«ΔΙΑΖΩΜΑ»: Τιμήθηκε ο Πέτρος Θέμελης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης

«ΔΙΑΖΩΜΑ»: Τιμήθηκε ο  Πέτρος Θέμελης  για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης

Το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Σωματείου «Διάζωμα». Για την τέλεση, δε, της φετινής του γενικής συνέλευσης είχε επιλεχθεί η Μεσσηνία.

Με επίκεντρο το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις και ομιλίες, παράλληλα με τις λοιπές εργασίες κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνέλευσης.

Συνδετικός κρίκος στάθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αενάως», που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και αναδεικνύει μέσα από φωτογραφικό υλικό τη μεταμόρφωση που έχει γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης μέσα από τις αναστηλωτικές δράσεις υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη.

Στη σπουδαία συμβολή του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη για την ανάδειξη των ευρημάτων στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και το πλούσιο έργο του, βασίστηκε άλλωστε η τιμητική αναγνώριση από τους παρευρισκόμενους προς το πρόσωπό του.

Στην ομιλία του «Το πνευματικό και βιωματικό μου ταξίδι στην Αρχαία Μεσσήνη», που πραγματοποίησε τη δεύτερη μέρα της συνέλευσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στο 35ετές ταξίδι του στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο μιας πόλης που ολοένα μεταβάλλεται προς το καλύτερο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, παρότι ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης έχει πάρει τη μορφή που γνωρίζουμε, κάποτε ήταν ένας ερειπιώνας, καθώς οι φθορές που είχαν ακολουθήσει το σεισμό του 365 μ.Χ. ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν τεράστιες. Όπως εξήγησε ακόμη: «Στις συνολικές φθορές που είχε υποστεί ο χώρος δε θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε την κατάρρευση του κέντρου, καθώς τον 4ο-6ο αιώνα φτωχοί άνθρωποι που έμεναν σε καλύβες γύρω από το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν την αξία των κτισμάτων, με αποτέλεσμα να γκρεμίζουν τα μεγάλα δημόσια κτήρια για να εκμεταλλευτούν τα υλικά τους με άλλον τρόπο».

Παραλληλίζοντας ο Πέτρος Θέμελης τις χρήσεις που είχε το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην αρχαιότητα και σήμερα, ανέφερε ότι τότε προοριζόταν για τη διεξαγωγή θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, αλλά και ομιλιών από τους πολιτικούς της εποχής, σημειώνοντας ότι μέρος των παραπάνω πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα.

Έκτοτε έχουν επέλθει αρκετές αξιοσημείωτες αλλαγές με τη συνεχή βοήθεια εθελοντών αρχαιολόγων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς το έργο για την αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου συνεχίζεται και θα εξακολουθήσει «αενάως» (εξ ου και η ονομασία της θεματικής έκθεσης στο ισόγειο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας).

Να σημειωθεί πως η συνέλευση περατώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ είχε προηγηθεί ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης από τον κ. Πέτρο Θέμελη.

Σύμφωνα, τέλος, με τον πρόεδρο του σωματείου, Σταύρο Μπένο, η επόμενη γενική συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο.

Της Χριστίνας Μανδρώνη