“Ζωντανό” το εγχείρημα μετατροπής των “Μύλων” σε ξενοδοχείο

“Ζωντανό” το εγχείρημα  μετατροπής των “Μύλων” σε ξενοδοχείο

Στην Καλαμάτα βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα ο ιδιοκτήτη του κτηρίου

Μια νέα προσπάθεια αξιοποίησης των παλιών κυλινδρόμυλων στο λιμάνι της Καλαμάτας φαίνεται πως έχει πρόθεση να κάνει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ενώ το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε την Καλαμάτα από τη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί μόνιμα, ο ιδιοκτήτης.

Μία ίδια τέτοια προσπάθεια, από τον ίδιο ιδιοκτήτη, είχε αρχίσει ακριβώς πριν από 15 χρόνια, όμως οι καθυστερήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού έκαναν την όποια διαδικασία να παγώσει εντελώς.

Τώρα, ξαναζεσταίνεται, καθώς φαίνεται από τον ιδιοκτήτη η πρόθεση να ανακατασκευαστεί και να δημιουργηθεί εκεί ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με πολλές παροχές, καθώς και να κατασκευασθούν πολυτελή διαμερίσματα, με παροχές ξενοδοχείου (Pied a terre). Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη κίνηση για να ξεκινήσουν εργασίες ούτε έχουν εκδοθεί ανάλογες άδειες.

Παρ’ όλα αυτά, τις προηγούμενες εβδομάδες ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, Θανάσης Καρυπίδης, με την οικογένειά του και φίλο από την Ιταλία βρέθηκαν στην Καλαμάτα, όπου διέμειναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της παραλίας, η οποία πρόσφατα εγκαινιάστηκε και επισκέφθηκαν τους χώρους των κυλινδρόμυλων.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την προσπάθειά του για την κατασκευή και λειτουργία των “Μύλων” να στηρίζεται και από Νότιο- Αφρικανό επιχειρηματία. Η εντύπωση που αποτυπώθηκε ήταν ότι το εγχείρημα είναι “ζωντανό”, και με βάση τη συγκεκριμένη υπόθεση, η πόλη της Καλαμάτας θα αποκτήσει μια μονάδα “στολίδι”, ανεβάζοντας έτσι την προστιθέμενη τουριστική αξία που ήδη έχει αποκτήσει. 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Από το 2007

Το 2007 ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον για να πάρει και πάλι ζωή ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά κτήρια της πόλης.

Η εταιρεία ακινήτων από τη Θεσσαλονίκη που το διαχειριζόταν είχε ως στόχο να αναπτύξει δράσεις τουρισμού, αναψυχής και εμπορίου στο εν λόγω κτήριο.

Στις πρώτες σκέψεις ήταν να ανακατασκευαστεί το παλιό κτήριο και να λειτουργήσει υπερπολυτελές ξενοδοχείο με πολλές παροχές, ενώ στο ακίνητο όπου λειτουργούσαν οι αποθήκες να δημιουργηθεί κέντρο εμπορίου και αναψυχής, τύπου village center. Επίσης, να αξιοποιηθεί και το διπλανό οικόπεδο, που ανήκει επίσης στην εταιρεία, με την κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων, που θα έχουν όμως παροχές ξενοδοχείου (Pied a terre).

Έγιναν κινήσεις για το χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού, και συγκεκριμένα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ωστόσο, αν και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα, το υπουργείο δεν αποφάσιζε για το χαρακτηρισμό του βιομηχανικού κτηρίου, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να καταθέσει σχέδια αξιοποίησής του και έτσι η υπόθεση πάγωσε.

Τώρα, η ιστορία αναθερμαίνεται με την επίσκεψη του ιδιόκτητη στην Καλαμάτα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια για εργασίες στο κτήριο από Πολεοδομική Υπηρεσία ή το αρμόδιο υπουργείο, ούτε για ανακατασκευή ούτε για λήψη περαιτέρω μέτρων ασφάλειας.

Β.Β., Α.Π.