Μεσσηνία: «Βγαίνει στο δρόμο» η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μεσσηνία: «Βγαίνει στο δρόμο» η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Ξεκινά τις επόμενες μέρες και στη Μεσσηνία η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, όπως έγινε γνωστό χθες από τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα μαζί με τις υπεύθυνες.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στην πράξη «Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον», η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες, με την κα Αλειφέρη να ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει προσπάθεια συνέχισής του κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ενώ αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα αναλάβει τη χρηματοδότησή του το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα σημαντικό, αφού έχει κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ για να ξεκινήσει και στην περιοχή μας προηγήθηκαν εξαιρετικά δύσκολες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα, εξήγησε, έρχεται να καλύψει, να συμπληρώσει, αλλά και να υποστηρίξει ένα τεράστιο κενό στον τομέα της ψυχιατρικής αντιμετώπισης της κοινότητας. Κενό που το νοσοκομείο καθημερινά καταγράφει και έχει να κάνει με τους ανθρώπους που έχουν ψυχικές διαταραχές και βρίσκονται σε απόσταση από κέντρα που μπορούν να τους δώσουν βοήθεια και ιατρική παροχή, ενώ κάποιες φορές δεν έχουν λάβει ποτέ ιατρική η ψυχολογική στήριξη.

Υπάρχουν, δε, και οι περιπτώσεις που το περιβάλλον τους δεν έχει κατασταλάξει ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται ψυχιατρική ή ψυχολογική στήριξη.

Η μονάδα θα αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και επισκέπτρια υγείας και σε αυτή τη φάση θα ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής του μητρώου των ωφελουμένων.

Κάλεσμα
Για να δημιουργηθεί το παραπάνω μητρώο η διοικήτρια του νοσοκομείου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους προέδρους των κοινοτήτων, συλλόγους, γιατρούς των Κέντρων Υγείας, αλλά και όλους τους γιατρούς που ξέρουν περιπτώσεις που χρειάζονται στήριξη, να ενημερώσουν τους ανθρώπους της Κινητής Μονάδας.

Οι επισκέψεις και ο στόχος
Αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της καταγραφής, η Μονάδα θα ξεκινήσει να επισκέπτεται κατ’ οίκον και να παρέχει τη βοήθεια και την ψυχιατρική στήριξη που χρειάζονται τα συγκεκριμένα άτομα.

Στόχος, όπως είπε η κα Αλειφέρη, είναι να μειωθούν οι ακραίες καταστάσεις που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί, να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση για να μη φθάνουν σε νοσηλείες και γενικότερα να υπάρχει πρόληψη και αντιμετώπιση, όπως και έλλειψη υποτροπής.

Κλείνοντας η κα Αλειφέρη ανέφερε ότι το πρόγραμμα υποστηρίζεται προς το παρόν από το διευθυντή της Ψυχιατρικής, Βίκτωρα Λαζάρου, αφού η προκήρυξη για ψυχίατρο έχει αποβεί άγονη. Τώρα «τρέχει» μια νέα, κι αν ούτε σε αυτή εκδηλωθεί ενδιαφέρον, θα δοθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ψυχιάτρου με δελτίο. Έτσι η διοικήτρια θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε θα σταματήσει για κανέναν λόγο, αφού το θεωρεί «πολύτιμο».

Από την πλευρά της, η κοινωνική λειτουργός της Μονάδας, Δήμητρα Θεοχάρη, έκανε γνωστό ότι υπηρεσίες θα παρέχονται σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Σκοπός είναι η μείωση εισαγωγών σε ψυχιατρικές κλινικές, αλλά και η παρακολούθηση του ψυχικά πάσχοντος στην πορεία του στην κοινότητα.

Με τη σειρά της, η επισκέπτρια υγείας, Βικτωρία Τσέλα, είπε ότι ανάμεσα στις υπηρεσίες θα είναι η κατ’ οίκον σε ασθενείς με αδυναμία προσέλευσης ή μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, η τακτική παρακολούθηση των ασθενών με στόχο την εκπαίδευσή τους στη διαχείριση της νόσου και τη συνέπεια στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, η συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, καθώς οι εξατομικευμένες υπηρεσίες, με σκοπό τη διάγνωση και την παρέμβαση για την πρόληψη της έναρξης νόσου και της υποτροπής της.

Τελευταία μίλησε η ψυχολόγος της Μονάδας, Ελένη Βλαχάβα, δηλώνοντας πως μέσα από τη συνεργασία των επαγγελματιών υγείας έχει, μεταξύ άλλων, σκοπό να βοηθήσει και να στηρίξει τον ψυχικά ασθενή να μπει μέσα στην κοινωνία και να καλλιεργήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Επίσης, να υποστηρίξει την οικογένεια στη διαχείριση τόσο του ίδιου του ασθενή όσο και του κοινωνικού στίγματος που μπορεί να φέρει η δυσκολία του.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2721046439
email: kmpsy@nosokomeiokalamatas.gr

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση