Πανηγύρι Μεσσήνης: Έπειτα από τρία χρόνια οι πάγκοι στήθηκαν ξανά…

Πανηγύρι Μεσσήνης: Έπειτα από τρία χρόνια οι πάγκοι στήθηκαν ξανά…

Συνυφασμένα με την πόλη της Μεσσήνης είναι το καρναβάλι και το πανηγύρι της, με το δεύτερο να διεξάγεται αυτές τις ημέρες και να ολοκληρώνεται αύριο.

Το «νησιώτικο» πανηγύρι, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο του νομού και κάθε χρόνο χιλιάδες είναι όσοι επισκέπτονται τη Μεσσήνη για αυτό το λόγο.

Μετά, λοιπόν, τις απαγορεύσεις των προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας το πανηγύρι επανήλθε, με τις απόψεις των επαγγελματιών να διαφέρουν όσον αφορά στην κίνηση, αλλά να δηλώνουν όλοι χαρούμενοι που επέστρεψαν στη Μεσσήνη

«Λίγος ήταν ο κόσμος που επισκέφθηκε το πανηγύρι, παρότι ήταν Σαββατοκύριακο και περιμέναμε να δουλέψουμε» μας είπε ο Ζένιος Ζένιος που ήρθε από την Αθήνα και πουλά κοσμήματα.
Τα πανηγύρια πλέον, συνέχισε, γίνονται παντού κανονικά, με τον κόσμο όμως να μη χαλά πολλά χρήματα.


Όσο για την περίοδο των απαγορεύσεων, ανέφερε ότι κάθονταν και πλήρωναν.
Επόμενος σταθμός για τον ίδιο είναι το πανηγύρι στην Εύβοια, ενώ πρόσθεσε ότι πρώτη φορά ήρθε στο πανηγύρι της Μεσσήνης, κι αυτό που παρατήρησε είναι ότι «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και τελικά πληρώνουν όσοι έρχονται από άλλα μέρη».

Ευχαριστημένος από την κίνηση δήλωσε ο Περικλής Γερασιμόπουλος, που είναι από τη Μεσσήνη και στις παράγκες που έχει στήσει οι πελάτες μπορούν να βρουν πολλά προϊόντα.


Για την περίοδο που δε γινόταν το πανηγύρι, μας είπε ότι «ήταν μια πίκρα», ενώ ο ίδιος επιλέγει τη Μεσσήνη και το Στρέφι Ηλείας για να στήνει τους πάγκους του.

Αυξημένη είναι η κίνηση σύμφωνα με τον Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος ελπίζει να δουλέψουν και αύριο. Ο ίδιος έρχεται στο πανηγύρι της Μεσσήνης 30 χρόνια και έχει φτάσει από την Κόρινθο, όπου διατηρεί βιοτεχνία.

Για τα χρόνια που τα πανηγύρια δε διεξάγονταν, είπε ότι προσωπικά «δεν είχε τόσο θέμα», αφού έχει και τη βιοτεχνία. Το πρόβλημα – σχολίασε – είχαν επαγγελματίες που δούλευαν μόνο σε πανηγύρια, κι έτσι υπήρξαν αρκετοί που δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα και τελικά αφανίστηκαν.
Επόμενος σταθμός του είναι το πανηγύρι στο Αυλωνάρι Εύβοιας. Συνολικά όλο το χρόνο συμμετέχει σε 34 μεγάλα πανηγύρια, ενώ πάει και σε κάποια μικρά στην Αθήνα.

Κανένα παράπονο με την κίνηση δεν έχει ο Κούλης Σταυριανός, στον πάγκο του οποίου πωλούνται χαλβάς Φαρσάλων, λουκουμάδες και άλλα γλυκίσματα.

Συμμετέχει δε στο πανηγύρι της Μεσσήνης από το 1950, ενώ επόμενος σταθμός του είναι το Στρέφι Ηλείας και στη συνέχεια η Ναύπακτος.

Χειμερινές πιτζάμες πουλά ο Κωνσταντίνος Θανάσης, σχολιάζοντας ότι το φετινό πανηγύρι δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες χρονιές. Ο ίδιος περίμενε κάτι καλύτερο μετά τρία χρόνια, με τον καιρό να μη στέκεται σύμμαχος, αφού το εμπόρευμά του θέλει και λίγο κρύο.
Στη Μεσσήνη έρχεται εδώ και 9 χρόνια, ενώ επίσης θα συνεχίσει στο Στρέφι Ηλείας και τη Ναύπακτο.
Για τη συγκεκριμένη δουλειά, τόνισε ότι είναι δύσκολη, θέλει υπομονή και σωστό «θράσος» με τον πελάτη, αφού ο καθένας θέλει διαφορετική μεταχείριση, ενώ πάντα πρέπει να τον εξυπηρετεί με χαμόγελο.
Παράλληλα, υπάρχουν οι δυσκολίες με τον καιρό, την κούραση, «συν ότι κοιμάσαι σε ένα ράντζο για να μη σε κλέψουν».

Ο κ. Θανάσης είναι από την Πάτρα και για τα χρόνια της πανδημίας παρατήρησε ότι ήταν πολύ δύσκολα, ενώ αρκετοί συνάδελφοί του σταμάτησαν να εργάζονται.

Ύστερα από αυτά που πέρασαν οι έμποροι τα δύο χρόνια, φέτος πάει πολύ καλά ο κ. Σεϊντής. Παλιά συμμετείχε σε πολλά πανηγύρια, όπως μας είπε, αλλά πλέον μόνο σε αυτό της Μεσσήνης, «για 27 χρόνια στο ίδιο ακριβώς σημείο».

Συνεχίζει δε στη Μεσσήνη επειδή εκτιμά την περιοχή, τους κατοίκους, καθώς υπάρχει αλληλοσεβασμός, ενώ ο ίδιος αποτελεί την τρίτη γενιά της επιχείρησης.
Ο κ. Σεϊντής προέρχεται από το Νομό Ηλείας, όπου διατηρεί βιοτεχνία με την επωνυμία «Καλτσότοπος», ενώ όταν συμμετέχει στο πανηγύρι της Μεσσήνης αισθάνεται χαρούμενος, αφού βλέπει παλιούς του πελάτες, που πλέον έχουν γίνει φίλοι.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση