Ι. Καρνούσκου: Ενημέρωση στα σχολεία για αλλαγή της κουλτούρας και διαδημοτικό κυνοκομείο για Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα!

Ι. Καρνούσκου: Ενημέρωση στα σχολεία για αλλαγή της κουλτούρας  και διαδημοτικό κυνοκομείο για Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα!

Δύο είναι τα καίρια «μέτωπα» του… πολέμου για το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας. Εκτός από τον καθημερινό αγώνα της συντήρησης και προστασίας των αδεσπότων, οραματίζεται μια Μεσσηνία χωρίς ζώα παρατημένα στους δρόμους και μια κοινωνία που σέβεται κάθε μορφή ζωής…

Η αντιπρόεδρος του ΦΟΚ, Γιάννα Καρνούσκου, μίλησε στο «Θ» για αυτά τα ζητήματα, τονίζοντας ότι το διαδημοτικό καταφύγιο Καλαμάτας-Μεσσήνης μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής σκυλιών. Ταυτόχρονα, καλεί τους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων να ανοίξουν τις πόρτες τους για το εξαιρετικό ενημερωτικό πρόγραμμα για μαθητές που είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. «Είναι νευραλγικής σημασίας η ενημέρωση στα σχολεία. Όλα είναι θέμα παιδείας και ειδικά στην επαρχία υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.

Η φιλοζωία και ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον αδύναμο είναι κάτι που πρέπει να περάσει στην κουλτούρα μας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ενημέρωσης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αργά αλλά σταθερά γίνονται βήματα και αλλάζει η εικόνα.

Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το διαδίκτυο, τώρα είναι δύσκολο να κρυφτεί κανείς αν δε φέρεται με σεβασμό. Οι προσπάθειες που κάνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, όπου συσπειρώνονται όλο και περισσότεροι εθελοντές, έχουν επίσης βοηθήσει πολύ. Και στη Μεσσηνία με μπροστάρη το ΦΟΚ γίνεται ένας μεγάλος καθημερινός αγώνας και είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό σκοπό.

Η ενημέρωση είναι βέβαια και δουλειά των Δήμων. Εμείς έχουμε όλες τις απαραίτητες άδειες από το υπουργείο Παιδείας κι από εκεί και πέρα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι διευθυντές και οι παιδαγωγοί και να μας καλέσουν στα σχολεία, ώστε να ενημερώσουμε τα παιδιά πώς μπορούν να προστατεύσουν, αλλά και να προστατευτούν από τα αδέσποτα.

Κάποια σχολεία δείχνουν ιδιαίτερες ευαισθησίες και έχουν υιοθετήσει εικονικά κάποια ζωάκια που φιλοξενούνται από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, για τα οποία συγκεντρώνουν κάθε χρόνο κάποια χρήματα, που καλύπτουν βασικές τους ανάγκες.

Το ενημερωτικό πρόγραμμα του ΦΟΚ –το οποίο έχουμε κληθεί να παρουσιάσουμε και σε άλλες περιοχές, όπως στο Γύθειο, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη- δεν περιορίζεται μόνο στη φιλοζωία, αλλά έχει έντονες περιβαλλοντικές διαστάσεις. Περιλαμβάνει ένα βίντεο που προβάλλεται στα παιδιά, με τον πλανήτη μας να φωνάζει ότι εμείς είμαστε φιλοξενούμενοί του και πρέπει να τον σεβαστούμε. Είναι προσαρμοσμένο ανά ηλικίες, για νήπια, παιδιά Δημοτικού, μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και η αναφορά στην κακοποίηση δεν περιορίζεται στα ζώα, αλλά τονίζεται ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες γενικά.

Σημαντική είναι ακόμη η παρότρυνση των νέων παιδιών στον εθελοντισμό, όχι αποκλειστικά στο κομμάτι της φιλοζωίας, αλλά κι εδώ ως ευρύτερη στάση ζωής και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο», λέει η κα Καρνούσκου και εξηγεί ότι γίνεται προσπάθεια να καταλάβουν τα παιδιά ότι ο εθελοντισμός πρέπει να μπει στην καθημερινή ζωή όλων και ότι η προσφορά είναι μια ανταποδοτική συναισθηματική αξία, που μας γεμίζει. «Βασικό είναι και το ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει και δεν είναι σωστό και λογικό. Και μάλιστα, όχι εκ των υστέρων, παρατηρούμε τι συμβαίνει γύρω μας, δεν περιμένουμε να γίνει το κακό και μετά να αντιδράσουμε, είτε είναι σε βάρος ενός ζώου, είτε είναι σε βάρος ενός παιδιού ή ενός μεγάλου ανθρώπου. Ενημερώνουμε τα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν καταγγελία ανώνυμα ή επώνυμα και πού μπορούν να απευθυνθούν, αν αφορά κάποιο ζώο, ακόμη και μέσω του ΦΟΚ» προσθέτει η ίδια.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία για τα αδέσποτα, η Γιάννα Καρνούσκου διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές νέες εγκαταλείψεις και μάλιστα τα ζώα βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε άσχημη κατάσταση, υγείας υποφέροντας από ασθένειες όπως ψώρα, καλαζάαρ, ερλίχεια. «Ίσως τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών δυσκολιών τα ζώα που εγκαταλείπονται τελικά να μην είχαν κι από πριν την απαραίτητη φροντίδα», δίνει μια πιθανή εξήγηση.

