Η Μεσσηνία μικραίνει πληθυσμιακά, χάνει εκλογική έδρα και γίνεται τετραεδρική

Η Μεσσηνία μικραίνει πληθυσμιακά,  χάνει εκλογική έδρα και γίνεται τετραεδρική

Τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 για τη Μεσσηνία φέρνουν ντόμινο εξελίξεων και στην κατανομή των εκλογικών εδρών. Έτσι, εκτός από τη μείωση του πληθυσμού της, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει και μείωση των εκλογικών εδρών, με αποτέλεσμα από πενταεδρική περιφερειακή ενότητα να μετεξελιχθεί σε τετραεδρική!

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία  που δημοσιεύτηκαν, η Μεσσηνία έχασε μέσα σε μια δεκαετία το 9,4% του πληθυσμού της και από 159.954 πολίτες που είχε ο 2011, το 2021 κατέγραψε 144.920 (μείον περίπου 15.000).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο χρόνος διενέργειας των εκλογών, που πάντοτε αποτελεί ερώτημα και πηγή ανησυχίας για τους σχεδιασμούς των υποψηφίων να συμμετέχουν σε αυτές, δείχνει να εξελίσσεται σε σταθερά αυτή τη στιγμή.

Οι επαναλαμβανόμενες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσδιορίζουν πλέον την ημερομηνία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος της άνοιξης του 2023. Κι αυτό προκαλεί νέους πονοκεφάλους στα κομματικά επιτελεία, καθώς οι όποιοι σχεδιασμοί έχουν γίνει αναφορικά με την κατάρτιση λίστας υποψηφίων σε πολλές περιπτώσεις τελούν υπό αναθεώρηση.

Οι εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα, θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, η επεξεργασία των οποίων βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και δείχνουν μείωση του πληθυσμού κατά 383.805 άτομα, οι ανατροπές στον εκλογικό χάρτη, στον αριθμό των εδρών ανά Περιφέρεια, είναι δεδομένες.

Τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής θα δημοσιευθούν με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναμένεται το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι μόνο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε αύξηση πληθυσμού. Σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας έχει μειωθεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών, ώστε, βάσει του νόμου, το αργότερο ένα χρόνο μετά την τελευταία απογραφή, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, να εκδοθεί το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

Βεβαίως, σημειώνει η “Καθημερινή”, αν και τα στοιχεία της απογραφής, έστω τα προσωρινά που έχουν ήδη δημοσιευθεί, δίνουν μια εικόνα για την ανακατανομή των εδρών, αυτή δεν είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς ο υπολογισμός των εδρών ανά νομό προκύπτει από αλγόριθμο με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Η δεδομένη αλλαγή, γνωστή από καιρό, είναι αυτή που αφορά στις τρεις έδρες που «χάνονται» από εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για την εκλογή βουλευτών από την ομογένεια. Από το Επικρατείας θα εκλεγούν 15 βουλευτές έναντι 12 μέχρι τώρα και οι τρεις έδρες θα προέλθουν από την Α΄ Αθήνας, την Αχαΐα και το Νότιο Τομέα Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τρεις επιπλέον έδρες του Επικρατείας δεν είναι δεσμευτικό να καλυφθούν από ομογενείς βουλευτές. Κι αυτό, διότι ο νόμος ορίζει ότι τα κόμματα θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας υποψήφιο από την ομογένεια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα τα δύο πρώτα κόμματα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλέξουν περισσότερους από τρεις βουλευτές Επικρατείας, θα έχουν και έναν της ομογένειας στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, εάν τα υπόλοιπα κόμματα δεν τοποθετήσουν τον υποψήφιο της ομογένειας στην κορυφή της λίστας, πιθανότατα αυτός δε θα εκλεγεί.

Ενισχυμένα τα αστικά κέντρα
Όσον αφορά στις έδρες στις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, με βάση τα προσωρινά στοιχεία απογραφής, αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις.

Ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αναμενόμενη αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών, οι οποίες σήμερα είναι επτά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Γρεβενά, Σάμος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία). Θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε 10 και ενδεχομένως σε 11, καθώς Χίος και Θεσπρωτία αναμένεται να χάσουν από μία έδρα και να γίνουν μονοεδρικές. Το ίδιο αναμένεται να γίνει για μία από τις δύο ή και τις δύο, Καστοριά και Φλώρινα.

Ενισχυμένα ως προς τον αριθμό εδρών αναμένεται να βγουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, σχολιάζει επιπρόσθετα το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, όπου φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν οι «χαμένες» έδρες. Πιθανόν μία από αυτές να κερδίσουν τα Δωδεκάνησα, εξαιτίας αύξησης του πληθυσμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Κατά τα λοιπά, θεωρείται ότι θα κερδίσει τρεις έδρες η Α΄ Αθήνας, δύο έδρες ο Δυτικός Τομέας, μία έδρα η Δυτική Αττική και από τέσσερις έδρες ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας. Πιθανότατα θα χαθεί μία έδρα από την Α΄ Πειραιά, την οποία θα κερδίσει η Β΄ Πειραιά. Τέσσερις έδρες αναμένεται να κερδίσει και η Α΄ Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιες χαμένες ως προς τον αριθμό εδρών εκλογικές περιφέρειες θεωρούνται η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες, με καθεμιά να υπολογίζεται ότι θα χάσει από δύο έδρες. Από μία έδρα εκτιμάται ότι θα χάσουν οι Περιφέρειες Αρκαδίας, Άρτας, Δράμας, Ηλείας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Από μία άποψη, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βόλευε τα κομματικά επιτελεία, καθώς ήταν γνωστός ο εκλογικός «χάρτης» όσον αφορά στην κατανομή εδρών και μπορούσαν με ασφάλεια να γίνουν οι όποιοι σχεδιασμοί.

Η μείωση των εδρών σε όχι μικρό αριθμό εκλογικών περιφερειών πρόκειται να οξύνει τον ανταγωνισμό, όχι μόνο μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων, αλλά και ανάμεσα στους υποψηφίους του ίδιου κόμματος, καθώς στις περιφέρειες αυτές πρέπει να παλέψουν για λιγότερες θέσεις.
Α.Π.