό θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να μιλήσουν με άλλους ανθρώπους. Και πρωταθλητισμό να μην κάνουν είναι πάρα πολύ ωραίο».

Είναι δύσκολο, αλλά και ωραίο είναι οι πρώτες εντυπώσεις του Γιάννη Τύρου από την ιστιοπλοΐα, η οποία, όπως λέει, «διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλα αθλήματα, καθώς είσαι στη θάλασσα και όχι σε σταθερό έδαφος, ενώ δεν ξέρεις τι θα βρεις κάθε φορά που θα  μπεις μέσα».

Τέλος, ο Αντώνης Στεφανούρης, ο οποίος πρόσφατα γεύτηκε τη χαρά μιας μεγάλης αγωνιστικής επιτυχίας, καθώς με συμπαίκτη τον Μανώλη Χαλούλο, κατέκτησαν την 3η θέση στο διπλό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις, δοκιμάζει αυτόν τον καιρό την εμπειρία της ιστιοπλοΐας, απολαμβάνοντας την ελευθερία και τη χαλάρωση που προσφέρει ο πλους στη θάλασσα. «Το αγωνιστικό κομμάτι νομίζω ότι θα μας εξιτάρει περισσότερο» προβλέπει και ετοιμάζεται με τους συναθλητές του, χωρίς δισταγμούς, για πολλές «μάχες» με τα κύματα…

Χ.Ε.