Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας: Μελέτες για την αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι και στους μόλους

Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας: Μελέτες για την αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι και στους μόλους

Τεχνικές μελέτες και τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Καλαμάτας θα ζητήσει να συνταχθούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Όπως σημείωσε ερωτώμενος ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ήδη έχει έρθει σε επικοινωνία με τον καθηγητή Λιμενικών Έργων του Πολυτεχνείου Μιχάλη Χονδρό, προκειμένου να εξετασθεί η πιθανότητα συνεργασίας για τη σύνταξη των μελετών.

Μελέτες και έργα

Ο κ. Αντωνόπουλος διευκρίνισε ότι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αφορούν στο λιμενοβραχίονα, το φάρο στον προσήνεμο μόλο, μελέτη για να προχωρήσει η αποκατάσταση του μόλου στο ύψος της οδού Ηρώων ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές σε πολλά σημεία, αλλά και αυτοψία σε σημεία του λιμανιού (κυρίως προς την πλευρά του Λιμεναρχείου), όπου έχουν παρατηρηθεί σπηλαιώσεις, προκειμένου να επιθεωρηθούν και να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις σπηλαιώσεις, ο κ. Αντωνόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το λιμάνι, αλλά πρέπει να ελεγχθούν αυτά τα σημεία.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, κατά τη συζήτηση του θέματος, το Σεπτέμβριο στάλθηκε έγγραφο στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν έγγραφα του Λιμεναρχείου Καλαμάτας για τη σύνταξη μελετών που θα αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις, έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα ζητηθεί χρηματοδότηση

Στις 13 Οκτωβρίου οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας εγγράφως δήλωσαν αδυναμία σύνταξης των μελετών αυτών, λόγω έλλειψης υπαλλήλων με την απαιτούμενη τεχνογνωσία σε μελέτες λιμενικών έργων.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη ο κ. Αντωνόπουλος, ως πρόεδρος του Ταμείου, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, λόγω και του επικείμενου χειμώνα, αναθέτοντας τη σύνταξη τεχνικών μελετών ή τεχνικών δελτίων σε ιδιώτες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε θετικά και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για το κόστος σύνταξης των εν λόγω μελετών, ενώ θα ζητηθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη