Τιμάται η 79η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Αετού

Τιμάται η 79η επέτειος  του Ολοκαυτώματος του Αετού

Ημέρα μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, το Σάββατο, καθώς με επετειακές εκδηλώσεις στο μαρτυρικό χωριό θα τιμήσουν ευλαβικά τα θύματα της κατοχικής θηριωδίας, στοχεύοντας στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης.

Στις 11.30 π.μ., από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι επίσημοι και θα μιλήσει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού «Ο Αετός Τριφυλίας», Ηλίας Ηλιόπουλος. Ακολούθως, θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και η Φιλαρμονική θα ανακρούσει τον εθνικό ύμνο.

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά το βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι:

Από το μαρτυρικό Αετό: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς  (Γιωργιάννης) και από γειτονικά χωριά: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ.  Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).

Του Ηλία Γιαννόπουλου