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας καλύπτει περιστατικά σε όλο το νομό και έχει επίσημες συμβάσεις συνεργασίας με τους περισσότερους Δήμους. Σε εκκρεμότητα είναι μια συνάντηση με το Δήμο Οιχαλίας, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη αν και θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς η περιοχή έχει τη χειρότερη εικόνα όσον αφορά στη μεταχείριση των αδέσποτων ζώων της περιοχή, με τις φόλες ειδικά να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, οδηγώντας σε φρικτό θάνατο δεκάδες ανυπεράσπιστα σκυλάκια και γατάκια, θέαμα και πρακτική που δεν τιμάει κανέναν…

Πολλά προβλήματα υπάρχουν και στη Μάνη μια τουριστική περιοχή, όπου οι εθελοντές του ΦΟΚ δέχονται πολλά τηλεφωνήματα από ξένους και ντόπιους για ζώα σε άθλια κατάσταση, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες ευζωίας. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης όμως δεν έχει δείξει, μέχρι στιγμής, καμία διάθεση ανταπόκρισης.

Αντίθετα, συγκινητική χαρακτηρίζει η κα Καρνούσκου την ανταπόκριση του κόσμου, ειδικά στην Καλαμάτα, ενώ αναφέρεται και στην καλή δουλειά που γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία: «Για μένα ήταν πολύ συγκινητική εμπειρία η Λευκή Νύχτα, με την προσέλευση του κόσμου στο ενημερωτικό μας περίπτερο και τη θετικότητα που έδειχνε αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Βέβαια, χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο να ενεργοποιηθεί και να ενισχύσει όπως μπορεί τον φιλοζωικό αγώνα. Οι ανάγκες και σε χέρια και σε οικονομική βοήθεια και σε είδη πρώτης ανάγκης δεν τελειώνουν ποτέ και αυτή την περίοδο βρεθήκαμε σε έλλειψη τροφής για τους σκύλους που φιλοξενούμε σε μόνο βάσιμη ή βρίσκονται σε αναμονή υιοθεσίας. Η οικονομική κρίση μας πάει πίσω και οι βοήθειες από το εξωτερικό έχουν μειωθεί. Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς η αφετηρία ήταν τριτοκοσμική, αλλά στα 7 χρόνια που λειτουργεί συντονισμένα ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας έχουν γίνει άλματα.

Από την άλλη, η Δημοτική Αστυνομία στην Καλαμάτα βοηθάει πάρα πολύ σε όλες τις καταγγελίες, ενώ και η Δημοτική Αρχή δείχνει πολύ καλή διάθεση. Τώρα το Σεπτέμβριο με την ενεργοποίηση του νέου φιλοζωικού νόμου -τον οποίο προσωπικά θεωρώ καλό, αν και το πιο βασικό είναι η εφαρμογή του νόμου και όχι η θυσία του σε μικροπολιτικά συμφέροντα- θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν έλεγχοι για τσιπ. Θα πρέπει να γνωρίζει, επίσης, ο κόσμος ότι μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει πρόγραμμα για δωρεάν στειρώσεις σε τσοπανόσκυλα. Ένα ειδικό θέμα που πρέπει να δούμε, σε συνεργασία και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, του Δήμου και της Αστυνομίας, είναι να ελεγχθούν οι καταυλισμοί των Ρομά και όπου υπάρχουν θηλυκά σκυλιά να στειρωθούν» προτείνει ακόμη κάποιες άμεσες λύσεις η αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας.

Η Γιάννα Καρνούσκου, όπως και οι συνοδοιπόροι της εθελοντές φιλόζωοι, ονειρεύονται μια Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα. Η ίδια μάλιστα πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω του διαδημοτικού κυνοκομείου που βάσει προγραμματικής σύμβασης θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Η περιοχή της Μακαρίας είναι κατάλληλη υπό προϋποθέσεις, με την κα Καρνούσκου να υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά την κρισιμότητα δύο σημείων: την ανάγκη για την υποδομή με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα (σχετική επιστολή υπό την καθοδήγηση μηχανικού που έκανε αυτοψία στο χώρο έχει σταλεί στους υπεύθυνους) και το τακτικό ράντισμα για τα κουνούπια, καθώς με τα τσιμπήματα της σκνίπας μεταδίδονται σοβαρές ασθένειες στους σκύλους.

Το (δια)δημοτικό κτηνιατρείο και η κλινική που θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο και –που κατά μια συνήθη πρακτική- μπορεί να ενισχύεται τακτικά με εθελοντές κτηνιάτρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα επιτρέψει την υλοποίηση εκατοντάδων στειρώσεων κάθε φορά και αυτό είναι το κλειδί για μια Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα –κάτι που όχι μόνο δεν είναι ουτοπικό, αλλά μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα προς μίμηση…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη