Καλαμάτα-Προοδευτική 1-0: Άντεξε στα δύσκολα και συνεχίζει στο Κύπελλο

Καλαμάτα-Προοδευτική 1-0: Άντεξε στα δύσκολα και συνεχίζει στο Κύπελλο

Και δεύτερο «ματς» εκτός γηπέδου ανάμεσα σε οπαδούς

Με νίκη-πρόκριση ξεκίνησε η Καλαμάτα τη νέα αγωνιστική περίοδο, επικρατώντας χθες στο Στάδιο της Παραλίας με 1-0 απέναντι στην Προοδευτική, σε ένα παιχνίδι νοκ άουτ για τη γ’ φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε στο 51’ ο Βασιλόγιαννης, εξαργυρώνοντας την υπεροχή της τοπικής μας ομάδας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Οι φιλοξενούμενοι διεκδίκησαν πάντως «στα ίσα» το εισιτήριο για την επόμενη φάση και μάλιστα ξεκίνησαν καλύτερα στο παιχνίδι, πριν καταφέρουν να ισορροπήσουν οι «μελανόλευκοι» πάνω στο τέταρτο.

Μόλις στο 1ο λεπτό ο πρώην άσος της Καλαμάτας και νυν αρχηγός της Προοδευτικής, αλλά το σουτ που έκανε από αρκετά πλάγια, παρ’ ό,τι πολύ δυνατό δεν είχε πολλή τύχη απέναντι στον Ταΐρη, ο οποίος αποσόβησε τον κίνδυνο.
Ο ίδιος παίκτης βρέθηκε ξεχασμένος μέσα στην περιοχή στο 7’, αλλά η κεφαλιά που έπιασε στη «συστημένη» σέντρα που έκανε ο Παντίδος από αριστερά ήταν πολύ αδύναμη και ο Ταΐρης μπλόκαρε εύκολα.
Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Λουπάνο έκοψε σωτήρια τον Γιαννιτσάνη, σε μια γρήγορη αντεπίθεση της Προοδευτικής με αριθμητικό πλεονέκτημα παικτών. 
Στο 15’ μετά από μια μακρινή μπαλιά ο Αρναρέλλης έπιασε στην κίνηση ένα πανέμορφο ψηλοκρεμαστό, με τον Αστρά να αποκρούει οριακά με υπερέκταση και να μπλοκάρει σε δεύτερο χρόνο.
Στο 35’ ο Παυλίδης εκτέλεσε ένα φάουλ με τον Φαζό να πιάνει μια κεφαλιά με αξιώσεις, όμως και πάλι ο Ταΐρης ήταν θετικός στην επέμβασή του, προλαβαίνοντας και τον Γιαννιτσάνη, ο οποίος υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ πάνω στον τερματοφύλακα της Καλαμάτας.
Στο 39’ ο Παυλίδης τροφοδότησε μέσα στην περιοχή τον δαιμόνιο Ευθυμίου, όμως το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε έδιωξε σε κόρνερ ο Ταΐρης.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Καλαμάτα μπήκε πιο αποφασισμένη και έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης μόλις στο 6ο λεπτό (51’) σε μια συνδυασμένη φάση που ξεκίνησε από τον πάντα δυναμικό Αναστασόπουλο, ο οποίος πάσαρε στον Αρναρέλλη κι εκείνος έβγαλε μόνο του αριστερά στην περιοχή τον Βασιλόγιαννη που με ψυχραιμία «εκτέλεσε» τον Αστρά για να γράψει το 1-0.
Στο 61’ ο διακριθέντας στο παιχνίδι Μαβινγκά έκοψε τη μπάλα πίσω από το πέναλτι στον Τάτο, όμως του σουτ του αρχηγού ήταν πολύ αδύναμο για να απειλήσει.
Στο 69’ ο Πασάς από πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε και η φάση πέρασε ανεκμετάλλευτη για την Καλαμάτα.
Στο 83’ η Προοδευτική απείλησε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, όμως ο Αναστασόπουλος πήρε τη …μπουκιά από το στόμα του Φλένσμποργκ, ο οποίος έμπαινε επικίνδυνα από δεξιά και πριν προλάβει να σουτάρει.
Στην τελευταία φάση του αγώνα –κρατήθηκαν 6 λεπτά καθυστερήσεων λόγω και του διαλείμματος για να δροσιστούν οι παίκτες, τραυματισμών και αλλαγών- ο Πασάς έπιασε το δυνατό σουτ από αριστερά, όμως ο Αστράς απέκρουσε.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Νίκος Αναστόπουλος): Ταΐρης, Κωνσταντινόπουλος, Μαβινγκά, Λουπάνο, Παπατόλιος, Αναστασόπουλος, Μπενίτεζ (87’ Μπόρχες), Τάτος (78’ Ματέους), Αρναρέλλης (72’ Ρόβας), Βασιλόγιαννης (87’ Κόκκορης), Πασάς.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (Γιάννης Μάγγος): Αστράς, Παντελίδης (80’ Φλένσμποργκ), Φαζός, Ποτουρίδης, Σινγκ, Νταβιώτης (72’ Παβλάς), Μαρκοπουλιώτης (72’ Αλεξίου), Μεγαρίτης (76’ Πίσσας), Παυλίδης (80’ Νομικός), Ευθυμίου, Γιαννιτσάνης.

