Ορθάνοιχτο πλέον το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ορθάνοιχτο πλέον το θέμα  της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Οι υποκλοπές φέρνουν πάλι στο τραπέζι την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Τη στιγμή που απομακρύνεται (σχεδόν ακυρώνεται) η μετεκλογική συνεργασία της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ  για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κυβέρνησης, η κυβέρνηση εξετάζει άλλες δυνατότητες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, η τροποποίηση του εκλογικού νόμου ήταν μεν στο τραπέζι, πλην όμως δεν είχε συζητηθεί. Και τούτο, γιατί μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός δήλωνε δημοσίως ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Όλα, όμως, άλλαξαν με την υπόθεση των υποκλοπών και η ίδια η κυβέρνηση άλλαξε τη φρασεολογία της λέγοντας ότι ο «εκλογικός νόμος θα  πρέπει να οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις και να αποτρέπει την ακυβερνησία».

Συνεπώς, αφήνει ανοιχτό, θα έλεγα ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Πότε θα γίνει αυτό; Όταν ο πρωθυπουργός το αποφασίσει, μου λέει ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε προχθές στην τηλεόραση για να πει: «Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».

Έφερε δε, στο σημείο αυτό το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα», είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.

Α.Π.