Μεσσηνιακές αυτοδιοικητικές και όχι μόνο παρουσίες στη ΔΕΘ

Μεσσηνιακές αυτοδιοικητικές και όχι μόνο παρουσίες στη ΔΕΘ

Σε εξέλιξη είναι η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που άρχισε το Σάββατο 10 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, αρκετά περίπτερα έχουν «άρωμα» Μεσσηνίας, αφού οι εκθέτες παρουσιάζουν μεσσηνιακά προϊόντα και δράσεις, ενώ το «παρών» δίνουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, καθώς υπάρχει και περίπτερο της Περιφέρειας, όπως και ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η παρουσία της στη ΔΕΘ κρίνεται επιτυχημένη, ενώ αναφέρεται ότι ο κ. Παναγιώτης Νίκας είχε πολλές και σημαντικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν «τον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο, σε καίριο σημείο της ΔΕΘ, όπου προβάλλονταν οι δραστηριότητες και τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Επιπλέον, επισκέφθηκε πολλά από τα περίπτερα αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων που μετέχουν στην έκθεση.

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει το αναπτυξιακό θαύμα της επόμενης δεκαετίας” είναι η φράση με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης -κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Περιφέρειας- απένειμε τα εύσημα προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το έργο που έχει επιτελέσει η υπ’ αυτόν περιφερειακή Αρχή.

Ο περιφερειάρχης μετείχε, επίσης, σε συζήτηση που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Κωστή Μουσουρούλη, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ, τον Κωνσταντίνο Νιάφα, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, το συντονιστή διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας ΣΔΑΜ Πελοπίδα Καλλίρη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Επισκέψεις
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Υγείας Θάνος Πλεύρης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, οι βουλευτές Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ζακύνθου Διονύσιος Ακτύπης, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι δήμαρχοι Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας, Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Τέλος, στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, Υγείας Αγγελος Χρονάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης, συνεργάτες της Περιφέρειας κ.ά.

Δήμος Καλαμάτας
Από πλευράς Δήμου Καλαμάτας, ο Θανάσης Βασιλόπουλος συμμετείχε την πρώτη μέρα σε συνάντηση δημάρχων και στελεχών με τους γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων και αντικείμενο τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, συζητήθηκε η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση δικτύου των 6 πόλεων που έχουν επιλεγεί από τη χώρα μας, καθώς και ζητήματα χρηματοδοτήσεων.

Χθες δε το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας συμμετέσχε ως ομιλητής στην ενεργειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, στο αμφιθέατρο Α/Σ.Κ. «Ν. Γερμανός», εντός των εγκαταστάσεων της έκθεσης. Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Πορεία προς την Κλιματική Ουδετερότητα. Οι Δήμοι της Ελλάδας και της Κύπρου που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030”».

Παρουσίες
Στο μεταξύ, πολλοί Μεσσήνιοι, αυτοδιοικητικοί και μη, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφθηκαν την έκθεση, ενώ αρκετοί παρευρέθησαν και στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.

Ο Κυπαρίσσιος Παναγιώτης Τσίγγανος, διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με τη σύζυγό του, διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου
Ο πρώην δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στο στιγμιότυπο μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τέως δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση