Επιμένουν στα αιτήματά τους οι 220 κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Μάνης

Επιμένουν στα αιτήματά τους οι 220 κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Μάνης

Απάντηση στις έγγραφες παρατηρήσεις του δημάρχου Δυτικής Μάνης έστειλε στο Δήμο ο κ. Johann W. von Krause, που με πρωτοβουλία του συγκεντρώθηκαν οι 220 υπογραφές για την έλλειψη βασικών υποδομών στην περιοχή και αίτημα να παγώσει η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Μάλιστα, στην επιστολή φαίνεται η έκπληξη των ανθρώπων αυτών στις αναφορές του δημάρχου περί ελευθερίας, αλλά και για κάποιες θέσεις του όσον αφορά στις υποδομές.

«Παράξενη στάση»
Αρχικά, ευχαριστεί το δήμαρχο που δέχτηκε την αντιπροσωπεία των κατοίκων στο γραφείο του, όμως εκφράζει την απορία του για την επισήμανση του δημάρχου ότι τα αιτήματά τους είναι εκτός πραγματικότητας, τονίζοντας ότι μιλούν για την καθημερινότητά τους.

«Έκπληξη προκαλεί επίσης η καταληκτική σας παρατήρηση για την ελευθερία της επιλογής. Θέλετε να πείτε ότι είναι επιλογή μας να ζούμε εδώ και ότι είμαστε ελεύθεροι να φύγουμε αν δε μας αρέσουν οι υποδομές που παρέχει η διοίκησή σας; Πράγματι, μια παράξενη στάση», αναφέρει εν συνεχεία.

Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι οι υποδομές που παρέχονται στους πολίτες της Δυτικής Μάνης ούτε καν πλησιάζουν τα πρότυπα που θα έπρεπε να παρέχονται σε κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι από τα δισεκατομμύρια που έχει λάβει η Ελλάδα, τίποτα ή πολύ λίγα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των αστικών υποδομών στη Δυτική Μάνη.

Συμφωνεί δε ότι ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας ή τηλεπικοινωνιών, όμως μπορεί να πιέσει και να παρέμβει ανάλογα.

Συμβουλευτικό έργο
Επίσης, ότι μπορεί να ασκήσει πιέσεις για το θέμα των οικοδομικών αδειών, ενώ στην απάντηση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες αν δε συμφωνήσετε με το κάθε έργο από την τοπική σκοπιά. Δεν έχετε εξηγήσει σε καμία περίπτωση πώς τα πρόσθετα νοικοκυριά θα λάβουν επαρκείς και ευρωπαϊκών προδιαγραφών υπηρεσίες αστικής υποδομής. Είναι δική σας ευθύνη να αρνηθείτε να συμφωνήσετε, με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν οι τοπικές υποδομές. Είστε υπεύθυνοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μάνης, μαζί με τα άλλα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, και απλά δεν είναι βιώσιμη και υπεύθυνη διοίκηση να χτίζετε περισσότερα σπίτια και να δημιουργείτε περισσότερα νοικοκυριά εδώ».

Στη συνέχεια της επιστολής αναφέρονται αναλυτικά στα θέματα της πυρόσβεσης, του νερού και της σπατάλης του, όπως και των σκουπιδιών, με τις παράνομες χωματερές στα βουνά και τους ξεχειλισμένους κάδους.

Καταλήγοντας ο κ. von Krause, μιας και έχει εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, προσφέρεται να παρέχει συμβουλευτικό έργο αφιλοκερδώς. Και συμπληρώνει: «Για κάθε θέμα θα βρείτε ένα ικανό άτομο που θα είναι περισσότερο από πρόθυμο να βοηθήσει. Όπως δείχνουν η “Γαία” και η “Καθαρή Μάνη”, υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα για εθελοντισμό, για την κοινότητα που όλοι αγαπάμε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πλησιάσετε».

Της Βίκυς Βετουλάκη