Τα χθεσινά αποτελέσματα του Κυπέλλου Ελλάδας για την 3η φάση
Άγιος Νικόλαος-Επισκοπή 4-3 πεν. (0-0 κ.α.)

Καλαμάτα-Προοδευτική 1-0

Βέροια-Χανιά 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)

Τηλυκράτης Λευκάδας-ΟΦ Ιεράπετρας 4-5 πεν. (1-1 κ.α.)

Ηρακλής-Νίκη Βόλου 4-5 π. (0-0 κ.α.)

Ηλιούπολη-Καλλιθέα 1-2

Απόλλων Λάρισας-Εργοτέλης 3-0 χ.α

Και δεύτερο «ματς» εκτός γηπέδου ανάμεσα σε οπαδούς
Ένα παράλληλο …ματς διεξήχθη ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων και τους οποίους ευτυχώς χώριζε η περίφραξη του Σταδίου και η καγκελόπορτα της εισόδου.
Έτσι, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού η αστυνομία φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία δεκάδων φανατικών υποστηρικτών της Προοδευτικής που έκαναν οργανωμένη πορεία από τους δρόμους βόρεια και δυτικά του Σταδίου.

Περίπου στο 25ο λεπτό του αγώνα έγιναν αντιληπτοί (πιθανότατα προκαλώντας) από τους οργανωμένους οπαδούς της Μαύρης Θύελλας, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο ανατολικό άκρο της βόρειας κερκίδας και ανενόχλητοι έφτασαν μέχρι την εξωτερική περίφραξη και τότε ξεκίνησε λεκτική διαμάχη και ανταλλαγή ό,τι αντικειμένων βρίσκονταν πρόχειρα.

Οι περίοικοι βρέθηκαν «εν μέσω πυρών» και φοβούμενοι για φθορές και τραυματισμούς αναζητούσαν αστυνομική προστασία που ήταν αρχικά ανύπαρκτη και στη συνέχεια με εμφανή δυσκολία να συντονιστούν σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Μικροεπεισόδιο έγινε και στην κερκίδα των επισήμων, όπου καθόταν ο πρόεδρος της Προοδευτικής (γνωστός και από τη πολυετή θητεία του ως πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού), με φιλάθλους να τον καλούν να …μαζέψει τον κόσμο της ομάδας του.

Οι οπαδοί της Προοδευτικής συνέχισαν την πορεία τους και στο 40’ του αγώνα επανεμφανίστηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του γηπέδου, όπου όμως δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.

Μια μικρή μερίδα «μελανόλευκων» φιλάθλων έφτασε ανενόχλητη έως εκεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει νέος γύρος «μάχης», πιο έντονος αυτή τη φορά, λόγω της εγγύτητας, με ρίψεις και καπνογόνων.

Εν τέλει, με τη συσπείρωση των αστυνομικών δυνάμεων η κατάσταση εκτονώθηκε, με την απομάκρυνση των φίλων της κορυδαλλιώτικης ομάδας που μόνο για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι δεν ήρθαν στην Καλαμάτα, έγιναν όμως η αιτία να προστεθεί μια γκρίζα σελίδα σε ένα ήσυχο και καλό αγωνιστικά, κατά τ’ άλλα, παιχνίδι.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη