Η νέα σύμβαση της Μαραθόλακκας έφερε τη… μυρωδιά της στην Καλαμάτα

Η νέα σύμβαση της Μαραθόλακκας έφερε τη… μυρωδιά της στην Καλαμάτα

Γράφαμε χθες «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Χωρίς αμφιβολία η ρήση ταιριάζει “γάντι” στη Μαραθόλακκα και τη λειτουργία της. Ο τέως δήμαρχος Παν. Νίκας από το 2007, όταν και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, τη χαρακτήριζε ως χωματερή, αλλά την κράτησε ανοικτή μέχρι τη λήξη της θητείας του! Το ίδιο γίνεται και με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, φυσικά, με τις απαραίτητες δικαιολογίες.

Η υπάρχουσα σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με την εταιρεία που επεξεργάζεται τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από ένα μήνα, επειδή εξαντλείται το ποσό για την πληρωμή των εργασιών επεξεργασίας, αλλά και γιατί έχει ήδη παραταθεί μια φορά”.

Γι’ αυτό το λόγο συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας, με εισήγηση από την πλευρά της πλειοψηφίας, για την πραγματοποίηση νέου διαγωνισμού και την έγκριση των σχετικών όρων, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί με νέα σύμβαση, διάρκειας ενός χρόνου, με δικαίωμα παράτασης για άλλον έναν ή μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη της Άνω Μεσσηνίας.

Μόνο που το… ανακάτεμα της συζήτησης για τη Μαραθόλακκα έφερε τα προβλήματά της… μέχρι την αίθουσα της Οικονομικής Επιτροπής. Ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος και τα μέλη της πλειοψηφίας υπερασπίστηκαν την αναγκαιότητα υπογραφής νέας σύμβασης.

Οι μειοψηφίες στο σύνολό τους (Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης και Λεωνίδας Λιάππας) ανέδειξαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα. Τόσο με τη δεματοποίηση όσο και με τα έργα προστασίας της περιοχής (χάνδακας για τα λύματα, βελτίωση περίφραξης, πυρασφάλεια). Μάλιστα, οι δύο πρώτοι εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για την έγκαιρη έναρξη της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, αφού η λειτουργία της εξαγγέλλεται από το 2020 και ακόμα εκκρεμούν ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, ο κ. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι, ενώ ο Δήμος θα έπρεπε να χαράξει πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Αντίθετα, τα νούμερα αυξήθηκαν.
Α.Π.