Επιστρέφει πίσω το Master Plan του λιμανιού

Επιστρέφει πίσω το Master Plan του λιμανιού

“Στοιχειώνει” το Δήμο Καλαμάτας η απουσία ΣΜΠΕ στις μελέτες

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) φαίνεται να… στοιχειώνει το Δήμο Καλαμάτας. Την πρώτη φορά η έλλειψή της ήταν η αιτία να επιστραφεί πίσω η πολεοδομική μελέτη της Βέργας, ενώ τώρα τη… νύφη πληρώνει το master plan του λιμανιού.

“Έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό” είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό του λιμανιού και εξήγησε ότι η μελέτη θα επιστραφεί, γιατί δεν έχει γίνει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Καλαμάτα τον περασμένο Φλεβάρη, ιδιαίτερα για την πρόβλεψη να μπαζωθεί η παραλία μπροστά στο «Πανελλήνιο» και να ανεγερθεί κτήριο με ορόφους, προς χρήση των δύο ναυταθλητικών ομίλων. Ένας σημαντικός αριθμός πολιτών τότε είχε οργανώσει μέχρι και συγκέντρωση σε χώρο της παραλίας, προκειμένου να εκφραστούν οι αντιδράσεις για την παραπάνω πρόβλεψη.

Από την πλευρά του για το θέμα ο κ. Βασιλόπουλος είχε υποστηρίξει: “Το τι εικόνα θα έχει λοιπόν και ποια κατασκευή θα γίνει, θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Δηλαδή, προφανώς και δε λέμε όχι σε μια φιλική προσέγγιση, δηλαδή να είναι με ξύλο και όχι με τσιμέντο, για να συνάδει με το περιβάλλον και αυτό που πρέπει να γίνει στην περιοχή. Εκείνο που λέμε είναι ότι προφανώς και χρειάζονται κρηπιδώματα για να μπορούν να γίνονται οι ναυταθλητικοί αγώνες και να λειτουργούν απρόσκοπτα τα ναυταθλητικά σωματεία. Και βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πειράζεται κανένα δέντρο στην αμμουδιά”.

Ο δήμαρχος προχώρησε στην ανακοίνωση για επιστροφή του master plan στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε εάν η χωροθέτηση και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι καλύπτεται από το μάστερ πλαν.

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι το υδατοδρόμιο δε θα έχει σταθερές εγκαταστάσεις παρά μόνο πλωτή εξέδρα και ένα isobox και η λειτουργία του δεν προϋποθέτει να περιγράφεται αυτό σε εγκεκριμένο μάστερ πλαν.

Επίσης, ο δήμαρχος και νωρίτερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλης Αντωνόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Τζαμουράνη, σημείωσαν ότι η παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία υδατοδρομίου θα ξαναβγεί σε διαγωνισμό, αυτή τη φορά με κατώτερο μίσθωμα τα 500 ευρώ, από 1.300 ευρώ που ήταν στον πρώτο, ο οποίος και απέβη άκαρπος.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι η μείωση του μισθώματος γίνεται για να δημιουργηθεί κίνητρο προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το μίσθωμα κυμαίνεται από τα 300 ως τα 500 ευρώ, εφόσον τις εγκαταστάσεις θα τις δημιουργήσουν οι επενδυτές.

Επίσης, στους νέους όρους του διαγωνισμού θα αυξηθεί σημαντικά και ο χρόνος μίσθωσης.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μάστερ πλαν, ο δήμαρχος είπε ότι δεν ήταν αναγκαία η ύπαρξή της μέχρι που άλλαξε η σχετική νομοθεσία, δικαιολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε και για τη μελέτη της Βέργας…

Α.Π.