Απεργία σήμερα για γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία

Απεργία σήμερα για γιατρούς  και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι δύο Ομοσπονδίες διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και ζητούν την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

«Ο δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι δύο Ομοσπονδίες λένε «όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» και ζητούν, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συμμετέχουμε  στην Παν υγειονομική  απεργία στις 20 Οκτωβρίου που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών  Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Διεκδικούμε:
 Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

 Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
 Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
 Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

Συγκεκριμένα για τα Νοσοκομεία του Νομού:

Καταγγέλλουμε:       
-Την  υπερεφημερεύση μας  και την αδυναμία χορήγησης πολυήμερης κανονικής άδειας. Βρισκόμαστε πια  σε σοβαρή εργασιακή εξουθένωση.
-Την αδυναμία χορήγησης επιστημονικής άδειας, απαραίτητης για την συνεχιζόμενη ιατρική μας εκπαίδευση.
-Την επισφαλή εφημέρευση ολόκληρων κλινικών, καθώς καλούνται  ιατροί  να  εφημερεύσουν για 3 κλινικές ταυτόχρονα.      
-Τα εντέλεσθαι που μας καλούν, ως εφημερεύων θίασο, να καλύψουμε τα κενά  και σε άλλα νοσοκομεία   ( πρόσφατα στην Σπάρτη).
 -Την ομηρία των επικουρικών ιατρών που περιμένουν από εξάμηνο σε εξάμηνο την  ανανέωση της σύμβασης τους.            

Η τελευταία προκήρυξη των 6 ιατρών στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και των  3 στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας  ας μη γελιόμαστε αποτελεί  σταγόνα στον ωκεανό.      

Η διοίκηση προσπαθεί να <<μπαλώσει>>  τις σοβαρές ελλείψεις  σε ιατρικό προσωπικό   υποχρεώνοντας μας σε  υπερεργασία. Αυτή η τακτική  όμως ενέχει σοβαρούς  κινδύνους για την υγεία του νομού.

Απαιτούμε:
 Την αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανογράμματος το οποίο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του νομού. Απαιτείται  η  αύξηση των οργανικών ιατρικών θέσεων.      
 Την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.       
  Την μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών.       
  Την επάνοδο των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας.

Καταγγέλλουμε:     
-Τις απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες μας ,την μείωση της χρηματοδότησης τους και την μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των κανονικών μας εφημεριών.
-Την υποστελέχωση  των Νοσοκομείων των γειτονικών νομών, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση τόσο της πρωτοβάθμιας υγείας όσο και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, οδηγούν σε δυσβάσταχτο όγκο προσέλευσης ασθενών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.     
-Την μεγάλη αναμονή των  τακτικών επεμβάσεων του Νομού, αποτέλεσμα της υποστελέχωσης σε  Αναισθησιολόγους   και σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.  
– Τα τεράστια χωροταξικά προβλήματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας που προέκυψαν με την επέκταση της κλινικής covid  και  δυστυχώς ακόμη δεν επιλύθηκαν.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς μας αγωνιζόμαστε για την επιβίωση αλλά και την αναβάθμιση  της Νοσοκομειακής περίθαλψης του Νομού μας.

Η πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

Μάλλιου Χρυσάνθη                                                        Μάκαρης Εμμανουήλ