«ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ»: Με κίνητρο τη θέληση οι αθλητές ενισχύουν το αθλητικό αποτύπωμα της πόλης

«ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ»: Με κίνητρο τη θέληση οι αθλητές  ενισχύουν το αθλητικό αποτύπωμα της πόλης

Αφήνοντας πίσω τους το επιτυχημένο πανελλήνιο πρωτάθλημα του τένις με αμαξίδιο του καλοκαιριού οι περισσότεροι αθλητές του μεσσηνιακού αθλητικού συλλόγου «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ», όπου είχαν σπουδαίες διακρίσεις και απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες για τη συνέχεια, πλέον στρέφουν τα βλέμματά τους στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση.

Μετρώντας αντίστροφα μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε πρόκειται να συμμετάσχουν στο 5ο Διεθνές Τουρνουά Τένις Αρχαίας Μεσσήνης, μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε από τη Μεσσηνία και, όπως φαίνεται, ήρθε για να συστήσει σε ακόμη περισσότερο κόσμο το νομό, αλλά και να μεταφέρει το μήνυμα της δυναμικής κι επιτυχημένης συμμετοχής των ΑμεΑ στον αθλητισμό.

Η καρδιά του τένις χτυπά στη Μεσσηνία

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 3η Οκτωβρίου, όμως οι πρώτες συμμετοχές για το φετινό τουρνουά έχουν ήδη να καταγράφονται. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του Γιώργο Λαζαρίδη, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους αρκετοί αθλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τέσσερις χώρες του εξωτερικού. Έτσι, λοιπόν, αθλητές του τένις με αμαξίδιο, καθώς και οι συνοδοί τους, θα βρεθούν στην περιοχή από την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ελβετία, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και το Τουρνουά Τένις της Αρχαίας Μεσσήνης, είναι το μοναδικό τουρνουά τένις με αμαξίδιο πανελλαδικά.

Το «Θ» βρέθηκε σε έναν από τους αθλητικούς χώρους που προπονούνται οι αθλητές του «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ» οι οποίοι μας μίλησαν για τη συμμετοχή τους στα διάφορα αθλήματα πέραν του τένις, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους, αλλά και για το επερχόμενο τουρνουά.

Γιώργος Λαζαρίδης

Μιλώντας για το πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση ενός τέτοιου τουρνουά στην Αρχαία Μεσσήνη, ο Γιώργος Λαζαρίδης εξηγεί: «Αυτό που βλέπαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού ήταν το ευχάριστο κλίμα μεταξύ των αθλητών, ο υγιής ανταγωνισμός, και έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο τουρνουά στη Μεσσηνία, συστήνοντας, μεταξύ άλλων, την περιοχή και την κουλτούρα μας σε όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν κάθε φορά. Αφορά, δηλαδή, σ’ έναν ευρύτερο συνδυασμό πραγμάτων, εκτός του αθλητισμού, που προάγονται μέσα από αυτό το κομμάτι.

Ευρύτερα, μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις, αλλά και μέσα από την ύπαρξή του, ο “ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ” δεν εστιάζει μόνο στο αθλητικό κομμάτι. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την πόλη να γίνει πιο φιλική και προσβάσιμη, όσον αφορά στις υποδομές και οτιδήποτε άλλο. Μέσω προτάσεων και ιδεών που καταθέτουμε, μεταφέρουμε στους αρμόδιους φορείς οτιδήποτε χρειάζεται βελτίωση, για να γίνουν βήματα προς το καλύτερο και να αποκτήσουμε συνολικά την κουλτούρα της πρόσβασης».

Ο ίδιος προσθέτει πως, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα βελτίωσης στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη, ο σύλλογος έχει καταθέσει κι άλλες προτάσεις προς υλοποίηση σε αθλητικούς ή μη χώρους. «Πιστεύω ότι με θέληση και βούληση μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα», υπογραμμίζει ο Γ. Λαζαρίδης.

Ερωτώμενος για το τι είναι αυτό που τον κάνει να συνεχίζει τον πρωταθλητισμό και την ενεργή δράση μέσα από το σύλλογο, παρά τις δυσκολίες, σημειώνει: «Νομίζω ότι τα πράγματα ποτέ δεν είναι ιδανικά, ή δεν ήταν ιδανικά για κανέναν μας, αφού πάντα θα έρχονται εμπόδια και δυσκολίες. Το θέμα είναι, όμως, εάν στεκόμαστε σ’ αυτά ή μπαίνουμε σε μια διαδικασία να τα ξεπεράσουμε και να γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι!

Άλλωστε, αυτός είναι και ο κοινός στόχος ανάμεσα στους αθλητές και τα μέλη του συλλόγου μας…».

Γιώργος Λαζαρίδης, Μανώλης Χαλούλος

Γιάννης Τύρος

Ο Γιάννης Τύρος, όντας το νεότερο μέλος και αθλητής, καθώς μετρά τρεις μήνες συμμετοχής στον «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ», δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με το τένις.

Ενεργό μέλος της ιστιοπλοΐας τον τελευταίο καιρό, μας αναφέρει: «Σκεπτόμενος τι θα ήταν αυτό που θα μου άρεσε καλύτερα από τα αθλήματα, επέλεξα την ιστιοπλοΐα. Παρότι ασχολούμουν παλαιότερα με το ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά θέλησα να ρισκάρω και να δοκιμάσω ένα νέο θαλάσσιο άθλημα.

Άλλωστε, μέσα από τη συμμετοχή μου στο σύλλογο έχω κερδίσει πολλούς καλούς φίλους, νέες εμπειρίες και γνώσεις πάνω στο άθλημά μου. Αυτό, νομίζω, είναι κάτι παραπάνω από αρκετό, και συνεχίζουμε!».

Σε τοπικό επίπεδο, θεωρεί ότι υπάρχει βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς, όμως είναι δεδομένο ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη: «Ειδικότερα σε διαβάσεις, και άλλα καθημερινά πράγματα, θα πρέπει να είμαστε πιο πολύ οργανωμένο. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα που δε βοηθούν να διασχίζουμε εύκολα το δρόμο ή άλλα αντίστοιχα, πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά».

Μανώλης Χαλούλος

Ο Μανώλης Χαλούλος, ένας από τους παλαιότερους αθλητές του συλλόγου, φέτος συμμετέχει πιο ενεργά στο κομμάτι του τένις, καθώς έπειτα από την επιτυχημένη εμφάνισή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, «στόχος αυτό το χρόνο είναι να δουλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε του χρόνου να είμαστε αρκετά βελτιωμένοι, ανεξάρτητα με το εάν έρθει ξανά το μετάλλιο ή όχι».

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στο σύλλογο, τονίζει: «Αυτό που μας χαροποιεί στο “ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ” είναι να βλέπουμε την ομάδα να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει, έχουμε γίνει όλοι πλέον μια οικογένεια, κι αυτό τα λέει όλα νομίζω. Όσο διαφορετικά αθλήματα κι αν κάνουμε, όταν μαζευόμαστε όλοι μαζί χαιρόμαστε τόσο, που δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο.

Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή μας στην ομάδα, βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα σωματικά, ψυχολογικά και προετοιμαζόμαστε για τους επόμενους μεγάλους αγώνες.».

Για το επίπεδο προσβασιμότητας των ατόμων με αμαξίδιο στην πόλη, εξηγεί: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως με το θέμα των διαβάσεων και των ραμπών στα πεζοδρόμια. Ακόμα, πολλοί αθλητικοί χώροι στην πόλη στερούνται κατάλληλων υποδομών, όπως το κολυμβητήριο που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε άτομο με κινητικές αναπηρίες, να μπει και να κολυμπήσει. Παράλληλα, στους χώρους εστίασης στην πόλη ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που είναι φιλικά για άτομα με αμαξίδιο».

Παναγιώτης Παναγόπουλος

Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος αποτελεί επίσης έναν από τους πιο παλιούς αθλητές του συλλόγου. Παρότι στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα εκτός του τένις, αυτό είναι που του αρέσει περισσότερο.

