Καλαμάτα: Πόλη των αισθήσεων, του καλού φαγητού με ακριβή στέγη

Καλαμάτα: Πόλη των αισθήσεων, του καλού φαγητού με ακριβή στέγη

Φοιτητική ζωή 2022: Οι προκλήσεις, οι προσφορές, τα στέκια

Όπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο, έτσι και αυτή τη χρονιά την αδημονία για την έναρξη του διδακτικού έτους συνοδεύει το άγχος των γονιών για τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται. Ιδιαιτέρως δε για τους γονείς φοιτητών που έχουν μόλις εισαχθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους και θα πρέπει να σηκώσουν το, για πολλούς δυσβάστακτο, οικονομικό βάρος ενός επιπλέον νοικοκυριού.

Εφέτος ειδικά, σύμφωνα με το περιοδικό ΒΗΜΑGAZINO και την Ντιάνα Καρτζαγκούλη, αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς την αποσταθεροποίηση που είχαν ήδη επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία της COVID-19 διαδέχεται η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, μαζί με την ακραία ακρίβεια σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εύρεση σπιτιών προς ενοικίαση, τα οποία είναι κατάλληλα για φοιτητές, έχει μετατραπεί σε «απίθανη αποστολή», καθώς ο αριθμός τους είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, κυρίως εξαιτίας της επιλογής των ιδιοκτητών τους να τα διαθέσουν για βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι και ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί, αφού πολλοί από εκείνους που είχαν περάσει στις σχολές κατά τη διάρκεια της διετίας των lockdowns δεν προχώρησαν σε ενοικίαση κατοικίας και μετεγκατάσταση, αλλά παρακολούθησαν τα μαθήματά τους από την πόλη τους μέσω τηλεκπαίδευσης, τότε η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο.

Γιατί δε δουλεύουν οι φοιτητές στην Ελλάδα;
Πολλοί είναι εκείνοι που για να μετριάσουν κάπως τα έξοδα αποφασίζουν να ενοικιάσουν ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα, το οποίο να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά να το μοιράζονται με συγκάτοικο/συγκατοίκους. Αυτή η πρακτική, που είναι ευρέως διαδεδομένη σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, μέχρι πριν από περίπου μία δεκαετία δε συνηθιζόταν ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Όπως σπάνιο ήταν και για κάποιον φοιτητή να αναγκάζεται, παράλληλα με τις σπουδές του, να εργάζεται, αλλά τώρα συμβαίνει ολοένα και συχνότερα, καθώς η μέση ελληνική οικογένεια δεν αντέχει να πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος διαβίωσης του παιδιού (ή των παιδιών) της σε μια άλλη πόλη.

Οι αυξήσεις με αριθμούς
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), εκτός από τους μισθούς των Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν στάσιμοι και μάλιστα σημείωσαν και μια μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι, όλα τα υπόλοιπα αγαθά της καθημερινότητάς μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τις προβλέψεις για τον προσεχή χειμώνα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε εφέτος τον Ιούλιο κατά 11,6% σε σχέση με το 2021, ενώ ο επί μέρους Δείκτης Στέγασης τα ίδια χρονικά διαστήματα σημείωσε άνοδο της τάξεως του 30,9%. Το κόστος των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων κίνησης, ανέβηκε κατά 20,6%, ο ηλεκτρισμός 55,8%, το φυσικό αέριο 178,9%(!), το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και τα είδη διατροφής 13%.

Η ακτινογραφία της φοιτητικής στέγης
Όσο για τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών, που επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αυτά έχουν παρουσιάσει αύξηση έως και 22,4%, ανάλογα με την περιοχή, ενώ η διαθεσιμότητά τους έχει μειωθεί κατά 25%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εφέτος οι βάσεις των Πανελλαδικών ανακοινώθηκαν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως, γεγονός που επηρεάζει τη σύγκριση διαθεσιμότητας κατά τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, καθώς πολλοί φοιτητές έχουν ήδη αναζητήσει και βρει σπίτι από τον Ιούλιο.

Μέχρι τώρα πάντως – οι αριθμοί προκύπτουν από τις αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες – ανοδικά κινείται η Καλαμάτα (300-500 ευρώ για κατοικία 30-45 τ.μ., ενώ το 2021 το κόστος κυμαινόταν από 250-360 ευρώ). Σε πιο τουριστικές, αναφέρει το περιοδικό, περιοχές, όπως είναι τα Χανιά, υπάρχει σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα, αφού τα διαμερίσματα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο.

Πάντως, όσες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα, προτιμούν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα αντί να δίνουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια. Είναι μια καλή επένδυση και με μια ικανοποιητική προκαταβολή η μηνιαία δόση για στεγαστικό δάνειο είναι πολύ πιο συμφέρουσα.

Προσφορές και εκπτώσεις
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που, προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές, προσφέρουν πολύ συμφέροντα εκπτωτικά πακέτα σε φοιτητές, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να καλύψουν και ολόκληρη την οικοσκευή.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή θα είναι η μοναδική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου που θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε τόσες προσφορές, οπότε καλό είναι να επιδεικνύει το πολύτιμο φοιτητικό του πάσο όσο περισσότερο μπορεί – σε θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και μουσεία, μέχρι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία και στους χώρους εστίασης (υπάρχουν ακόμη και νυχτερινά κέντρα με μειωμένες τιμές στις φιάλες που προσφέρονται στους φοιτητές).

Φαγητό, καφές, διασκέδαση
Όλοι ξέρουμε ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο μαθήματα και εξεταστικές. Αντίθετα, μεγάλο μέρος της καθημερινότητας οι φοιτητές το περνούν με τους φίλους τους σε cafe, μεζεδοπωλεία και μπαράκια ανά την Ελλάδα. Ανάλογες με την πόλη όπου ζει κανείς είναι και οι επιλογές για διασκέδαση. Στην Καλαμάτα οι επιλογές είναι αμέτρητες.