Στοχευμένη αποχή των δικηγόρων και της Καλαμάτας μέχρι τέλος του έτους

Στοχευμένη αποχή των δικηγόρων και  της Καλαμάτας μέχρι τέλος του έτους

Μέχρι τέλος του 2022 θα συνεχίσουν και οι δικηγόροι της Καλαμάτας την αποχή από τις δίκες για τις «εγκληματικές οργανώσεις», συμβαδίζοντας με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα.

Την απόφαση της Ολομελείας επικύρωσε χθες σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Αποχή
Η αποχή των δικηγόρων κατά της τροποποίησης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο και με κυλιόμενες αποφάσεις συνεχίστηκε μέχρι τη λήξη του δικαστικού έτους. Τώρα αποφάσισαν τη συνέχισή της.

Οι δικηγόροι ζητούν απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης για υποχρεωτική φυλάκιση για πλημμελήματα που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, βάσει της οποίας θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών, όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Θα ζητηθεί γνωμοδότηση
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε το προηγούμενο Σάββατο στην Καβάλα και αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων ανά τη χώρα την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31/12/2022.

Από την απόφαση της Ολομέλειας εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Επίσης, η Ολομέλεια αποφάσισε να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα επιστημονική εκδήλωση για το θέμα αυτό και να ζητήσει γνωμοδότηση από εξειδικευμένους δικηγόρους στο επιστημονικό αυτό πεδίο για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 187.

Της Βίκυς Βετουλάκη