Μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων ζητά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων ζητά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύματος με άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας» ζητεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως σημειώνει: «Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας προϊόντα και αποτελεί κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν. Είναι η πηγή του εισοδήματος για 500.000 ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων, 1.300 ελαιοτριβείων, 32 πυρηνελαιουργείων και 600 τυποποιητηρίων, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στους ελαιώνες και στις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Η έναρξη, όμως, της νέας ελαιοκομικής περιόδου βρίσκει τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αντιμέτωπους με την ενεργειακή κρίση, η οποία έχει αυξήσει υπέρμετρα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το κόστος ανά τόνο παραγόμενου ελαιοκάρπου για ένα ελαιοτριβείο έχει εκτιναχθεί από 10 ευρώ που ήταν το 2019 σε 60 έως 680 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτοντας στα ανωτέρω και τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, τα υψηλά ημερομίσθια και το κόστος παραγωγής, τόσο στο χωράφι, όσο και στο ελαιοτριβείο, ο κλάδος του ελαιολάδου οδηγείται σε αδιέξοδο, με σημαντικότατες επιπτώσεις στην παραγωγή και προώθηση του βασικού μας προϊόντος, αλλά και στην τύχη των αγροτών και των επαγγελματιών.

Η δυσβάστακτη αυτή κατάσταση για έναν κλάδο ο οποίος λειτουργεί εποχιακά και καλείται να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις του σε ετήσια βάση, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύματος με άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας”.