Νοσοκομείο Καλαμάτας: Κινητοποιήσεις για την κατάσταση στη δημόσια υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Κινητοποιήσεις για την κατάσταση στη δημόσια υγεία

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία στην περιοχή, την οποία διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και το «παρών» έδωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γιώργος Πετρόπουλος, ενώ συμμετείχαν μέλη των σωματείων τόσο του νοσοκομείου όσο και άλλων φορέων.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, ανέφερε ότι η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, καθώς τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία είναι πολλά και σοβαρά. Η ΑΔΕΔΥ, εξήγησε, ζητά και απαιτεί άμεση αύξηση των μισθών των εργαζομένων, ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, επαναφορά όσων είναι σε αναστολή και να εφαρμοστεί το νέο οργανόγραμμα στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Με τη σειρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, ανέφερε ότι αν κάτι αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας ήταν οι αδυναμίες του ΕΣΥ, για να συμπληρώσει ότι η διαχείρισή της έγινε με μεγάλη αποτυχία, κι αυτό φαίνεται από το μεγάλο αριθμό νεκρών και την επιστημονική έκθεση Λύτρα.

Αυτό που ζητά η ΑΔΕΔΥ, συνέχισε, είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία, ειδικά σε ένα νομό σαν της Μεσσηνίας, όπου εκτίμησε ότι υπάρχει συνεχής υποβάθμιση, ειδικότερα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, το οποίο «βοηθά μια μεγάλη περιοχή».

Κλείνοντας δήλωσε ότι υπό τις παραπάνω συνθήκες δεν περισσεύει κανείς. Άρα, εκτίμησε, πρέπει άμεσα να επιστρέψουν όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή και ταυτόχρονα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις των μισθών στο ύψος του πληθωρισμού και επαναφορά των 13ου και 14ου μισθών. 

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας ο Σταύρος Σφήκας υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας της υγείας με ειδικευμένους γιατρούς. Δυστυχώς, είπε, υπάρχει έλλειψη και υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, «αν και γίνονται προσπάθειες, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες».

Εξέφρασε δε το φόβο ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και για το λόγο αυτό πρέπει το νοσοκομείο να στελεχωθεί με επιπλέον γιατρούς και ειδικά παθολόγους, όπου παρατηρείται μεγάλη ανάγκη.

Ευχήθηκε, πάντως, να υπάρξει ένας χειμώνας καλύτερος και με λιγότερα κρούσματα, αφού ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και όσο αλλάζει ο καιρός, τα κρούσματα αυξάνονται.

Από την πλευρά του, ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Σουγλέρης, ανέφερε ότι τα προβλήματα στην υγεία είναι πολλά, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να προστέθηκαν εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας με επικουρικό προσωπικό, όμως η Ομοσπονδία διεκδικεί να μονιποιηθούν.
Σχετικά με τη νέα προκήρυξη, σχολίασε ότι μπορεί να αφορά 5.000 άτομα, αλλά τη χαρακτήρισε προκήρυξη εκ των έσω, αφού αφορά ήδη εργαζομένους.

Από το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας η πρόεδρος Χρυσάνθη Μάλλιου θέλησε να καταγγείλει, όπως είπε, τη μεγάλη υποστελέχωση των νοσοκομείων του νομού, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι σε υπερεργασία, κάτι που οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση. Κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη δική τους υγεία, αλλά και να μην είναι τόσο ικανοποιητική η παροχή ιατρικής βοήθειας προς τους ασθενείς.

Επίσης, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, ενώ σχολιάζοντας δηλώσεις της διοικήτριας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένης Αλειφέρη, περί αρκετών γιατρών, είπε ότι δεν ισχύει αυτό. Ενδεικτικά, σχολίασε ότι η Κλινική Covid δεν έχει γιατρούς, αλλά μόνο έναν επικουρικό, που μάλιστα είναι θωρακοχειρουργός. Ως εκ τούτου, καλούνται οι παθολόγοι του νοσοκομείου να συνδράμουν και στην Covid, παθολόγοι που ενώ θα έπρεπε να είναι 12 είναι μόλις 6, και πρέπει να καλύψουν εφημερία σε τρία τμήματα.

Η κα Μάλλιου θέλησε ακόμα να καταγγείλει ότι οι προκηρύξεις που έγιναν και από την κα Αλειφέρη χαρακτηρίστηκαν ως αρκετές, κατά την ίδια είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό», αφού περιλαμβάνουν έξι γιατρούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τρεις σε αυτό της Κυπαρισσίας.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ανέφερε ότι αναίτια συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες, καθώς και περικοπή δεδουλευμένων για τους μήνες Μάρτιο και Ιανουάριο. Τέλος, αναφέρθηκε σε χωροταξικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών, εκπρόσωπος των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, δήλωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και ειδικότερα στους γιατρούς αγγίζουν το 40% σε σχέση με το οργανόγραμμα.

Οι ελλείψεις αυτές φάνηκαν ιδιαίτερα στην περίοδο του Covid και κατά τον κ. Μάκαρη θα έπρεπε να έχουν γίνει μαζικές προσλήψεις σε όλα τα τμήματα, τόσο του Νοσοκομείου Καλαμάτας όσο και εκείνου της Κυπαρισσίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρης Τσιλίκας, επισήμανε ότι ο δημόσιος τομέας υγείας είναι αναντικατάστατος και στάθηκε στα δύσκολα της πανδημίας χάριν στην αυτοθυσία όλων των εργαζομένων.
Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία υποστήριξε ότι είναι πολύ χαμηλές, αφού αγγίζουν μόλις το 5% του ΑΕΠ και αυτά που ζητά το Σωματείο είναι: ενίσχυση της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών που εργάζονται με ΣΟΧ και να μην πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.


Τέλος, για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αφού δεν τίθεται θέμα μετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου.

Το λόγο τελευταία πήρε η διαιτολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Καλλιόπη Μπουκέα, η οποία και εκπροσωπεί τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή, με αυτούς στη Μεσσηνία να ανέρχονται στα περίπου 50 άτομα, ενώ η ίδια έχει επιστρέψει προσωρινά στην εργασία της αφού νόσησε.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνάδελφοί της που είναι 25 μήνες σε αναστολή και, άρα, απλήρωτοι, τη στιγμή που άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με ποινικά αδικήματα παίρνουν το 50% του μισθού τους. Πλέον το μέτρο, υποστήριξε, δεν έχει καμία λογική και είναι απλά άδικο, τιμωρητικό και παράλογο, ενώ κατά την ίδια οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν αποτελούν κίνδυνο.

Αυτό που ζητά είναι η άμεση άρση της αναστολής των υγειονομικών συνολικά και όχι επιλεκτικά, όπως το υπουργείο σχεδιάζει για τους διοικητικούς, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Μετά τη συμβολική διαμαρτυρία επιδόθηκε στη διοικήτρια του νοσοκομείου ψήφισμα με αιτήματα, με τους συγκεντρωμένους να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το υπουργείο Υγείας να τα ικανοποιήσει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση