Εγκαινιάστηκε η προβλήτα στην Καρδαμύλη

Εγκαινιάστηκε η προβλήτα στην Καρδαμύλη

Σειρά παρεμβάσεων στο λιμάνι της Στούπας και στο οδικό δίκτυο

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο στην Καρδαμύλη την προβλήτα της Τίκλας, έργο προϋπολογισμού 74.000 ευρώ, που αφορούσε στην επισκευή της εν λόγω υποδομής του λιμανιού.

“Η Μάνη προσφέρει πολλά στο ελληνικό Δημόσιο, ιδιαίτερα μέσω τουρισμού, ως εκ τούτου και το Δημόσιο -με την όποια έκφανσή του- θα πρέπει να παρέμβει με μεγάλα έργα στην περιοχή” σημείωσε ο κ. Νίκας στο χαιρετισμό του, παρατηρώντας ότι “το συγκεκριμένο έργο ίσως είναι μικρό, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του λιμανιού της Καρδαμύλης, καθώς ο σκοπός είναι από το επόμενο καλοκαίρι να μπορούν να δένουν σκάφη αναψυχής, συμβάλλοντας στο εισόδημα της περιοχής”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι ήδη ολοκληρώθηκε και η μελέτη για το λιμάνι της Στούπας, η παρέμβαση στο οποίο είναι προϋπολογισμού δαπάνης 1.400.000 ευρώ, πρόσθεσε δε ότι για τα έργα που πρέπει να γίνουν θα υπάρξει η συμπαράσταση της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Π. Νίκας υπέγραψε με το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, χρησιδάνειο μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου, το οποίο αφορά στην παραχώρηση έκτασης πίσω από την εκκλησία της Στούπας, στην οποία ο Δήμος σχεδιάζει να ανεγείρει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Ο δρόμος της Μάνης
Με την αφορμή αυτή, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που είτε υλοποιούνται είτε προγραμματίζονται στην περιοχή της Μάνης, ξεκινώντας από αυτές που αφορούν στην 1η επαρχιακή οδό. “Ο κεντρικός δρόμος της Μάνης, έχει καταστεί ασφαλής” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα -και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα- προβλέπεται η διάθεση πίστωσης 500.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση μέσα στο Σταυροπήγιο.

Θα ακολουθήσουν, συνέχισε, παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ στο δρόμο της Μάνης, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τμήματα μέχρι τα όρια της Μεσσηνίας αφ’ ενός και ως το Οίτυλο αφ’ ετέρου.

Γνωστοποίησε ακόμα ότι μέρος από την πίστωση των 3,2 εκ ευρώ που έχει για οδικά έργα η Περιφέρεια θα διατεθούν επίσης στο δρόμο της Μάνης για έργα βελτίωσης στα σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω ασφάλεια των μετακινήσεων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι προετοιμάζεται μελέτη 1,2 εκ. ευρώ για τη βελτίωση του εν λόγω δρόμου ως τον Κάμπο, την Καρδαμύλη και τον Άγιο Νίκωνα, η εκπόνηση της οποίας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια, όπως δήλωσε, θα ακολουθήσει μελέτη για το έργο της παράκαμψης Κάμπου και Σταυροπηγίου, “έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Μάνης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ” όπως τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ανάλογης σημασίας έργο αποτελούν και οι παρακάμψεις της Καρδαμύλης, αλλά και του Αγίου Νίκωνα.

ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στο θέμα των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι φέτος η κατάσταση στην περιοχή της Μάνης ήταν ουσιαστικά βελτιωμένη και δεν είχε καμία σχέση με προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ εκτίμησε ότι πλέον το ζήτημα αυτό ανήκει οριστικά στο παρελθόν με την έναρξη της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης.

Ακόμα, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η παρέμβαση της Περιφέρειας στη διατήρηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων -“σειρά σημαντικών έργων θα γίνουν για την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης, μιας περιοχής με ιδιαίτερη παράδοση και κουλτούρα, η οποία βρίθει μνημείων, όπως ναοί και κάστρα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφορικά με τα προβλήματα στην ύδρευση στην περιοχή της Μάνης, έκανε γνωστό ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 προβλέπονται σημαντικές πιστώσεις για τα θέματα του νερού και δήλωσε ότι αναμένει το Δήμο Δυτικής Μάνης να καταλήξει στη στρατηγική ως προς τον τρόπο που επιλέγει για να λύσει το εν λόγω πρόβλημα, προκειμένου και η Περιφέρεια να εξετάσει τρόπους να συνδράμει.

Τόνισε δε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει στην Αρεόπολη η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου, με συμμετοχή και στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνοντας ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν στη Μάνη ειδικότερα.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρχει ενότητα και άθροιση δυνάμεων μέσα από συνεργασίες, προκειμένου να βοηθηθεί η περιοχή και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξή της.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Χαιρετίζοντας νωρίτερα από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, μετά την τελετή του αγιασμού, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται από το Δήμο στην περιοχή της Καρδαμύλης, αναφέροντας ενδεικτικά τον τοίχο αντιστήριξης του παραλιακού δρόμου που ολοκληρώνεται, καθώς και τη μελέτη για τον αντιβραχίονα του λιμανιού, η οποία παραδίδεται οσονούπω.

Παράλληλα, αιτήθηκε τη συνδρομή της Περιφέρειας για το δρόμο πρόσβασης προς το λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ αναφερόμενος στα έργα βελτίωσης του δρόμου της Μάνης, έθεσε και το ζήτημα της παράκαμψης Καρδαμύλης και Αγίου Νίκωνα.

Ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την πολλαπλή συνδρομή της Περιφέρειας σε πολλά έργα στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης, όπως οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση σε πολλά σημεία του δρόμου της Μάνης, η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στην Αβία, η πρόσβαση σε μνημεία, αλλά και η επαναπροκήρυξη του έργου της ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς στο σύντομο χαιρετισμό του κάλεσε την Περιφέρεια να συνδράμει την περιοχή της Μάνης.

Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.