Μιλώντας για το επερχόμενο τουρνουά, σημειώνει: «Θα είναι μια πολύ ωραία εμπειρία για εμάς, αφού θα ανταγωνιστούμε και μεταξύ μας σε πραγματικές συνθήκες, όπως μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε άλλα τουρνουά ή στο επόμενο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Αυτό που μετράει περισσότερο για εμάς εδώ, και μας παρακινεί να συνεχίζουμε, είναι ότι περνάμε καλά, μαθαίνουμε νέα πράγματα, εξασκούμε την ομαδικότητα, ενώ μέσα από όλα αυτά διεκδικούμε καλές θέσεις στους αγώνες που συμμετέχουμε».

Κάνοντας λόγο για τις δυσκολίες στην προσβασιμότητα, παρατηρεί ότι «οι περισσότερες διαδρομές στο κέντρο είναι σχετικά σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρίσκεται όλη η περιοχή πάνω από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Η έλλειψη αναπηρικών θέσεων σε βασικά σημεία της πόλης, όπως και γύρω από χώρους με αθλητικές δραστηριότητες, είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που θα έπρεπε να βελτιωθεί προς εξυπηρέτηση των ατόμων με αμαξίδιο».

Αντώνης Στεφανούρης

Ένα από τα πλέον νεότερα μέλη και αθλητές του συλλόγου, ο Αντώνης Στεφανούρης, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια να ασχολείται με το τένις με αμαξίδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τουρνουά που διοργανώνεται το επόμενο διάστημα στην Αρχαία Μεσσήνη είναι υψηλών απαιτήσεων, ενώ εγώ προσωπικά θα συμμετάσχω για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Ευελπιστώ δε σε κάποιο καλό αποτέλεσμα, που σίγουρα θα βοηθήσει! Η προηγούμενη συμμετοχή μου ήταν η καλοκαιρινή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του τένις με αμαξίδιο, όπου καταφέραμε να έχουμε μια πολύ καλή εμφάνιση».

Για τον ίδιο, αυτό που ξεχωρίζει μέσα από τη συμμετοχή του στην ομάδα είναι η φυσική κατάσταση, που βελτιώνεται από την καθημερινή προπόνηση, αλλά και η συγκέντρωση ή η πειθαρχία γενικότερα.

Και κλείνοντας διαπιστώνει: «Θεωρώ ότι αυτό που μας κάνει να συνεχίζουμε είναι η θέληση. Άρα, ξεκινάμε με τον εαυτό μας ότι υπάρχει η θέληση να συνεχίσουμε. Έπειτα, όταν έχεις ανθρώπους δίπλα σου που βλέπεις να προσπαθούν συνεχώς και να γίνονται ο ένας πιο δυνατός από τον άλλον, σε κάθε επίπεδο, σ αυτό σε τραβάει να έχεις πιο πολύ θάρρος, να κάνεις περισσότερα πράγματα, να ανοίγεσαι στην κοινωνία μέρα με τη μέρα».

Οι νέες προσθήκες αθλητών στο «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ»

Από την Καβάλα και την Σαντορίνη, στην Καλαμάτα

Με δύο ακόμα αθλητές ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα ο μεσσηνικός αθλητικός σύλλογος ΑμεΑ «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ». Από την Καβάλα και τη Σαντορίνη, αντίστοιχα, οι δύο νέοι αθλητές του τένις με αμαξίδιο ενώνουν, πλέον, τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους αθλητές έχοντας σαν στόχο την προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση μεταξύ της ομάδας.

Ο Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος, αθλητής του τένις με αμαξίδιο και μέλος της Εθνικής ομάδας, έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα τένις. Ζει με την οικογένεια του και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Καβάλα, ενώ προπονείται με τους Γιάννη Λημνιούδη και Στεφανία Καρακουλάκη. Αυτό που τον παρότρυνε να ενταχθει στον «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ» ήταν η ομαδικότητα, η συνεργασία, η κατανόηση και οι κοινοί στόχοι με τους υπόλοιπους αθλητές, εντός και εκτός γηπέδων.

Από την άλλη πλευρά, ο Μιχάλης Δαμασκηνός, εξίσου αθλητής του τένις με αμαξίδιο, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικα στη Σαντορίνη. Είναι από τους πρώτους Έλληνες αθλητές που ασχολήθηκαν με το τένις με αμαξίδιο στην Ελλάδα, και το πνεύμα ομαδικότητας που αναζητούσε τον έκαναν να ενταχθεί και ο ίδιος στο σύλλογο.

Της Χριστίνας Μανδρώνη