Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας

Πλέον στρέφει το βλέμμα του για την επόμενη διοργάνωση

«Αυλαία» έριξε το βράδυ της Κυριακής ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που μέσα από τις τετραήμερες εκδηλώσεις του παρουσίασε στο κοινό της πόλης ένα ενδιαφέρον οπτικοακουστικό θέαμα από τοπικές χορωδίες, καθώς και δώδεκα ακόμα φιλοξενούμενων χωρών οι οποίες βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής περιλάμβαναν την καθιερωμένη παρέλαση των χορωδιών από το Ιστορικό Κέντρο μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου ακολούθησε συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ κορυφώθηκαν το ίδιο βράδυ στο Αθλητικό Κέντρο της Τέντας, όπου παρουσία όλων των συμμετασχουσών χορωδιών έγινε η τελετή βραβεύσεων, με την Εσθονία να κατακτά την πρώτη θέση και το έπαθλο των 1.500 ευρώ.

Μιλώντας στο «Θ» μερικοί από τους χορωδούς που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψή τους στην Καλαμάτα, ενώ αναφέρθηκαν στις εντυπώσεις τους από το φετινό διαγωνισμό. 

Εσθονία

Γκρέτα – Χορωδία “Canzone”

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε στην Καλαμάτα, μιας και η πρώτη φορά ήταν το 2017, όταν συμμετείχαμε στη δεύτερη χρονιά της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Η παραλία, το σαγανάκι, οι ελιές, ο πολύ καλός καιρός και οι ζεστοί άνθρωποι είναι αυτά που μας τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον! Η διοργάνωση ήταν σε καλά επίπεδα, κι όλοι ήταν πολύ βοηθητικοί για να πάνε όλα καλά, όπως είδαμε.

Δεν ξέρουμε σίγουρα εάν θα συμμετέχουμε και στον επόμενο διαγωνισμό, αλλά ας μην είμαστε απόλυτοι».

Λετονία

ΚάσπαρςΧορωδία “Muklajs Chamber Choir Janis”

«Είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την Καλαμάτα, αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα. Θεωρώ ότι η πόλη είναι εξαιρετική, αφού όσες μέρες βρισκόμαστε εδώ έχουμε περάσει πολύ όμορφα. Στη διαμονή μας στην Καλαμάτα ξεχωρίζουμε τα ξενοδοχεία, που ήταν κοντά στη θάλασσα, κι έτσι είχαμε τη δυνατότητα να περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερό μας χρόνο. Ο ναός των Ταξιαρχών, αλλά και η φιλοξενία των ντόπιων είναι από αυτά που θα θυμόμαστε φεύγοντας από εδώ.

Ο διαγωνισμός μάς άρεσε πολύ, και αναμφισβήτητα θα μας άρεσε πολύ να συμμετέχουμε και στην επόμενη διοργάνωσή του».

Μεγάλη Βρετανία

ΣάραΧορωδία “Hempland Community Choir”

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την Καλαμάτα. Η διοργάνωση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όλων μας, γιατί αυτό που παρατηρούμε είναι πως ο κόσμος της πόλης είναι αρκετά φιλικός και βοηθητικός σε οτιδήποτε.

Ακόμα και μετά την παρέλαση πολύς κόσμος μάς μιλούσε και χόρευε μαζί μας στην πλατεία, κι αυτό συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στο να περάσουμε ωραία στην πόλη.

Εντυπωσιακός ήταν ακόμα ο ναός των Ταξιαρχών, στον οποίο παρακολουθήσαμε την εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής».

Φινλανδία

ΛάουριΧορωδία “Vivace Chamber Choir”

«Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό είναι η αφορμή που επισκεφθήκαμε φέτος για πρώτη φορά την Καλαμάτα. Θεωρώ ότι η πόλη έχει πολύ ενδιαφέρον, αλλά δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να ξεναγηθούμε σε όλα τα μέρη που θα έπρεπε, όμως αυτό που μας τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν το Πάρκο των Σιδηροδρόμων! Σίγουρα θα επισκεπτόμασταν και πάλι τη Μεσσηνία, μιας και μας αφήνει θετικές εντυπώσεις».

Ρουμανία

ΝτάριαΧορωδία “Corala de Fete “Ciprian Porumbescu””

«Ερχόμαστε από τη Ρουμανία και αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την Καλαμάτα. Η πόλη είναι πολύ όμορφη. Όσο περπατήσαμε αυτές τις ημέρες συναντήσαμε φιλόξενο κόσμο, ενώ το φεστιβάλ μάς άρεσε ιδιαίτερα, όπως και τα τραγούδια ήταν στο σύνολό τους όλα πολύ εντυπωσιακά.

Αυτό που ξεχωρίσαμε από την πόλη είναι οι όμορφες εκκλησίες της και το τοπίο που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Αυτό μας έπεισε να επισκεφτούμε και πάλι την Καλαμάτα και μελλοντικά, παρότι πρόκειται για ένα τεράστιο ταξίδι για εμάς».

Οι νικητές των κατηγοριών είναι οι κάτωθι:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΤΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Ι

“VIVACE CHAMBER CHOIR” – ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Μαέστρος, Mia Makaroff

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΤΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΙΙ

Vokalgruppen Kolorit – ΔΑΝΙΑ

Μαέστρος, Niels Græsholm

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΙΔΙΩΝ ΦΩΝΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΙΙ

Melifono (Greece)

Μαέστρος, Athanasia Kyriakidou

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ A CAPPELLA

Canzone (Estonia)
Μαέστρος, Ulrika Grauberg & Eneken Viitmaa

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Canzone (Estonia)
Μαέστρος, Ulrika Grauberg & Eneken Viitmaa

Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην Αθανασία Κυριακίδου (μαέστρο της χορωδίας Μελίφωνο, Ελλάδα) για το πιο χρωματώδες και πολυποίκιλο πρόγραμμα του διαγωνισμού.

Ειδικό Βραβείο, επίσης, απονεμήθηκε στην AdrianaIoana Iacob (τραγουδίστρια στη χορωδία Corala de Fete “Ciprian Porumbescu“, Ρουμανία).

Της Χριστίνας Μανδρώνη